BartoszP Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2012 Witam wszystkich, Chciałem zwrócić się do Was o pomoc. Otóż mam za zadanie utworzyć bazę danych głównie będą to adresy e-mail, chodzi o to, aby po utworzeniu bazy można było masowo wysyłać e-maile do poszczególnych grup z tej bazy danych. Nie chodzi tutaj o żaden spam, po prostu zebranie kilku tysięcy adresów określonych instytucji a następnie wysyłanie do nich ofert. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się za to zabrać, oraz jakiego programu użyć do stworzenia takiej bazy. Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc, wskazanie mi odpowiedniej aplikacji którą powinienem się zainteresować. Pozdrawiam, Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2012 Nie chodzi tutaj o żaden spam, po prostu zebranie kilku tysięcy adresów określonych instytucji a następnie wysyłanie do nich ofert.Bez ich zgody, w taki sposób wyślesz im SPAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszP Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2012 Może źle to opisałem w pierwszym poście. Chodzi o kontakt z klientami z którymi nasza firma już współpracowała wcześniej, chcemy po prostu zmienić formę przesyłania ofert z tradycyjnej poczty na wiadomości e-mail. Czy bazę stworzoną w programie Excel będzie można potem wrzucić do jakiegoś programu i przerobić na bazę SQL ? Z góry dziękuję za pomoc, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Da się wyeksportować: - zapisujesz w excelu jako CSV, - importujesz bezpośrednio do mailingu - jeżeli nie ma opcji importu, piszesz skrypt CSV to zwykły tekst odpowiednio sformatowany, więc możesz sobie go podglądnąć nawet w notatniku. Nie wiem nawet, czy phpmyadmin nie jest w stanie zaimportować danych z CSV. Edytowane 18 Lutego 2012 przez m4r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2012 Nie wiem nawet, czy phpmyadmin nie jest w stanie zaimportować danych z CSV.W niektórych wersjach można zaimportować nawet dokument Excela: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszP Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2012 Dziękuję za pomoc Panowie ! Nie jestem zbyt biegły w sprawach baz danych i nie ukrywam że zrobienie takiej bazy w excelu było by dla mnie dużym ułatwieniem. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...