toms83 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Nie wiedziałem, że im bliżej tym gorzej ... Co do jasności to też zauważyłem tą tendencję, podobnie jak pakowanie wszędzie FHD 16:9 ;/ Kwestia kąta patrzenia na ekran. Im bliżej tym kąt jest większy = większe srebrzenie. Im dalej, tym lepiej. Z około 80 cm idzie uzyskać równy ekran w 24" IPS. Obecnie na topie jest 16:9 i podświetlenie LED. Co do jasności to zależy od egzemplarza oraz od rodzaju podświetlenia. Monitory z przebiegiem kilku tysięcy godzin na CCFL mają już sporo mniejszą moc. Po 5 tys. pracy mamy spadem maksymalnej mocy o połowę! Mało jest monitorów które potrafią zejść z jasnością poniżej 70/80 cd/m2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) KMonitory z przebiegiem kilku tysięcy godzin na CCFL mają już sporo mniejszą moc. Po 5 tys. pracy mamy spadem maksymalnej mocy o połowę! Eeee, przesadzasz. Ja mam wyświecone ponad 7500 godz. i specjalnie spadku jasności nie widzę. Poza tym jasność powinna spaść o połowę najwcześniej po 60 tys. godzin . Edytowane 23 Lutego 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) No o połowę to przesadziłem ( gdzieś mi jakieś 50% chodziło po głowie :lol2: ). Im większa jasność minimalna poniżej której podświetlenie nie może zejść tym szybsze zużywanie. S2231 ma super regulację więc tam nie ma tego problemu co np. w moim hp. Do wszystkiego dochodzi kwestia przyzwyczajenia, bo na oko to ciężko. Dodatkowo stabilizacja w Eizo też może wpływać na wynik bo system stara się trzymać ile mu się ustawiło. Nawet z biegiem czasu będzie bardziej "stabilnie" niż w byle czym. Ja w swoim hp po 5 000 mam sporą różnicę. Tak jak przy nowym jasność na 0 i kontrast do 40, tak teraz jasność 10 i kontrast 55. Edytowane 24 Lutego 2012 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) Dobry wybór. Tani IPS o małym input lagu, a smużenia, pomimo że występuje, zupełnie nie zauważysz, chyba że będziesz na siłę go szukał. Wprawdzie nie ma wejścia HDMI, ale ma DP (możesz użyć kabla HDMI-DP - Lindy robi takie), pozbędziesz się wtedy jednego grubego kabla z tyłu kompa. Na TFT Central - LCD Monitor Information, Reviews, Guides and News jest świetna recenzja oraz porównanie z innymi monitorami. Kolego z tym kablem zapomnij to działa ale w jedną stronę Displayport > HDMI nie odwrotnie. Jeśli komuś nie zależy na proporcjach 16:10 to lepiej kupić sobie TV LCD 32'' np. taką Bravie 32HX750 czy EX650 bądź podobne innych firm z niskim inputlagiem do tego sprzętowa kalibracja od tego Pana http://skalibrujtv.pl/ i jest ideał uważam bo już mnie krew zalewa na same srebrzące IPS'y w monitorach czy tez ich biedne wejścia sygnału, nie mówiąc o pilocie. Dla mnie jedyną przewagą w monitorach do tej pory były proporcje 16:10 ale teraz i tak to gatunek na wymarciu. Edytowane 12 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...