Skocz do zawartości
PoGo

Monitor full LED 23-27" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedziałem, że im bliżej tym gorzej ...

Co do jasności to też zauważyłem tą tendencję, podobnie jak pakowanie wszędzie FHD 16:9 ;/

Kwestia kąta patrzenia na ekran. Im bliżej tym kąt jest większy = większe srebrzenie. Im dalej, tym lepiej. Z około 80 cm idzie uzyskać równy ekran w 24" IPS.

Obecnie na topie jest 16:9 i podświetlenie LED. Co do jasności to zależy od egzemplarza oraz od rodzaju podświetlenia. Monitory z przebiegiem kilku tysięcy godzin na CCFL mają już sporo mniejszą moc. Po 5 tys. pracy mamy spadem maksymalnej mocy o połowę! Mało jest monitorów które potrafią zejść z jasnością poniżej 70/80 cd/m2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KMonitory z przebiegiem kilku tysięcy godzin na CCFL mają już sporo mniejszą moc. Po 5 tys. pracy mamy spadem maksymalnej mocy o połowę!

Eeee, przesadzasz. Ja mam wyświecone ponad 7500 godz. i specjalnie spadku jasności nie widzę. Poza tym jasność powinna spaść o połowę najwcześniej po 60 tys. godzin . Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No o połowę to przesadziłem ( gdzieś mi jakieś 50% chodziło po głowie :lol2: ). Im większa jasność minimalna poniżej której podświetlenie nie może zejść tym szybsze zużywanie. S2231 ma super regulację więc tam nie ma tego problemu co np. w moim hp.

Do wszystkiego dochodzi kwestia przyzwyczajenia, bo na oko to ciężko. Dodatkowo stabilizacja w Eizo też może wpływać na wynik bo system stara się trzymać ile mu się ustawiło. Nawet z biegiem czasu będzie bardziej "stabilnie" niż w byle czym.

Ja w swoim hp po 5 000 mam sporą różnicę. Tak jak przy nowym jasność na 0 i kontrast do 40, tak teraz jasność 10 i kontrast 55.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wybór. Tani IPS o małym input lagu, a smużenia, pomimo że występuje, zupełnie nie zauważysz, chyba że będziesz na siłę go szukał. Wprawdzie nie ma wejścia HDMI, ale ma DP (możesz użyć kabla HDMI-DP - Lindy robi takie), pozbędziesz się wtedy jednego grubego kabla z tyłu kompa. Na TFT Central - LCD Monitor Information, Reviews, Guides and News jest świetna recenzja oraz porównanie z innymi monitorami.

Kolego z tym kablem zapomnij to działa ale w jedną stronę Displayport > HDMI nie odwrotnie.

Jeśli komuś nie zależy na proporcjach 16:10 to lepiej kupić sobie TV LCD 32'' np. taką Bravie 32HX750 czy EX650 bądź podobne innych firm z niskim inputlagiem do tego sprzętowa kalibracja od tego Pana http://skalibrujtv.pl/ i jest ideał uważam bo już mnie krew zalewa na same srebrzące IPS'y w monitorach czy tez ich biedne wejścia sygnału, nie mówiąc o pilocie.

Dla mnie jedyną przewagą w monitorach do tej pory były proporcje 16:10 ale teraz i tak to gatunek na wymarciu.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi