obiboqs Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 Witam W związku ze zmianą charakteru oraz udostępnieniem nowych pomieszczeń w firmie, przebudowuję w niej sieć. Mówiąc bardzo ogólnie: w firmie wykorzystuje się konkurencyjne systemy, każdy z tych systemów ma swój serwer, oba działają niezależnie na dwóch osobnych VLAN'ach. Sieć jest jedna (bez podsieci), rozłożona na 3 piętrach budynku. O tyle jednak, o ile w normalnym wykorzystaniu tych systemów używa się zupełnie niezależnie, to problem pojawia się przypadku działu organizacyjnego, gdzie wykorzystuje się oba te systemy (prowadzenie księgowości, statystyki i inne takie). Komputery tego działu musiałyby mieć dostęp do obu systemów. I w związku z tym pojawia się problem. Na domiar złego niestety - na kondygnację budynku przypada jeden, główny, 8-portowy switch zarządzalny, do niego natomiast podłączone są (uplink) switche niezarządzalne (w każdym z pomieszczeń). Pytanie: Jak najlepiej rozwiązać problem dostępu tych komputerów do dwóch VLAN'ów? W grę wchodzi wszystko (w tym wymiana switcha czy stworzenie podsieci) - ale chodzi o rozwiązanie najprostsze i najmniej kosztowne. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Zależy od możliwości sterownika karty sieciowej oraz tego czy w danym pomieszczeniu ze switchem niezarządzalnym wszystkie kompy mają działać w ten sam sposób czy nie. Edytowane 11 Lutego 2012 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Domyślam się, że sugerujesz mi konfigurację 2 VLAN'ów na 1 porcie. Tak, wszystkie komputery w tym pomieszczeniu powinny mieć dostęp do obu VLAN'ów (raczej ciężko by było mi zakładać inną opcję przy użyciu switcha niezarządzalnego). Szukałem informacji nt. tego, czy karty w komputerach obsługują tagowanie VLAN - wydaje się, że tak (są to laptopy Dell Latitude D630, karty sieciowe w nich to Broadcom BCM5755. Pytanie tylko - czy niezarządzalny switch przetrawi nagłówek standardu 802.1Q, jeżeli go nie obsługuje? Zdaje się, że nie (źródło: http://www.linuxquestions.org/questions/linux-networking-3/can-we-coexist-2-vlans-on-one-unmanageable-switch-669953/#post3280692), tak że raczej musiałbym w takim wypadku wymienić switch na zarządzalny - rozwiązanie proste, ale kosztowne. Widząc tutaj małą aktywność założyłem topic na innym forum - dla wszystkich którzy w przyszłości będą tutaj szukać odpowiedzi na podobne pytanie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2216680.html Zasadniczo chyba temat do zamknięcia. Pozdrawiam Edytowane 12 Lutego 2012 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...