Vixa Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Witajcie Posiadam kartę graficzną ATI HD4650 od XFX. reszta PC to : AMD Athlon II X4 620 2,6 4Gb ram oraz w.w karta graficzna. Na PC gram jedynie w Need For Speed World i chciałbym pograć na wyższych detalach niż Średnie. Przypuszczam że to za sprawą mało wydajnej karty graficznej a na dzień dzisiejszy musi mi jeszcze posłużyć. Chciałbym ją podkręcić, w programie od Ati ustawiłem procesory na Max dopuszczalne w programie czyli taktowanie GPU z 600 na 700 a taktowanie pamięci z 500 na 550. Po ustawieniu następnie przetestowaniu klikłem zastosuj lecz program nadal pokazuję stare częstotliwości. Do ilu bezpiecznie podkręcać tą kartę ? Tak aby podziałała możliwie długo a efekt był taki żebym chociaż parę FPS zyskał. Jest to mój 1 post, mało wiem na temat podkręcania więc proszę do mnie mówić jak do laika. Pozdrawiam i jeszcze raz witam wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zależy jakie masz na niej chłodzenie. Z tego co widzę to TechPowerUP swojego HISa przetaktowało do 775/600 uzyskując około 20% wyższy FPS. Co do OverDrive, bo zapewne tego używasz, możliwe, że program podnosi taktowania do tej wartości tylko pod obciążeniem. Pobierz GPU-Z, włącz, włącz grę i po kilku minutach sprawdź jakie max wartości odnotował program. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 NFS world na wysokich ustawieniach automatycznie ustawia wygładzanie krawędzi i posteffecty bez mozliwosci ich wylaczenia i nawet po oc na tej karcie będzie slabo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vixa Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Z ustawieniami graficznymi da się pobawić. Wszystko znajduję się w dokumencie tekstowym więc grę mogę zbić detalami bardzo. Chłodzenie standardowe a wygląda ono tak : http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/vega/news/2009-01/xfx_rhd4650_1.jpg W razie gdy by było jej za ciepło mogę jakiś dodatkowy wiatrak umieścić w jej pobliżu. Owszem gdy odpalam gre zagary automatycznie się podnoszą. Lecz musiałem je sam ustawić Ati OverDrive po ponownym uruchomieniu zbiła zegary do standardowych parametrów. Log z GPU-Z : http://wklej.to/zrU7o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...