Skocz do zawartości
Mord13

Intel Core i5-2500K czy Intel Core i7-860?[post #17]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam dylemat nie wiem jaka plyte glowna kupic? RZucily mi sie w oczy trzy Gigabyte GA-990FXA-UD7, ASRock Fatal1ty 990FX Professional, ASRock 990FX Extreme4. Moze ktos ma jeszcze jakies propozycje. To sa plyty z gornrj polki nie wiem moze niepotrzebnie przeplacam bo sa tansze o podobnych wlasciwosciach. Prosze o rade. Chcialbym zeby plyta odblokowywala ukryte procesory. Bo moj niby takie ma.

Sprzet jaki podlacze:

AMD Phenom II x4 960T Black edition

grafika: geforce gtx 560

zasilacz 550w ewentualnie moge kupic wiekszy jak trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytuł Jaka PLYTE glowna kupic? był niedostatecznie precyzyjny.

Temat przeniosłem do odpowiedniego działu.

Przewijają się inf. na forum, że płyty na chipach serii 9xx gorzej radzą sobie z odblokowywaniem.

W temacie o Phenomach paru osobom udało się odblokować 960T, zerknij na jakich płytach tego dokonały

Mając na uwadze płyty które rzuciły Ci się w oczy, uzupełniłem tytuł tematu o opis jak wyżej.

Masz kasę na płytę za 700zł, sprzedaj tego 960T i składaj komp na i5 2500K.

Większy zasilacz może być problem zamontować. Podaj model tego zasilacza 550W.

Edytowane przez Klaus
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz już dość leciwy. Byłby w tym zestawie na styk. Warto byłoby wymienić go na coś nowszego o zbliżonej mocy. Np XFX core 550W. Mimo pozornie tej samej mocy jest znacznie mocniejszy na linii 12V a więc tej najbardziej użytecznej.

Masz już ten procesor? Na jakiej płycie obecnie go trzymasz?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO tylko ze ten i5 2500k jest dwa razy drozszy

Mam procesor tylko sprzedawca wprowadzil mni w blad i mowil ze bedzie on chodzil na AM2+ niestety on chodzi na am3. Takze dlatego chce wymieniac plyte glowna gdyz jest leciwa. Czy to prawda ze pod AM3+ mozemy podlaczyc procesory na AM3? Takze procesor stoi na poleczce czeka na podlaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak płyta obsługuje Phenomy x6 to tego 960T też obsłuży.

AMD Phenom II X4 960T Black Edition - HD96ZTWFK4DGR (HD96ZTWFGRBOX)

i5 2500k jest droższy od 960T ale na płycie za 400zł zrobi ok 4,5GHz i miażdży tego 960T nawet po odblokowaniu na x6.

Naucz się normalnie pisać. Piszesz zasilacz 550W zamiast podać model, pytam o płytę, zamiast podać model piszesz am2+, dobrze że odp nie wyglądała czerwona.

Jaki model płyty masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyadawalo mi sie iz to niestotne jaka mam plyte skoro i tak ma am2+. Wsadzalem w nia tego procka i nie odpala monitora. plyta xfx geforce 8200 amd socet 940 ddr2. Tego procka moge oddac bo sprzedal mi nie takiego jak chcialem. Chodzi mi glownie o to zeby gry smigaly na full. A za tego amd dalem 500zl za plyte licze kolo 600- 700 co daje 1200-1300 zl. a za tego intela trzeba dac 1000zl plyta mysle 400-500 takze wycchodzi jakies 1400- 1500 zl. Ale wsumie chce zeby to smigalo 2 lata bez problemu. Wiec jaki zestaw proponujesz z tym intelem a jaki z amd? Wsumie do amd tez moge kupic tansza plyte i tez bedzie smigac niezle(ja wybralem plyte z gornej polki). Sami widzicie nie wiem co robic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 2500k kosztuje 900zł, ASRock P67 PRO3 400zł. Razem daje to 1300zł. Wydajność przemawia zdecydowanie za i5.

MBA78S8209 obsługuje Phenoma II x4 955

http://mediafiles.xfxforce.com/xfxcpucompatibilitylist-amd.pdf

Możliwe, że trzeba zaktualizować bios, zrobić clear cmos, coś pokombinować. Możliwe też, że 960T nie ruszy na tej płycie.

Jak możesz oddać 960T, oddaj i bierz i5.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za tego intela trzeba dac 1000zl plyta mysle 400-500 takze wycchodzi jakies 1400- 1500 zl

Ja tam widzę ceny poniżej 900zł za i5 2500K. Asrock P67 Pro3 widzę za niecałe 400zł, czyli do 1300 zł kupisz bezproblemowo i5 2500K + ASRock Pro3 p67. Fakt że jeszcze potrzebne będą pamięci DDR3 (80zł za każdą kostkę 4 GB). Tak czy inaczej wolałbym to, niż inwestycja ponad 750zł w płytę pod Phenom 960T (do której i tak potrzeba pamieci DDR3 - mowa o płycie którą proponowałeś czyli Gigabyte GA-990FXA-UD7). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.skapiec.p...13/comp/3364604

http://www.skapiec.p...13/comp/2583849

http://www.skapiec.p...13/comp/2507455

To tylko wtedy jak już z uporem chcesz am3+. Bo jak masz więcej funduszy,to tak jak koledzy wyżej.

Edytowane przez Gr3gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowalem ze zostaje jednak przy amd. Zalezy mi na lepszej plycie glownej z dwoma pci expres ma grafike. Tak zebym mogl za dwa lata wymienic tylo procka i bedzie smigalo dalej. A ta plyta pod intela jak dla mnie chyba slaba. Czekam na propozycje plyty pod tego amd. cena 600-700 i zeby dalo rade chciaz sprobowac odblokowac te dwa ukryte procki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pociesz się tym, że na te płyty nawet za 10 lat nie będzie wydajniejszego cpu od i5 2500k.

Płyty podane przez Gr3gory są w pełni wystarczające. 300zł które zostanie zostaw na dołożenie kiedyś do grafiki, pojedynczej grafiki. Ewentualnie wpłać od razu na WOŚP, Caritas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowalem ze zostaje jednak przy amd. Zalezy mi na lepszej plycie glownej z dwoma pci expres ma grafike. Tak zebym mogl za dwa lata wymienic tylo procka i bedzie smigalo dalej. A ta plyta pod intela jak dla mnie chyba slaba. Czekam na propozycje plyty pod tego amd. cena 600-700 i zeby dalo rade chciaz sprobowac odblokowac te dwa ukryte procki:)

I na złość mamie odmrozisz sobie uszy, ale jak chcesz. Koledzy pisali co powinieneś kupić, żeby przez 2 lata nie mieć problemu ze starzeniem się sprzętu, ale idziesz na upartego w odblokowanie 2 zablokowanych przez producenta (sic!) rdzeni, których powód blokady może być zbyt oczywisty do zauważenia (AMD blokowal także ubite rdzenie w procesorach - nie zapominaj o tym), po odblokowaniu możesz mięć zajefajny X6 albo X6 który wywala system non stop - w drugim przypadku nie wracaj na forum po porady, bo dobrych porad dostałeś już kilka.

Pogódź się z faktem, że Intel tak dołożył do pieca, że AMD teraz tylko może modyfikować swoje błędy w obecnych konstrukcjach (zresztą kierownictwo tej firmy to już potwierdziło jako plan na 2012 rok).

Zadaj sobie to zaje....ście trudne i arcyważne pytanie : do czego potrzebuję komputera? czy na pewno wiem jak kręcić? czy jest mi to niezbędne do życia? czy jest sens kupować coś za 2/3 ceny co nawet po podkręceniu będzie słabsze od tego o 1/3 droższego? - jak odpowiesz sobie na te pytania to już będzie połowa sukcesu.

Tak czy inaczej - nie idź w zaparte tylko przeanalizuj jedną i drugą platformę pod kątem : koszty - wydajność - możliwości - przyszłość. To może rozjaśni Ci patrzenie na pieniążki, które zamierzasz wydać zupełnie nieopłacalnie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw na h61 + i5 2320, bylby bez porownania szybszy i mniej problematyczny w eksploatacji. Sa gry, w ktore na Phenomie gra sie po prostu zle i zadnym OC nie nadrobisz wad leciwej konstrukcji. Ten procesor byl porownywany w chwili premiery z q9xxx i bronil sie cena, od tego czasu intel wydal dwie kolejne generacje procesorow. Pod AM3+ moze juz nie byc nowych procesorow, a wymiana na bz bylaby i tak bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok widze izz kolega pojechal przepraszam za niewiedze. Ale mniejsza z tym.

Dobra poczytalem i racja.

A ta plyta pod intela bedzie ok ASROCK FATAL1TY P67 PROFESSIONAL S/L moge ja wyrwac za 500 zl

ASROCK FATAL1TY P67 PROFESSIONAL S/L | eBay

I procesor za tyle

http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-i5-2500k-cpu-processor-3-3ghz-LGA-1155-socket-/320832840544?pt=UK_Motherboards_CPUs&hash=item4ab320a360

I czy fo tej plyty trzeba jakies dodatki bo moze jest gola i dla tego tansza?

aa moze ta plyta Asus P8P67

Gdzies przeczytalem ze niektore plyty glowne obsloguja procesor graficzny a niektore nie, prawda? Ten prcesor i5-2500k chyba ma tam jakas grafike. To istotne? plyta moze oscylowac w granicach 500 zl zeby miala usb3.0 sata6gb/s no i prznajmniej 2 pci express x16. Jakies propozycje?

Edytowane przez Mord13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Mam dylemat mianowicie zastanawiam sie jaki procesor kupic gdyz mam okazje kupic je w tej samej cenie choc ten i7 jest drozszy w sklepach. Takze cena nie nie gra roli. chodzi mi o to ktory jest bardziej wydajny i czy roznica bedzie mocno zauwazalna? I dlaczego ten i7 jest drozszy od nowszego i5 skoro w rankingach i5 nieznacznie wygrywa- nie rozumiem(gdzie jest ta roznica pomiedzy nimi) Ewentualnie przy jakich czynnosciach bede zauwazal roznice. prosze o pomoc. z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi