HeardThrone1215 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Witam wszystkich. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? Mianowicie mam nowego Radeona 7970 XFX-a autorska wersja z zegarem 1000MHz, oraz specjalnie pod tą kartę kupiłem płyte Asus p8z68 delux Gen 3. Problem polega na tym, że jak każdy wie nowy Radek ma PCIe z przepustowością 3.0 a w programie CATALYST CONTROL CENTER w informacjach o systemie podaje, że : FUNKCJA MAGISTRALI GRAFICZNEJ PCI EXPRESS 2.0 MAKSYMALNE USTAWIENIE MAGISTRALI PCI EXPRESS 2.0 x16 Przepustowość pamięci w GB/s wynosi 273,6 GB/s czyli tyle ile miałem w Radeonie 6970 czyli moje PCIE tak jak by wogule nie działało może trzeba gdzieś je włączyć może w BIO-sie? Co wy na to wie ktoś o co chodzi? Będę bardzo wdzięczny jeżeli mi ktoś pomoże , ale i tak wszystkim z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) A jaki to masz procesor? Zanim odpowiesz, zerknij tu http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge Edytowane 31 Stycznia 2012 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Z tego co wiem kontroler PCI-E jest w CPU a obecne procki S1155 mają tylko PCI-E 2.0 a przypadku tego Asusa to typ PCI-E zależy właśnie od CPU . Pozatym różnice pomiędzy PCI-E 2.0 a PCI-E 3.0 w przypadku obecnych kart są pomijane , przepustowośc nie przekłada się na wydajność . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeardThrone1215 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 procesor i7 2600k A jaki to masz procesor? Zanim odpowiesz, zerknij tu http://en.wikipedia....ki/Sandy_Bridge dodam że jestem bardzo początkujący i wszystkiego (dosłownie) się uczę, a wiedza moja pochodzi właśnie z takich miejsc jak to procesor i7 2600k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Twój procesor po prostu niema wbudowanego kontrolera od PCI -e 3.0 .... dopiero IB [ivy Brige] będą natywnie wspierały obsługę PCI-e 3.0 W Chwili obecnej tylko SB-E maja "wsparcie" dla PCI-E 3.0... a płyta którą masz to "hybryda" w której zaimplementowano złącza PCI-e 3.0 z myślą o właśnie procesorach IB które mają na niej działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eversor Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Tak dodam w ramach nauki ^_^. Przepustowość pamięci w GB/s wynosi 273,6 GB/s czyli tyle ile miałem w Radeonie 6970 czyli moje PCIE tak jakby w ogóle nie działało może trzeba gdzieś je włączyć może w BIOS-ie? Przepustowość złącza PCI-E nie ma nic wspólnego z przepustowością pamięci. To drugie zależy od wersji pamięci, jej taktowania i szerokości szyny, a to pierwsze od wersji portu i ilości linii. PCI-E 3.0 na 16 liniach zapewnia raptem 16 GB/s. A i BTW: raczej wątpię, że miałeś 270 GB/s przepustowości pamięci na Radeonie 6970, bo ma on niecałe 170GB/s w referencyjnej specyfikacji. Cypress ma 256bit szynę, pamięci GDDR5 czyli takie o efektywnym zegarze 4krotnie większym od realnego (4 dane przesyłane na każdy takt zegara), czyli na każdy takt realnego zegara pamięć jest w stanie przesłać 256 bit * 4 = 128 bajtów. Stąd przy jego domyślnym 1375 MHz zegarze pamięci mamy 176000000000 bajtow/s = 163,91 GB/s. By na 6970 osiągnąć 270 GB/s przepustowości pamięci musiałbyś mieć ponad 2250 MHz realnego zegara, a tego chyba GDDR5ki nawet na azocie jeszcze nie osiągnęły (zdaje się ostatnio był news z 79xx Radka z 2020 MHz na pamięciach). Na pytanie dlaczego nie działa Ci PCI-E 3.0 na twojej płycie z twoim procesorem już chłopaki Ci odpowiedzieli. Edytowane 31 Stycznia 2012 przez Eversor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeardThrone1215 Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2012 Problem rozwiązany. Już wiem i rozumiem o co chodzi. Dziękuję że wytłumaczyliście mi tak dokładnie. Tak na marginesie moim teraz największym marzeniem jest posiadać taką wiedzę jak wy macie. Chłonę jak gąbka to co mi przekazujecie. Jeszcze raz dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekz Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Problem nie jest rozwiązany, bo ja np. mam płytę, która obsługuje PCIe - 3.0, procek Ivy Bridge i Radeona 7850, a w inf. też mam 2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 hmmm to już oddzielna sprawa ... twórca wątku miał procesor SB który niema pci 3.0 a u ciebie problem może być zupełnie inny oporogramowanie? Bios[wersja]? btw. jaka płyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...