Skocz do zawartości
Quake96

Przeskok z GF2MX400 na GF4MX440 + Overclocking

Rekomendowane odpowiedzi

Siema ;)

Niebawem szykuje się do przesiadki z przestarzałego GeForce 2mx400 na nieco mniej przestarzałego GeForce 4mx440. Oczywiście planuje również overclocking. Stąd też mam kilka pytań:

1. Co poddać overclockingowi? Na początek myślałem o zmianie taktowania pamięci i gpu.

2. Czy różnica pomiędzy standardowym GF2MX400 a GF4MX440 będzie choć trochę widoczna? Nie zależy mi na super osiągach, bo szczerze mówiąc i jedna i druga grafika to już antyk. Chodzi tylko o jak najlepszą wydajność.

Mam nadzieję, że doradzicie mi co i jak, bo chciałbym wycisnąć ze starego poczciwego blaszaka "siódme poty". Wiem, że i tak niewiele osiągne, ale chce to zrobić dla satysfakcji i sprawdzenia co można jeszcze z tego wycisnąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełny 2MX400 128bit/ddr w swoich czasach akurat był hitem, gier wykorzystujących pixel shader bylo jak na lekarstwo,a w dx7 sprawował się bardzo dobrze. Z 4MX440 128bit/ddr wyciągniesz większe zegary, wydajność będzie większa, w połączeniu z jakimś niezłym w stosunku do karty procem można na tym zagrać nawet w Far Cry, HL2 czy COD2 (z tym że na dx7 grafa jest wujowa zwłaszcza w far cry gdzie jest sporo wody).

Jednak j/w dzisiaj nie ma sensu ładować się w takiego dziadka, lepiej już dołożyć parę zł i wziąć choćby R9550/9600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego akurat GF4MX ? A to dlatego, że dostałem go za darmo...

Ostatnio kupiłem komputer (cały zestaw, monitor itp.) za 10zł i nie zamierzam wrzucać w niego kasy. Robię go dlatego, że lubię :)

Tak więc wiem, że GF4MX też nie był w swoich czasach asem (lepsze były GF4Ti), ale skoro już tą kartę mam, to i tak chciałbym z niej sporo wycisnąć...

Sam kiedyś używałem GF4MX440 na codzień (Proc 900mhz, coś ok. 512ram). To wcale nie taka zła karta. Nie kręciłem jej, a grałem w Half-Life 2, FIFA 07, GTA San Andreas i tym podobne. Także nie mówcie, że ta grafika to aż taki syf, bo pomijając fakt, że nie posiada shaderów, to jak na 64mb jest dosyć okej. A to wszystko na DX 9.0c (taki bynajmniej miałem w systemie ;) )

no i po co chcesz to podkręcać ? to nic nie da... no i o jakiej wydajnosci mówimy skoro nawet w czasach świetnosci te karty to była qupa

Napisałem w pierwszym poście, że chce podkręcić, żeby sprawdzić co się z tego da wyciągnąć, a poza tym dla czystej satysfakcji. Te karty to aż taka qpa nie była. Owszem nie miały shaderów, ale akurat MX440 jest jednym z lepszych modeli serii 4MX. Tak jak wyżej pisałem, ja na tej grafice sporo lat grałem (sprzęt niemal identyczny co ten który teraz modyfikuje) i szczerze mówiąc, tylko kląłem na brak shaderów. Ale nawet H-L 2, czy Tomb Raider Anniversary chodziły płynnie ;)

Edytowane przez Quake96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi