polo57 Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam serdecznie. Posiadam Płytę Asus P755D-E PRO z 2 slotami Marwella 6GB i dysk SSD S511 120GB ADATA SATA III na kontrolerze Sandroid. Czy będzie problem w podłączeniu dysku do tych portów. Pozdrawiam.Gubię się z tymi kontrolerami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Te nazwy to miał być żart/sarkazm? :-P Jeśli nie, to gratuluję fantazji. A odpowiadając na pytanie, kontroler SATA nie ma nic wspólnego z kontrolerem SSD na dysku, tak więc łącz i niczym się nie przejmuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie w pośpiechu pisałem, ale poprawiam już. Jest poprawnie Marvell i SandForce SF-2281. Pozdrawiam. Poproszę jeszcze o pomoc w kwestii upgrade firmware dla tego dysku. Wiem, że powinien być podłączony np.poprzez USB. Tylko jak to zrobić? lub może inny sposób. Ewentualnie czym sprawdzić wersję firmware tego dysku. Edytowane 8 Lutego 2012 przez polo57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 1. P755D-E PRO to płyta z chipsetem P55, zaś obsługę SATA 6.0 Gb/s zapewnia osobny kontroler Marvell - co do wykorzystania na nim pełni możliwości SATA 6.0 Gb/s nie byłbym tego taki pewny. 2. Instrukcje obsługi jak zaktualizować firmware ADATA znajdziesz na stronie http://www.adata.com.tw/upload/downloadfile/ADATA%20S511%20FWupdate_Guide%20v1%200.pdf z opisem co dokładnie zrobić. 3. Wersję firmware sprawdzisz np.: AS SSD Benchmark albo Crystal Disk Info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) Tak to prawda, że marvell nie jest cudem. Program ze strony ADATA o nazwie ADATA_SF_FieldUpdater niestety nie widzi mojego dysku SSD. Próbowałem uruchamiać system z drugiego dysku HDD SATA 2. Ustawiałem go na AHCI i na IDE. Ustawiałem też jako drugi dysk ADATA SSD. Program niestety nie wykrywa SSD. Bardzo dziękuję za pomoc. Edytowane 8 Lutego 2012 przez polo57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 Nie podłączaj pod Marvela tylko pod złącze Intela. Marvel ma słabą wydajność... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 Szkoda, że tylko Marvel ma 6GB/s a Intel nie. Ale spróbuję tak podłączyć do SATA II Intela. Zobaczymy wyniki. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2012 Na Marvell chodzi zdecydowanie szybciej w przypadku tej płyty głównej. Sprawdziłem to przełączając dysk na SATA II i kontroler Intela. Przy okazji uruchomiłem system z drugiego dysku i update firmware dysku SSD było możliwe bez problemu, bo system go wykrył. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2012 Na Marvell chodzi zdecydowanie szybciej w przypadku tej płyty głównej. Sprawdziłem to przełączając dysk na SATA II i kontroler Intela. Przy okazji uruchomiłem system z drugiego dysku i update firmware dysku SSD było możliwe bez problemu, bo system go wykrył. Pozdrawiam. Skoro tak, no to cytując klasyka "good 4 you" - podstawa to jednak własne testy. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2012 Na Marvell chodzi zdecydowanie szybciej w przypadku tej płyty głównej. Sprawdziłem to przełączając dysk na SATA II i kontroler Intela.A z ciekawości jak to sprawdzałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 Po prostu SSD Benchmark na Marvellu a potem po podłączeniu poprzez SATA II i obejrzałem wyniki. Tak a propo to ADATA oferuje odczyty i zapisy w granicach 500 MB/s a na Marvell na tej płycie są w granicach 320 MB/s a odczyt 280 MB/s. I chyba się już nic z tym nie zrobi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 Niestety z Marvella więcej nie wyciągniesz, ale i tak jest odrobinę lepszym rozwiązaniem, niż Intel Sata2. Jakbyś potem przerzucił się na nową mobo z natywnym wsparciem Sata3, to wtedy zobaczysz/poczujesz różnicę. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 No właśnie. Proszę zaproponować jakąś nową płytę do 1000 zł. W tej chwili nie jestem w temacie. Będę musiał się jednak przymierzyć do nowej płyty. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 No właśnie. Proszę zaproponować jakąś nową płytę do 1000 zł. W tej chwili nie jestem w temacie. Będę musiał się jednak przymierzyć do nowej płyty. Pozdrawiam. W twoim przypadku nowa płyta = nowy chipset = nowy procesor = sporo wydatków... ale za kwotę ~1100 zł kupisz Intel Core i5-2400 i ASRock P67 PRO3 B3, jeśli oczywiście taka opcja wchodzi w grę. Ewentualnie zostaje Intel Core i3-2120 i Asus P8Z68-V/Gen3 w podobnej kwocie. Pod LGA 1156 zmiana samej płyty niewiele pomoże – kontrolery SATA 3 wszędzie są Marvella. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 (edytowane) Z tego wynika, że powinienem szukać LGA 1155 czy 1366 ?. Muszę sprzedać w takim razie płytę z procesorem CORE i7 920. Coś tam odzyskam, dołożę i znowu na jakiś czas starczy. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Edytowane 13 Lutego 2012 przez polo57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 (edytowane) Moment, bo chyba coś pokiełbasiłeś - napisałeś wcześniej, że masz płytę Asus P755D-E PRO, a to jest LGA 1156, nie 1366 - więc o czym mowa? Jakie Core i7 920 skoro to LGA 1366? Edytowane 13 Lutego 2012 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 W tej chwili mam Asus P755D-E PRO LGA 1156 z procesorem i7 860 MHz. Teraz, żeby zmodyfikować komputer to muszę wymienić płytę. Nie wiem tylko czy na LGA 1155 czy 1366. I to wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 W tej chwili mam Asus P755D-E PRO LGA 1156 z procesorem i7 860 MHz. Teraz, żeby zmodyfikować komputer to muszę wymienić płytę. Nie wiem tylko czy na LGA 1155 czy 1366. I to wszystko. Pozdrawiam. Aha, tylko i wyłącznie LGA 1155. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo57 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Płyta ASRock P67 PRO3 B3 zaproponowana jest b. tania ale jeśli proponujesz ją to poczytam o niej. Chyba nie ma już problmów z chipsetem intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Test Płyt Głównych LGA 1155 z chipsetem P67 pod Sandy Bridge | PurePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Niestety z Marvella więcej nie wyciągniesz, ale i tak jest odrobinę lepszym rozwiązaniem, niż Intel Sata2...Wydaje ci się ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...