ulver Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 pomykala sobie spokojnie od 10.2002 bo wtedy byla kupiona .... az pewnego dnia majowego ..... reboot i jakies bledy na windozie xp... mowie spoko ... scandiski itd.... nic nie pomoglo , dalej proba reinstalki xp ... wywalka przy instalacji ... 98 nawet scandiska nie odpalal w koncu go sformatowalem u kumpla pod xp ..... zaczolem u niego instalacje / po pierwszym przeladowaniu instalacyjnym zanioslem go do domku i juz jakos poszlo .... tylko teraz mam chyba 4kb badow na partycji systemowej ... niby nic ... mozna z tym zyc dopuki przestana juz moj model produkowac coby cos fajniejszego z gwarancji dostac ale czasem potrafi przy probie dostepu do dysku zakrecic tak jakby byl wylaczony ... albo sie wlasnie zatrzymoje = to chyba niezbyt wesole .... (mysle nad bakapem i wymianka)[/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 jezeli chodzi o bad 4kb (jedna jednostka alokacji) to nic powaznego pozostale objawy jednak juz sa nieciekawe,oddaj go na gwarancje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 hmmm ja mam ok 3,5MB badów... i dysk z nimi bez problemu chodzi ju ok pół roku :-) Coś te baracudy sie sypią :-( kumplowi też wyskoczyły bad sectory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 W wiekszosci przypadkow "Bad Block" serwis usuwa poprzez LOW LEVEL format. Jesli dysk sie podniesie to bedzie dalej chodzil. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 W wiekszosci przypadkow "Bad Block" serwis usuwa poprzez LOW LEVEL format. Jesli dysk sie podniesie to bedzie dalej chodzil.Też chciałem tak zrobić po utwoezeniu sie tych badów... ale nie wiedziałem jak :lol: i sobie darowałem... no chodzi :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Dlatego zmniejszyli gware do roku, nic dziwnego ze padaja tak bo te maty tlumiace strasznie grzeja ten dysk w srodku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Nowe dyski twarde (nie wiem czy wszystkie ale barracudy na pewno) maja technike termicznego utwalania zapisu. Na skutek przegrzania pojawiaja sie albo bad blocki logiczne (looz) albo fizyczne (to juz gorzej). Mozna to sprawdzic programikiem Ontrack Data Advisor - chyba najbardziej rzetelny program do tego typu rzeczy. Co do naprawy bad blockow fizycznych to mozna sprobowac - HDD Low Level Disk Utility. Generalnie lepiej zamontowac sobie jakis coolerek 80mm przed dyskiem (dyskami) i puscic go na 7V - jest cichutko i dysk (w moim przypadku) osiaga temp max 35st Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sexylaska Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Jak znaleźć taki programik do low level format ? Czy on formatuje cały dysk i czy trzeba wcześniej zgrać dane ? Mam bady fizyczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 O odzyskiwaniu danych z zesputych dyskow mozesz sobie poczytac na http://www.mbm.com.pl/ jest tez tam kilka programikow Z formatowaniem LOW level to bym sie tez tak nie rozpedzal - programikow moze jest troche ale niekoniecznie kazdy do konkretnego dysku (firmy). Low Level Format na nowo nanosi cala strukture dysku - klastry,sektory itp. Odnosnie pytania o zgranie danych to skwituje je delikatnym usmieszkiem ;). (jeszcze nie slyszalem o formatowaniu ktore pozostawia dane na dysku :) Ale kto wie kto wie :D http://www.disk-utility.com/hard-disk-low-...vel-format.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...