Skocz do zawartości
Vixa

Ati HD4650 podkręcanie jej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Posiadam kartę graficzną ATI HD4650 od XFX.

reszta PC to : AMD Athlon II X4 620 2,6 4Gb ram oraz w.w karta graficzna.

Na PC gram jedynie w Need For Speed World i chciałbym pograć na wyższych detalach niż Średnie.

Przypuszczam że to za sprawą mało wydajnej karty graficznej a na dzień dzisiejszy musi mi jeszcze posłużyć.

Chciałbym ją podkręcić, w programie od Ati ustawiłem procesory na Max dopuszczalne w programie czyli taktowanie GPU z 600 na 700 a taktowanie pamięci z 500 na 550. Po ustawieniu następnie przetestowaniu klikłem zastosuj lecz program nadal pokazuję stare częstotliwości.

Do ilu bezpiecznie podkręcać tą kartę ? Tak aby podziałała możliwie długo a efekt był taki żebym chociaż parę FPS zyskał.

Jest to mój 1 post, mało wiem na temat podkręcania więc proszę do mnie mówić jak do laika.

Pozdrawiam i jeszcze raz witam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakie masz na niej chłodzenie. Z tego co widzę to TechPowerUP swojego HISa przetaktowało do 775/600 uzyskując około 20% wyższy FPS.

Co do OverDrive, bo zapewne tego używasz, możliwe, że program podnosi taktowania do tej wartości tylko pod obciążeniem. Pobierz GPU-Z, włącz, włącz grę i po kilku minutach sprawdź jakie max wartości odnotował program.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ustawieniami graficznymi da się pobawić. Wszystko znajduję się w dokumencie tekstowym więc grę mogę zbić detalami bardzo. Chłodzenie standardowe a wygląda ono tak : http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/vega/news/2009-01/xfx_rhd4650_1.jpg W razie gdy by było jej za ciepło mogę jakiś dodatkowy wiatrak umieścić w jej pobliżu.

Owszem gdy odpalam gre zagary automatycznie się podnoszą. Lecz musiałem je sam ustawić Ati OverDrive po ponownym uruchomieniu zbiła zegary do standardowych parametrów.

Log z GPU-Z : http://wklej.to/zrU7o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi