krysteek Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Mam do was małe pytanie. Nie będę się rozpisywał jaki mam sprzęt a dokładnie procesor tylko zamieszczę poniżej parę ss. W tym miejscu mam do was parę pytań. Do ilu mogę podkręcić procka? ( tak na oko waszym zdaniem, nigdy tego nie robiłem, ale od czegoś trzeba zacząć) I jeszcze jedno, jakie polecacie zasilacze, bo mam tykającą bombę z seri Take Me. Wiem, wiem nie musicie mi na ten temat nic mówić. Aha i zapomniałbym, jeśli ktos z was wie jak odblokować 4 rdzeń w moim procesorze to byłbym wdzięczny ( czy wgl się da i najwyżej jakieś materiały jak to się robi ). Z tego powodu, ze ktoś może przeglądąc mobilnie internet zapodaje wam ponieżej mój procesor, karte graficzna i płytę główną. AMD Athlon II x3 450 GA-770T-D3L - płyta główna 4GB Ram Nvidia Geforce GT 240 Edytowane 30 Listopada 2011 przez krysteek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Na początek kwestia zasilaczy - zależy ile masz kasy . Mniej niż 100 zł - używane Delty czy Fortrony HLN/GLN/MDN 350W/400W z allegro . 100-130 zł - Tacens Radix V 350 W 150-170 zł - Seasonic ET 400W , Tacens Radix IV 450W . 200+ zł - XFX Core 450W . Do odblokowania rdzeni służy opcja ACC w biosie . Co do OC procka - to na o ile da się go podkręcić to ci nikt nie powie - sporo zależy od procka - jedne się wysoko kręcą z niewielkimi zmianami Vcore , inne ledwo idą o 200-300 mhz . Liczy się też chłodzenie - jak masz lepsze chłodzenie to możesz bardziej podkręcić procka niż na boxie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Pytanie po co chcesz go podkręcać? Pamiętam, że przy 5650 GDDR5 nie miałem różnicy między 2.5 a 3.5 GHz na x3, ale Phenomie, więc przy słabszym GT240 nie widzę sensu podnoszenia taktowań Athlona, bo w 99% gier powinien dawać radę w ustawieniach na jakie pozwala grafika będącą podzespołem ograniczającym wydajność. W poradniku podkręcania masz cały akapit poświęcony odblokowywaniu rdzeni lub cache L3 w procesorach Phenom II/Athlon II/Sempron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Mniej niż 100 zł - używane Delty czy Fortrony HLN/GLN/MDN 350W/400W z allegro . Delta gps400 (3 letnia) nie chciala mi dzialac z athlonem 640 i hd5750 - spadki napiecia i wylaczala sie, fortrony po 2-3 letach eksploatacji tez nie sa lepsze. Szczerze ja do "rupieciarstwa" wole wlozyc nowego logica... mam pewnosc, ze ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Nazwij po ludzku temat. Zapoznaj się z regulaminem forum: Regulamin forum - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Przeczytaj: http://forum.purepc.pl/Socket-754939940AM2AM3-f70/Podkrecanie-Phenomow-Athlonow-II-Athlonow-t329551.html Przenoszę do właściwego działu. Edytowane 28 Listopada 2011 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Ale wiesz, ja chcę go podkręcić i odblokować 4 rdzeń głównie do gierek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 1. Tytuł tematu, zostałeś już raz wezwany do doprowadzenia tego do ładu. 2. Proszę w pierwszym poscie wpisać konfigurację. Użytkownicy przeglądają forum na urządzeniach mobilnych, za pomocą internetu mobilnego. 3. Zapoznaj się z poradnikami, jeden masz linkowany w poscie #5, tu drugi Jak podkręcić procesor - Poradnik | PurePC.pl 4. Chcesz wiedzieć jakie polecamy zasilacze? Podaj kwotę którą jesteś skłonny wydać na zasilacz. 75 - 100zł używane zasilacze na allegro, ok 150zł sensowne minimum na nowy zasilacz, 200-250zł można już kupić dobry, firmowy zasilacz do takiego komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Wszystko zmienione, mam nadzieję, że już sie dostosowałem. Jeśli chodzi o zasilacz to max za 200 zł. Ale ani złotówki więcej. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) Warto podkręcać, odblokowywać rdzenie. Daje to wzrost wydajności oraz poprawia samopoczucie. Na wszystkie pozostałe pytanie odp. już uzyskałeś wyżej. Zrzut z cpu-z ma wyglądać na przyszłość tak lub tak. Edytowane 30 Listopada 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) Podkręcałem X3 450 i powiem Ci, że gra nie warta świeczki. Przy taktowaniu około 3,8 GHz w 3d mark 06 miałem raptem 300 pkt. zysku. Jeśli chodzi o procki z rodziny "RANA" to ciężko je odblokować, mi mojego się nie udało. Jak masz boxowe chłodzenie to daj sobie spokój z jakimkolwiek oc, chyba że lubisz słuchać wycia wentylatora w budzie. Przy Twojej karcie grafiki to raczej większych efektów nie osiągniesz po podkręceniu CPU. Edytowane 30 Listopada 2011 przez Armo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2012 Własnie zakupiłem sobie nowy zasilacz OCZ, ale nie o tym mowa i od razu po zakupie odblokowałem w AMD x3 460 4 rdzeń i procek zmienił się na Athlon x4. Problem w tym, że kiedy 15 minut pograłem wyłączyłem sobie komputer i ponownie załączyłem to załączył się ekran pisało ,,włączony tryb energooszczędny'' i komputer zgasł. Chwilę później udało mi się załączyć komputer, ale nadal nie wiem w czym tkwi problem. Czy to nowy zasilacz cy co ? Zasilacz który dziś zakupiłem to StealthXStream 2 500 W. Jeszcze jedna rzecz, kiedy załączyłem komputer po odblokowaniu rdzenia pisało, że mam Athlona x4 i B i nie pamiętam dalej, a teraz jest napisane AMD x3 Athlon (RANA). Naprawdę nie wiem co się dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2012 Bardzo możliwe, że czwarty rdzeń jest uszkodzony i nie da się go poprawnie odblokować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 A jaki programem sprawdzić czy ten 4 rdzeń jest stabilny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 OCCT, LinX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 (edytowane) A więc przed chwilą sprawdzałem przez 40 minut w programie temperatury podczas wykorzystania 100 % procesora i wszystko było ok. Temperatury nie przekraczały 50 stopni . Nie wiem co można jeszcze sprawdzić ? Sprawdzałem procesor w tej zakładce CPU OCC. Edytowane 3 Lutego 2012 przez krysteek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 Na 4 czy 3 rdzeniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 na 4 rdzeniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 to starczy 40 minut sprawdzania w OCCT czy raczej więcej trzeba ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 2h to takie minimum moim zdaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 (edytowane) I prime95, test "Small FFT's" i "In-place large FFT's" po dajmy na to półtorej godziny każdy z prio ~7 i jest lans na 4 rdzenie ;) Edytowane 3 Lutego 2012 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Dobra, a jeśli np grałem wczoraj półtorej godzinki w BF3, a gra ma duże wymagania i podczas grania procesor zużywa prawie 100 % i nic się nie działo to raczej już nic się nie będzie dziać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Zawsze może się wykrzaczyć każda jednostka. Włączysz Simsy po Prime i się możesz zdziwić ;) To loteria, ale jeśli nie ma błędów i działa sprawnie w grach, w które grasz to ciesz się czterema rdzeniami. Warto też dodać, że nie raz przeleci OCCT i Linxa, a w grze się wywróci. BTW sprawdzałeś wzrost wydajności? Pasowałoby wyłączyć ACC, zrobić jakieś 2-3 testy (jakiś smark i ze dwie gry) na 3 rdzeniach, a potem na 4 byś wiedział czy warto i ewentualnie w jakich zastosowaniach Ci się przydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysteek Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Tzn. jak zrobić test wydajności? Ogólnie BF3 na 4 rdzeniach dużo lepiej śmiga niż na 3. Grałem też w COD MW3 i śmiga tak samo, no ale COD ma małe wymagania to wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Używając wbudowanego benchmarka czy w przypadku BF3 np. Frapsa w jakimś powtarzalnym miejscu czy nawet cutscence. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...