Skocz do zawartości
mateoJazz

Śruby montażowe i dystanse do bloku EK FC 480 GTX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Zakupiłem używany blok na GTX 480. Okazało się, że brakuje kilku śrub potrzebnych do przykręcenia bloku do karty oraz takiego jakby backplate'u. W instrukcji na stronie EK wyczytałem, że te śruby to : M3x8 DIN7985 i M3x4 DIN7985. Nie ma również dystansów pokazanych w instrukcji. Czy ktoś z was wie gdzie można dostać tego typu śruby oraz dystanse. Ewentualnie podać wysokość dystansów. Czy bez tych dystansów założenie bloku jest bezpieczne? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkręty z łbem soczewkowym bez problemu powinieneś dostać w sklepach budowlanych lub technicznych tupu OBI, Castorama itp.

Wystarczy że podasz że szukasz wkrętów M3x8 oraz M3x4.

Zamiast dystansów możesz użyć niedużych sprężynek oraz dodać podkładki pod nie, gumowe lub plastikowe. Tak żeby zabezpieczyć przed uszkodzeniem laminatu przez sprężynkę.

Bądź zastosować kilka podkładek gumowych.

Oczywiście dystanse nie są obowiązkowe, ale wówczas musisz przykręcić blok wodny z wyczuciem.

To co nazwałeś "jakby backplate'u" wątpię żebyś gdziekolwiek dostał, więc będziesz musiał się obejść bez tego. Bodajże ma to za zadanie zabezpieczyć rdzeń przed zbyt mocnym dociskiem. Więc uważaj żebyś zbyt mocno nie przykręcił bloku.

Nie zapomnij o termopadach na pamięci oraz sekcję zasilania.

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to do bloków EK standardowo nie ma w załączniku backplatów. Kupujesz je osobno. Mój tego nie miał.

EK-FC480 GTX Backplate - Black

Chyba, że chodzi o ramkę zakładaną na okolice chipsetu:

http://www.ekwaterblocks.com/shop/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/f/c/fc480gtx-gpu-reinforcer.jpg

Ja ogólnie nie stosuje dystansów i nigdy nie stosowałem. Jakoś ich nie lubię i zawsze blok dokręcam bez nich. Moim zdaniem są one nieco za wysokie co utrudnia kontakt, a szlifować mi się nie chce. Wszystko działa bez nich, jedynie przy montażu wymagana jest nieco większa uwaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi