Skocz do zawartości
Gość

zmiana taśmy IDE

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanie bo chcialbym zmienic tasme na nowa (dostalem z dyskiem tasme ATA 100) a w plycie mam starsza wersja - przy nowej tasmie 1 pin jest zaslepiony

i czy moge wyciac ten pin z plyty glownej ?? czy nie ?? (tak zeby mi nowa tasma wchodzila bez problemu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw stara tasme, w ostatecznosci, jesli bedziesz mial jakies dziwne objawy, tj niestabilne transfery oraz/i ginace pliki to usun z plyty ten pin i zaloz tasme 80cio zylowo. Powinno pomoc. Tak mialem na FIC VA-503+ wlasnie z dyskiem ATA66 - na zwyklej tasmie ni huhu, a na ATA66 wymiatalo elegancko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prościej "odślepić" ten pin w taśmie, mi zawsze do tego celu wystarczał mały śrubokręcik, bo ta zaślepka jest zazwyczaj bardzo cienka.

Co do płyt pod k6-2 to wiele miało już ATA66 czyli potrzebne były taśmy 80 żyłowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prościej "odślepić" ten pin w taśmie, mi zawsze do tego celu wystarczał mały śrubokręcik, bo ta zaślepka jest zazwyczaj bardzo cienka.

Co do płyt pod k6-2 to wiele miało już ATA66 czyli potrzebne były taśmy 80 żyłowe.

Nie zawsze jest to zaslepka, czesem po prostu tak jest odlana wtyczka, ze nie ma dziurki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcue :D a co by sie stało gdybym w pasku iDE do HDD nei miał jednego pina??? bo w kieszeni od dysku sobie na wyjsciu ujeb..urwałem

:) niewłasciwy pin i teraz jednego brakuje:P hyhy nie probowałem tego po tym nawet podłaczac ale tak z ciekawośći czy to by mogło dalej działac?? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi