Skocz do zawartości
Napiecie

8800gts512 do psyhx - sens

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam sie czy jest sens dokladania karty w temacie zeby zajmowala sie fizyka.

I tutaj moje pytanie: czy fizyke wykorzystuje tylko te kilka tytolow? (mafia , batman)

W innych grach bedzie jakis wzrost wydajnosci, czy po prostu bedzie tylko sie grzala i zarla prad?

Reszta mojego kompa to:

phenom 955 @ 3,8ghz

gtx 260

6gb ramu

m4a79xtd evo

be quiet 550w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czy jest sens dokladania karty w temacie zeby zajmowala sie fizyka.

To zależy jak na to patrzysz i czy musisz kupować tą kartę, czy już ją masz.

Jak ją masz, to dołóż i zobacz co i jak.

Jeśli miałbyś ją specjalnie kupować, to już lepiej sprzedać GTX260 i kupić jedną nową mocniejszą kartę nV. Np. GTX560 Ti 448.

I tutaj moje pytanie: czy fizyke wykorzystuje tylko te kilka tytolow? (mafia , batman)

Tu cała lista znaczących, popularnych tytułów wykorzystujących hardware PhysX. Jest ich niby DUŻO więcej, ale to jakieś za przeproszeniem popierdółki.

W innych grach bedzie jakis wzrost wydajnosci, czy po prostu bedzie tylko sie grzala i zarla prad?

W grach, które mają PhysX, ale wyłącznie software'owy (jest ich sporo - lista; choćby Borderlands) lub też wcale go nie mają karta absolutnie nic nie daje.

Jak karta ma profil 2D, to wówczas będzie w nim działała (zawsze możesz sobie wyedytować BIOS).

Jak jesteś entuzjastą to możesz się w to pobawić. I tak będziesz miał w miarę prosto, bo obie karty masz od nV.

Jak widzisz w sygnaturce mam Radeona, a do tego GFa do PhysX, co wymaga sporo kombinowania (Hybrid PhysX Mod i te sprawy) i uważam, że w sumie jest to ciekawe.

Ale czy warte zachodu i wydanej kasy? To już jest bardzo mocno subiektywne i dyskusyjne.

Edytowane przez ivanov
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi