Medivh Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) Wczoraj zamknelem system normalnie bez zadnych problemow wiem ze instalowalem nowy odtwarzacz i pare kodekow zeby obejrzec sample. Dzis uruchamiam komputer pojawil sie ekran logowania Windows 7 i kursor z klapsydra (mozna bylo nim ruszac) po 10 min zrestartowalem go i byl juz tylko czarny ekran z logiem Microsoftu ladowania systemu. Przywracanie systemu ktore wlaczylo sie po 15 min, odtworzylo system z przed tygodnia i nic to nie pomoglo. Tryb awaryjny pada przy pliku classpnp.sys (zamienilem go z innego systemu win7 64 i nic). Nie dziala nawet reinstalacja systemu z plyty! Wszysko trwa cholernie dlugo zanim komputer "namysli" sie zareagowac. Uzywam w tym momencie systemu Mini Windows XP z plyty Hiren`s Boot, przeskanowalem dysk C w poszukiwaniu virusow/bad sectorow i nic, pamiec przeskanowana mem testem i nic. Format C nie pomogl, przy instalacji kopiowane sa pliki z plyty a potem napis "Instalator rozpoczyna prace" i dalej nic sie nie dzieje. Przywrocilem domyslne ustawienia biosu, ustawialem tryb ide i ahci i nic to nie zmienilo. Jest to wg was przyczyna mechaniczna uszkodzenia laptopa (plyta glowna/groafika) czy jest to raczej jakis blad ? Jak dalej z tym walczyc ? Edytowane 8 Lutego 2012 przez Medivh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqasss Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Medivh mam bardzo podobne objawy. Ale od poczatku: Moja konfiguracja: Intel i7 , Gigabyte UD7, 2x Samsung F3 500GB w matrix raid, ramy Kingston Hyperyx 6gb 2000, Grafika GF GTX460 Zaczelo sie od tego, ze nie moglem zapisac .doc . Wyskakiwal blad i uruchamial program ponownie. Sobie mysle - co jest grane? Zrestartowalem PC. Po restarcie pulpit zwariowal - przestawila sie rozdzielczosc na duzo mniejsza.. Pomyslalem zrobie kolejny restart moze wroci do normy. Otoz nie. I tutaj sie zaczelo. Najpierw wywalilo BDODa , restart, sprawdzanie CHKDSK (usuwanie sektorow czy cos takiego) , restart, ladowanie systemu, restart, CHKDSK itd itd. Przywracanie nie wlacza sie, przywracanie z plyty Windowsa (poprzez napraw) rowniez bo wyskakuje, ze nie ta wersja systemu. Awaryjny rowniez staje przy classpnp.sys i nic. Dalem sobie "siana". Najpierw musze backup zrobic plikow. Przede wszystkim dysk musze znalezc by przekopiowac jakos 150GB danych :/ nie usmiecha mi sie to strasznie. Na chwile obecna odpale jedynie przez hirenBoota. Dziwna sprawa. Czyzby jakis wirus (mam kasperskiego) ? Cos z karta graficzna lub sterownikami (ta dziwna zmiana rozdzielczosci) czy poprostu bad sektor wyskoczyl nagle (mam 2x 500GB Samsunga F3 spiete w macierz MatrixRaid) C: system i D pliki jest jako RAID0 a reszta E jest jako RAID1. Czy jakis spec na forum moze nam pomoc. Ewentualnie przeprowadzic nas przez kroki diagnozy ? Ja jak wroce postaram sie zrobic backup i posprawdzac smarta i pamieci. Edytowane 11 Lutego 2012 przez luqasss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfi82 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 @Medivh - classpnp.sys wskazuje problem z identyfikacją sprzętu. Co oznacza nie działa instalacja z płyty cd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Może spróbuj w biosie sata mode ustawić na ide i w zakładce standard cmos features dla dysku acces mode ustaw na LBA. Jak nie zadziała to możesz jeszcze spróbować naprawić bootsector windowsa tzn uruchomić z płyty, wybrać napraw komputer-w opcjach odzyskiwania systemu wybrać wiersz poleceń, użyj polecenia bootrec /fixmbr albo jak nie pomoże powtórz czynność i wpisz bootrec /fixboot komendy naprawiają sektor startowy/rozruchowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...