Skocz do zawartości
Kuagashi

2x Zestaw do 1500zł do biura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na etapie kupienia dwóch komputerów do biura dla mojego Taty. Problem tkwi w tym ,że on nie da sobie przetłumaczyć ,że lepiej złożyć komputer niż kupować takiego gotowca. Poniżej przedstawiam dwa zestawy nad którymi się zastanawia:

http://www.x-kom.pl/p/72419-komputer-stacjonarny-hp-500b-mt-e3400-2gb-500gb-dvd-rw-7pro64.html

ACER AS M1420 PT.SGGE2.041 + KLAWIATURA + MYSZ USB - 1529 zł • ElectroWorld.pl

Komputery mają być do biura w cenie do 1500 i żeby w cenie znajdywał się już windows 7. Próbowałem już sam złożyć ,lecz mi to nie bardzo wyszło.Ogólnie przydałoby się dużo ramu 6 albo 8 gb, reszta jak uważacie. Proszę bardzo o pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowania? Piszesz o 8GB RAM, a okaże się, że najtrudniejsze postawione mu zadania to będą mini gry :P

Gotowce dla biznesu nie są złe, ale trzeba szukać czegoś z biznesową gwarancją i ogólną renomą. Powiem tylko, że znajomy ma polecone mu Delle i padł raz jeden - w 24h naprawiony, a Acer? Leżał w sklepie 3 tygodnie i w końcu i tak poszedł gdzieś dalej (ciekawe czy nie do Czech xD).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowania? Piszesz o 8GB RAM, a okaże się, że najtrudniejsze postawione mu zadania to będą mini gry :P

Gotowce dla biznesu nie są złe, ale trzeba szukać czegoś z biznesową gwarancją i ogólną renomą. Powiem tylko, że znajomy ma polecone mu Delle i padł raz jeden - w 24h naprawiony, a Acer? Leżał w sklepie 3 tygodnie i w końcu i tak poszedł gdzieś dalej (ciekawe czy nie do Czech xD).

Aha czyli mam rozumieć ,żeby nie kupował acera ,a tak to ten hp np. bedzie jednak dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najistotniejsza jest gwarancja. Jeśli kupisz Dell z gwarancją NBD lub inny komputer z taką gwarancją to ok. Kupisz innego zaplombowanego kompa z konsumencką gwarancją i wyślesz kompa razem z dyskiem na 21dni na serwis? Bez możliwości wyjęcia dysku i zgrania danych czy wyczyszczenia dysku? To już wolę poskładać samemu i samemu go serwisować.

Opisz też zastosowanie tych komputerów, czy oba muszą być identyczne, może jedna maszynka może być mocniejsza kosztem drugiej, bo np jedna z osób będzie się zajmować obróbką grafiki, na drugim będzie tylko poczta i nk.pl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem gdzieś coś takiego? To była tylko mała dygresja i nawet nie wiem co oferują te komputery. Poza tym nie odpowiedziałeś na pytanie o zastosowania.

Aha sorry za bardzo się skupiłem na dygresji :)

A zastowania do biura podróży czyli dużo poczty, dużo otwartych stron, programy do rezerwacji itp. Także myślę żeby tego ramu było dużo ,bo to chyba za to odpowiada no i procesor 2 czy 4 rdzeniowy ,ktory by to udźwignął. Także zależy mi żeby to max 1500 ze wszystkim wyszlo łącznie z obudową i windowsem czyli wnętrze za około 1200. Dzięki za pomoc pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co kupujesz kompa z windows 7 professional, ktory kosztuje 500?

Tu masz najlepszą opcję: DELL V260ST G620 2GB 250GB HD2000 DVD-RW NonOS 3YN (2091702526) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Z zajebistą gwarancją door to door next business day 39 miesięcy

Do tego musisz dokupić windowsa home premium za 360

Ewentualnie to http://www.x-kom.pl/p/74283-komputer-stacjonarny-hp-pro-3400-mt-g530-6gb-500-dvd-rw-7hp64x.html

Ale tu masz tylko rok gwarancji i chyba nie door to door. Za to windows w cenie

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich zastosowań to jeden rdzeń byłby ok. Pytanie czy nie da rady pracować np. na linuksie? Windows to spore koszta, a i tak nie wiem czy można w firmie używać zwyczajnej konsumenckiej wersji z licencją przypisaną do konkretnego PC (chyba można, pytanie co wyszłoby taniej).

Ogólnie proponowałbym to i ewentualnie oddzielnie Siódemki. Biznesowa 3-letnia gwarancja to jest to o czym wcześniej pisałem ;) HP nawet nie wiem jakim cudem sprzedaje coś z roczną gwarancją hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi