Skocz do zawartości
Furtek

2 Dysk Twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Więc. Kupiłem nowy komputer dla sióstr.

Wszystko w nim jest.

Problem polega na tym że chciałbym aby przenieść dysk ze starego kompa do nowego z zainstalowanym już systemem, w zasadzie po prostu go przepiąć. niestety nie jest kolorowo :) Wyczytałem że nie da się po prostu przepiąć HDD do innego kompa i gotowe, Drivery i wszystko inne się komplikuje i system siada, tak?

Więc co zrobić ?

Mogę zainstalować system na nowym dysku? mieć wówczas nowy system - zrobić go Primary - po czym wpiąć drugi dysk ustawić jako secondary ?

Bardzo mi zależy na danych z obecnego dysku.

Czy może zakupić zewnętrzny dysk i przenieść wszystko pojedynczo na nowy dysk?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz instalować nawet Linuxa czy Maca OS X i inne ustrojstwa. Stary dysk to będzie tylko dysk, a nie dysk systemowi i może na nim być co tylko chcesz, łącznie z np 5 różnymi systemami. W BIOSie ustawiasz potem, że ma BOOTować z nowego dysku i komputer będzie szukał systemu do odpalenia tylko na tym wskazanym dysku, a resztę pominie ;) Swoją drogą czemu Vistę, a nie 7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz instalować nawet Linuxa czy Maca OS X i inne ustrojstwa. Stary dysk to będzie tylko dysk, a nie dysk systemowi i może na nim być co tylko chcesz, łącznie z np 5 różnymi systemami. W BIOSie ustawiasz potem, że ma BOOTować z nowego dysku i komputer będzie szukał systemu do odpalenia tylko na tym wskazanym dysku, a resztę pominie ;) Swoją drogą czemu Vistę, a nie 7?

Bardzo mi to rozświeciło umysł :) Dzięki

A co do Windowsa to 7 mam na swoim i jest to tylko płytka na jeden komp, a mam płyte visty więc to zainstaluje na nowym. nie jestem zwolennikiem visty nic a nic ale tyle się słyszy o ACTA teraz i tych innych głupotach że szkoda ryzykować. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi