Włodi Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 Zakładam ten temat ponieważ od wielu lat nie mogę się uporać z kompresją plików filmowych tak aby zajmowały nie wiele i wyglądały przynajmniej przyzwoicie. Czytałem mnóstwo artykułów, używałem miliardy różnych programów i zawsze plik był albo za duży albo wyglądał tragicznie. Chciałbym się ostatecznie i raz na zawsze dowiedzieć jak robią to pozostali użytkownicy you tube, że ich gameplaye są mało tego, że płynne to jeszcze mają stosunkowo niski bitrate a obraz jest rewelacyjnej jakości. Aktualnie testuję program Format Factory, gdzie próbuję kompresować do avi za pomoca kodeka xvid przy bitrate 1000-2000 (tak plecają). Filmy wyglądają tragicznie. dopiero przy kodeku AVC(H264) w profilu średnim jakoś to wygląda, ale też zajmuje nie mało i bitrate przekracza 3000. Oto przykładowy filmik wykonany przezemnie: (waga 17,6 MB po wysłaniu na yt) http-~~-//www.youtube.com/watch?v=nwrjPyGdVRA A to nagrany przez kogoś na yt: (waga 3,33 MB) http-~~-//www.youtube.com/watch?v=p4XyBA9oxuY I tutaj porównanie bitrate (ten z prawej to mój) Sami widzicie. Mój filmik wygląda przeciętnie, a ten drugi pięknie przy tak niskim bitrate. Jeśli ktoś mógłby mi wytłumaczyć co robie źle byłbym wdzięczny. Inna sprawa dotyczy samego frapsa - czy jest to możłiwe, żebym miał taki spadek framerate-u przy nagrywaniu w 720p? chodzi to nie całe 20fps o 1080p juz nie wspomne. Gra normalnie chodzi bardzo dobrze. Konfig w sigu. Z góry dzięki za reakcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnDurion Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 Sam ostatnio zacząłem nagrywać gameplaye więc coś mogę napisać:rolleyes: Odnośnie Frapsa, odznacz opcję "Lock framerate while recording" w zakładce Movies. Teraz co do jakości filmów. Nie widzę szczerze mówiąc różnicy pomiędzy jakością pierwszego i drugiego, na pewno nie na pierwszy rzut oka. Jakość jak na dzisiejsze standardy i tak jest świetna, poza tym pasowałoby mieć dość szybkie łącze do wysyłania w HD. Kiedyś wrzuciłem luzem filmik z Frapsa i wyglądał gorzej, jak po obróbce w SV. Kwestia kodeków, YouTube dobrze radzi sobie z AVI i kodekiem Xvid mpeg-4, które ja sam z resztą narzucam filmikowi w Vegasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Ja po przetestowaniu wielu programów do nagrywania polecam ten wbudowany w program MSI Afterburner. Praktycznie zero straty FPS, a 5 min pilk nie ma kilkunastu GB jak w przypadku Frapsa. Sam z uploadem na YT zawsze miałem problem więc z chęcią dowiem sie jak to zrobić dobrze :) Edytowane 12 Lutego 2012 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnDurion Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Znalazłem wczoraj przydatny materiał, ale będziesz musiał zainwestować w oprogramowanie: Sam skorzystałem z tego rozwiązania i oto efekt: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...