Skocz do zawartości
Włodi

Jak nagrać gameplay dobrej jakości

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten temat ponieważ od wielu lat nie mogę się uporać z kompresją plików filmowych tak aby zajmowały nie wiele i wyglądały przynajmniej przyzwoicie. Czytałem mnóstwo artykułów, używałem miliardy różnych programów i zawsze plik był albo za duży albo wyglądał tragicznie.

Chciałbym się ostatecznie i raz na zawsze dowiedzieć jak robią to pozostali użytkownicy you tube, że ich gameplaye są mało tego, że płynne to jeszcze mają stosunkowo niski bitrate a obraz jest rewelacyjnej jakości.

Aktualnie testuję program Format Factory, gdzie próbuję kompresować do avi za pomoca kodeka xvid przy bitrate 1000-2000 (tak plecają). Filmy wyglądają tragicznie. dopiero przy kodeku AVC(H264) w profilu średnim jakoś to wygląda, ale też zajmuje nie mało i bitrate przekracza 3000.

Oto przykładowy filmik wykonany przezemnie: (waga 17,6 MB po wysłaniu na yt)

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=nwrjPyGdVRA

A to nagrany przez kogoś na yt: (waga 3,33 MB)

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=p4XyBA9oxuY

I tutaj porównanie bitrate (ten z prawej to mój)

Dołączona grafika

Sami widzicie. Mój filmik wygląda przeciętnie, a ten drugi pięknie przy tak niskim bitrate.

Jeśli ktoś mógłby mi wytłumaczyć co robie źle byłbym wdzięczny.

Inna sprawa dotyczy samego frapsa - czy jest to możłiwe, żebym miał taki spadek framerate-u przy nagrywaniu w 720p? chodzi to nie całe 20fps o 1080p juz nie wspomne. Gra normalnie chodzi bardzo dobrze. Konfig w sigu.

Z góry dzięki za reakcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam ostatnio zacząłem nagrywać gameplaye więc coś mogę napisać:rolleyes: Odnośnie Frapsa, odznacz opcję "Lock framerate while recording" w zakładce Movies. Teraz co do jakości filmów. Nie widzę szczerze mówiąc różnicy pomiędzy jakością pierwszego i drugiego, na pewno nie na pierwszy rzut oka. Jakość jak na dzisiejsze standardy i tak jest świetna, poza tym pasowałoby mieć dość szybkie łącze do wysyłania w HD. Kiedyś wrzuciłem luzem filmik z Frapsa i wyglądał gorzej, jak po obróbce w SV. Kwestia kodeków, YouTube dobrze radzi sobie z AVI i kodekiem Xvid mpeg-4, które ja sam z resztą narzucam filmikowi w Vegasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po przetestowaniu wielu programów do nagrywania polecam ten wbudowany w program MSI Afterburner. Praktycznie zero straty FPS, a 5 min pilk nie ma kilkunastu GB jak w przypadku Frapsa. Sam z uploadem na YT zawsze miałem problem więc z chęcią dowiem sie jak to zrobić dobrze :)

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi