erni1996 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 witam Mam pytanie jak w temacie ile kosztuje złożenie dobrego zestawu pod lga 1155 ivy/sandy brige (jesli sandy to 2500k/2600k) na procka i karty garf coś w rodzaju gtx 580 radeon 6970/7950/7970 (kompa tego jeszcze nie mam) i jakich temp mogę się spodziewać w stosunku do chłodzenia powietrzem (moze ktoś ma podobny zestaw) czy jest sens chlodzenia mostków i hdd i czy coś jeszcze przydało by się chłodzić ??? jestem laikiem w wc to będzie mój pirwszy zestaw z tym chłodzeneiem DZIĘKI ZA POMOC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Poczytaj trochę tematów, to dość popularne pytania. Koszty najlepiej ocenić przeglądając sklepy internetowe, np. cooling.pl, angela.pl. Nie ma większej różnicy jaka to platforma, ceny są podobne. Opłacalność jest raczej niska, to zabawka dla entuzjastów, dla czystej wydajności jest to mało opłacalne. LC bardziej skierowane jest w dzisiejszych czasach na modding, budowania układów pod kątem ich wyglądu, niż czystej wydajności. Temperatury zazwyczaj są zbliżone do tych z highendowego AC na cpu, bądź nieco lepsze, za to wielokrotnie droższe. Na gpu jest dużo chłodniej na LC, w porównaniu z rozwiązaniami tradycyjnymi, ale znowu koszt samego bloku na gpu jest wysoki (sam blok full cover na topową kartę najnowszej generacji to około 400zł). Chłodzenie pozostałych elementów jest opcjonalne, nie ma to większego uzasadnienia, poza efektem wizualnym. Podsumowując, złożenie dobrego nowego zestawu cpu + jedno nowe gpu, markowe częsci, w zależności od skomplikowania około 2000zł. Oczywiście jeżeli rozbudujesz układ o więcej bloków, dołożysz więcej złączek, kolanek obrotowych, dokupisz jakiś monitoring (panel aquaero, czujniki), to ten koszt może wzrosnąć wielokrotnie. Można też budować coś budżetowego, używane części, ograniczyć do minimum bajery, tania pompa, proste złączki (jak najmniej), bloczek cpu/gpu, wtedy można zejść z ceną. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 Odpowiedź jest prosta. WC NIE jest opłacalne, ale na coś trzeba kasę wydawać. To bardziej hobby niż potrzebny wydatek ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni1996 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 dzięki za szybką odpowiedź co to jest to LC i AC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 Liquid Cooling - chłodzenie cieczą Air cooling - chłodzenie powietrzem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni1996 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 (edytowane) dam jutro + bo wykożystałem limit dzięki z tego co przeczytałem to wstrzymam się z planami WC wole kupić lepszego kompa niż płacić za to 2000 + może kiedyś jeszcze raz dziękuję Edytowane 16 Lutego 2012 przez erni1996 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 Jeżeli majsterkowiczem jesteś zawsze możesz sam strugać bloczki/topy, zawsze wyjdzie taniej jeżeli masz dostęp do cnc lub jakieś znajomości ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 Odpowiedź jest prosta. WC NIE jest opłacalne, ale na coś trzeba kasę wydawać. To bardziej hobby niż potrzebny wydatek ;) Z ekonomicznego punktu widzenia owszem jest ono nieopłacalne ale jeśli ktoś chce topowej wydajności przy jednoczesnej świetnej kulturze pracy komputera, to to zapewni już tylko dobrej klasy chłodzenie wodne oraz dobre wentylatory :) Można również powiedzieć, że "tam gdzie są kończą możliwości AC tam zaczyna się LC" :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...