hoobi Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 a wiec krotko :) tak sobie potstowalem dzis w pracy kilka dyskow seagate i caviara, oba 80GB 8MB cache. i coz z tego, jeden prosty wniosek, wraz z sigejtem nastala cisza:) cisza i spokoj :) wydajnosc bardzo podobna, pryznajmniej przy normalnej pracy domowej roznice nie zauwazalne :) polecam wiec wszystkim goraco dyski seagate :) szczegolnie tym, ktorzy tak jak ja niedowierzaja ze dysk 7200rpm moze byc nieslyszalny nawet teraz w nocy:) co do caviara, to nawet w dzien gdy testowalem dyski bylo go lsychac bardziej, a przynajmniej bardziej nieprzyjemnie niz wiatrak od procesora....swist nie do wytrzymyania na dluzsza mete... to narra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 przy normalnej pracy to sie nie czuje czy ma sie 1Ghz czy 2 :P to ze cichy to ok. ale moglbys chociazby puscic jakis benchmark Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Ja tam słysze tylko chrobocik. Lekii świst jest tylko jak jest otwarta buda. Kup se bude z blachy 1,5mm i nic ci nie będzie świstać ani dzwonić, bo wszystko będzie się mocno trzymać kupy. O pozytywnym wpływie grubej blachy na temp. dysku też warto wspomnieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 ale to zadna nowosc ze wd jest glosniejszy od seagate :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalton Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Hmm ja mam tego WD 80G 7200 RPM 8MB cache i jakos mi nic nie gwizda , nie wiem moze ja tego nie słysze ale zadnych gwizdów itd nie słysze i na dodatek mam obudowe rozebraną i tylko słychac wiatraka z proca :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Troszke glosniejszy, to fakt ale dla mnie wazniejsza byla gwarancja niz ta roznica w db. Na Caviara dostalem 3 lata a na Baraka dawali mi rok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 jak juz w pracy testujesz to zapusc Samsunga 7200 na lozyskach olejowych i zdaj relacje z glosnosci (na tym mi glownie zalezy tuz za gwarancja ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Troszke glosniejszy, to fakt ale dla mnie wazniejsza byla gwarancja niz ta roznica w db. Na Caviara dostalem 3 lata a na Baraka dawali mi rok.Teraz już nie dają 3 lat :-( na Barcudy dają rok, na Caviary 2 a na Maxtory albo rok albo dwa.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Ja tam słysze tylko chrobocik. Lekii świst jest tylko jak jest otwarta buda. Kup se bude z blachy 1,5mm i nic ci nie będzie świstać ani dzwonić, bo wszystko będzie się mocno trzymać kupy. O pozytywnym wpływie grubej blachy na temp. dysku też warto wspomnieć. dysk ma być cichy a nie buda wyciszona. koleś testował oba dyski na tej samej budzie i seagate był niesłyszalny więc się da tylko caviar nie umie zrobić dysku do normalnego użytku. mój caviar też hałąsuje i nic na to nie poradzę. tyle co mogłem to już wyciszyłem budę. wydajność barracudy 7200.7 jest podobna caviara 8MB kaszy a cisza się liczy. ale benchmark by się przydał. zawsze to suche fakty, one nie kłąmią. tylko zrób 2 testy : na prawie pustym dysku i na zapełnionym w np. 80-90zobaczycie jak się caviar zapcha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Mialem kilka seagate'ow i wszystkie byly git. Teraz mam B7, jest cicha, szybka, ale przydalby sie 8MBCache i 3 lata gwar. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Mam obecnie dwa dyski 80 GB - Barrauda IV i Barracuda V. Przez dwa dni mialem w domu Caviara WD800JB 80 GB 8MB cache i swist byl okropny. Obudowa jest cichutka - Chieftec MX-01-SLD i w porownaniu halasu seagate vs. caviar ten drugi dostaje niezle w dupe. Co do szybkosci to nie testowalem zadnymi benchmarkami i jedynie metoda "zegarkowa" ;) i wyszlo ze przy kopiowaniu ok 20 GB rzeczy - glownie duze pliki (temp do eMula) - seagate kopiowal dluzej o jakas minute przy calkowitym czasie ok 10-12 min. Przy normalnym uzytkowaniu wydaje mi sie ze cisza jest wazniejsza od punktow w benchamrku. Zreszta jak mawiali starozytni rzymianie - "de gustibus" ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobi Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 co do samsunga, to z wiadomych wzgledow kiedys zaprzestalismy jego sprzedazy i jakos trudno sie teraz do niego przekonac... co do testow to moge cos zrobic w wolnej chwili, tylko niewiem co, jedyne co mi przychodzi do glowy to moze hdtach, bo sandra to chyba mala pomylka:), ewentualnie moze jakis test czasu kopiowania plikow. W wolnej chwili cos wymysle. Zas jeszcze co do glosnosci. Nie mozna o WDC powiedizec ze jest az tak glosny, ale jednak wyraznie slychalny. Jesil porownuje sie go do jakiegos starego dysku to wcale nie jest glosny, ale w porownaniu do nowego seagata:) wydaje sie jakby westeren digital byl o jeden krok z tylu..... pozdrawiam i zycze milego uzytkowania wszystkich dyskow i oczywiscie zero badow, no chyba ze na gwarancji:) to czemu nie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[yarazz] Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Fak! No i chcialem kupic Caviara i znowu namąciliscie :P Wiec teraz bede kupowal Barracude :P I mam pytanie: cichsze sa te nowsze (7200.7 tak?) czy starsze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobi Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 tak te 7200.7. to wlasnie one sa ciche, bo pamietam baracude chyba 3 czy moze 4, to to byl dopiero odrzutowiec:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sexylaska Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Ja mam IV i jest niesłyszalna :lol:. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Ja mam IV i jest niesłyszalna :lol:.Potwierdzam, moją Barracudę IV 80 GB potrafi zagłuszyć zasilacz i jeden wiatrak 80mm 12V (bo te na 5V sa nieslyszalne) - Barracuda cichutka. BTW jaka jest różnica pomiędzy Barracudą IV V i 7? Oprócz cache'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 barracudy od IV do 7200.7 sa praktycznie nieslyszalne... a te ostatnie mozna kupic z trzyletnia gwarancja i z 8MBcache... widzialem chyba w komputroniku takie 120GB. mialem tez podpiety 7200.7 i byl wyraznie szybszy przy kopiowaniu duzych plikow od moich IV. IMHO lepiej kupic barracude, a nie caviara gdzie trzeba z tego co czytam trafic na cichy egzemplarz (nie tak cichy jak Barka), bo inaczej niezle odglosy mozna sluchac ;-) ale dlaczego nikt nie pisze o IBM Vancouver II... to sa bardzo szybkie HD i ciche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 ale dlaczego nikt nie pisze o IBM Vancouver II... to sa bardzo szybkie HD i ciche bo topic jest "sigejt vs cawjar - decydujace starcie :) moja opinia" :D ale faktycznie mozna wspomniec inne ciche dyski. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 tak jakoś wyszło że wojna jest caviar vs seagate. imb kiedyśmiał wpaadkę z trwałością dychów i teraz cierpi ale zawsze ich jakoś nie lubiłem. teraz chcę zaminić mojeg ocaviara na cościchego i zastanawiam sinad barką lub maxtorem jakimś. maxtory nie są złe, są ciche i szybkie ale mało popularne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 dokladnie... maxtor tez jest cichy, ale te najnowsze modele +8 +9... ale ten pierwszy ATA 133 moze nie byl glosny, ale mial nieprzyjemny dzwiek i wyraznie slyszalny podczas kopiowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 imb kiedyśmiał wpaadkę z trwałością dychów i teraz cierpi ale zawsze ich jakoś nie lubiłem. mowa o made in hungary ? :D maxtory nie są złe, są ciche i szybkie ale mało popularne.sam siedze na maxtorze 40GB. nie wiem jak z glosnoscia :oops: bo dawno nie sprawdzalem. a szkoda wylaczac :) dc ladnie ssie 8) (chodzi w parze z fujitsu 13GB, do tego sie troche grzeje) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 ale dlaczego nikt nie pisze o IBM Vancouver II... to sa bardzo szybkie HD i ciche bo topic jest "sigejt vs cawjar - decydujace starcie :) moja opinia" :D ale faktycznie mozna wspomniec inne ciche dyski. no akurat nie chodzilo mi konkretnie o ten topic... ogolnie ale w tym tpicu wspomina sie tez o innych HD niz caviar i seagate Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Dyski IBM serii Vancouver te z dopiskiem Made in Hungary ;) byly tak zawodne ze IBM zamknal hale produkcyjna w tym kraju - czy trzeba jeszcze cos komentowac ?. A wracajac do wspominanej ciszy w dyskach serii Barracuda to chyba IV jest najcichsza, V tez ok (mam obie) a seria 7200.7 to juz nie wiem , ale slyszalem od znajomych (i czytalem tez gdzies na forum) ze to juz jednak nie to samo :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 a nie chodzi Ci czasem o serie DTLA IBMa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parseval Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 a nie chodzi Ci czasem o serie DTLA IBMa?dokladnie Deskstar 75GXP, rodzina Telesto. szkoda ze sa tak awaryjne, bo byly calkiem szybkie. mam jeszcze dwa miesiace na reklamowanie swojego. czy ktos zglaszal reklamacje u samego IBM(Hitachi)? sklep dal gwarancje na dwa lata, ale po wpisaniu numeru seryjnego na stronce Hitachi okazuje sie ze dysk mozna jeszcze zwrocic. wymienia na nowy? beda go sprawdzac, czy wymienia od reki po nalepce "made in hungary"? dysk jest padniety-diagnoza IBM Fitness Tool, chociaz chodzi bez klopotu. co myslicie, wysylac czy zostawic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 ja mam IBM 5200 z Singapuru zdaje sie ,glosne bydle przy starcie zwlaszcza i przy zapisie bolce odpadaja jak szalone,juz cztery razy gada lutowalem to szlag trafil 3 letnia gwarancje nie ma bolca nastepnego kupuje Samsunga ,mam 20GB i chodzi cichutko juz przez 3 lata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krabol Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 mialem wdc i chodzil jak traktor mam baracude i cisza a roznice sa niezauwazalne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 a nie chodzi Ci czasem o serie DTLA IBMa?dokladnie Deskstar 75GXP, rodzina Telesto. szkoda ze sa tak awaryjne, bo byly calkiem szybkie. mam jeszcze dwa miesiace na reklamowanie swojego. czy ktos zglaszal reklamacje u samego IBM(Hitachi)? sklep dal gwarancje na dwa lata, ale po wpisaniu numeru seryjnego na stronce Hitachi okazuje sie ze dysk mozna jeszcze zwrocic. wymienia na nowy? beda go sprawdzac, czy wymienia od reki po nalepce "made in hungary"? dysk jest padniety-diagnoza IBM Fitness Tool, chociaz chodzi bez klopotu. co myslicie, wysylac czy zostawic? Spróbuj reklamować, pewnie padnie w końcu całkowicie. Przy reklamacji podaj dokładnie jakim programem testowałeś, jaki kod błędu. Tylko nie pisz "chodzi bez kłopotu" bo cię spławią :D Ja ostatno wymieniałem już drugiego DTLA 20GB (nie z Węgier, tylko gdzieś z Azji, chyba Malezji) ale przez sklep, więc nie wiem jak to zrobić bezpośrednio u producenta. Wg mnie warto spróbować. Wracając do głównego wątku to ja mam dwa Caviary 80GB, 8MB cache i jak na złość oba są ciche :wink: Żadnych świstów, choć może Titan na procku je zagłusza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Troszke glosniejszy, to fakt ale dla mnie wazniejsza byla gwarancja niz ta roznica w db. Na Caviara dostalem 3 lata a na Baraka dawali mi rok.Teraz już nie dają 3 lat :-( na Barcudy dają rok, na Caviary 2 a na Maxtory albo rok albo dwa.. Mylisz się bardzo - spójrz tu: http://www.comp-art.pl/index.php?site=grupa&grupa=AJ Z tym że gwarancja jest od daty produkcji sprzętu a nie od daty sprzedaży, także trzeba nabyć w miarę nowego HDka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobi Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 ja mialem jeszcze kilka dni temu ibm made in hungary, trzymal sie bardzo dzielnie przez te trzy lata, az do teraz kiedy sie go pozbylem. Sam jestem zaskoczony ze sie nie popsul:) musialem trafic wyjatkowo dobrze:) choc to i tak nie taka awaryjnosc jak 20GB FUJITSU:) wrocilo ich prawie polowa :( straszna tragedia...Ale wracajac do IBM, to byl to zajebiscie szybki dysk, nawet jak na obecne czasy a i glosnoscia zbytnia nie grzeszyl, ale coz 30GB torszke za malo jak na te czasy :). Co go seagata:) to jednak trzeba przyznac, ze slychac go co nieco...wydaje z siebie taki dosyc niski basowy dziwek..bardzo cichutki, ale jednak nie jest nieslyszalny:) ale glowic juz z pol metra nie slychac nic a nic:). Uzywam go te kilka dni, zobaczymy czy sie chlopak nie rozkreci za jakis czas:) (jak zamiescic w poscie obrazek??) to narra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...