Skocz do zawartości
dioda

Zestaw budzetowy oparty o kontroler ATA

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

Znajomemu spalił sie zasilacz i "cos" na płycie, tyle wiem. Konfiguracja jak pamiętam oparta o starego Athlona XP. Przyszedł czas na "delikatna" zmianę. Dysk 250GB Seagate Barracuda i napęd chciałbym pozostawić jako że ma to być budżetowe rozwiązanie do Internetu (ale wiadomo flash itd zjada swoje). Płyta z integrowaną grafiką, ramu pewnie z 4GB (tani jak barszcz), na tym ma smigac Windows 7 (MSDNAA). Co polecicie, najlepiej jakby sie udało bez zewnętrznego kontrolera ATA na PCI. Obudowa pewnie zostaje stara, tylko nowy zasilacz. Przeglądałem propozycje miesiąca, ale cieżko coś znależć z kontrolerem ATA, moze ktoś miał podobny dylemat ?.

Znalazlem na razie: P8H67-M PRO + G620 ? tylko plytka swoje kosztuje, może coś ze stajni AMD ?

Za wszelkie info dziękuje z góry.

Pozdr

Robert

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info ale ten sam link 2 podeslales ;-), jaka do tego zasilka wystarczy ? (oczywiscie z jakims tam zapasem mocy).

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowałem.

Gigabyte tylko w rev 1.x ma ATA

Zasilacz? jakikolwiek firmowy. Zależy czy trzeba brać poprawkę na dołożenie grafiki w przyszłości.

Mam dużąwątpliowść jeżeli chodzi o dokłądnie grafiki w przyszłości, najwyżej coś co wspomoże integre ale żadny potwór ;-). Ja myślałem o jakimś ~400W, może Fortron albo Chieftec ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK czyli taki zestawik powstał:

Płyta główna: GIGABYTE GA-880GM-D2H AMD 880G

Procesor: AMD Athlon II X3 460 BOX

Pamieć: GOODRAM DDR3 4096MB PC1333 CL9

Zasilacz: FSP400-60APN 85+ BRONZE

Grafika: on board

Ze starej konfiguracji pozostanie:

Dysk twardy: Seagate Barracuda 250GB

Napęd optyczny: LiteON DVD-RW+/-

Mysz i klawiatura

Obudowa

Monitor CRT 17" (shit do zmiany)

Jak wspominalem komp do internetu ;)

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak a propos miał ktoś do czynienia z takim adapterem (ide do sata)? http://allegro.pl/kontroler-dysku-ide-ata-sata-przejsciowka-adapter-i2106655845.html

jak to się sprawuje? czy działa raczej ze wszystkimi/większością hdd/dvdrw?

chce zmienić platformę i kupić tanią mobo 1155 bez ata (pod G530), a nie chce się rozstawać z nagrywarką dvd (na ata), która pali wyśmienicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi