Skocz do zawartości
BartoszP

Tworzenie bazy adresów e-mail

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chciałem zwrócić się do Was o pomoc.

Otóż mam za zadanie utworzyć bazę danych głównie będą to adresy e-mail, chodzi o to, aby po utworzeniu bazy można było masowo wysyłać e-maile do poszczególnych grup z tej bazy danych.

Nie chodzi tutaj o żaden spam, po prostu zebranie kilku tysięcy adresów określonych instytucji a następnie wysyłanie do nich ofert.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się za to zabrać, oraz jakiego programu użyć do stworzenia takiej bazy.

Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc, wskazanie mi odpowiedniej aplikacji którą powinienem się zainteresować.

Pozdrawiam,

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może źle to opisałem w pierwszym poście.

Chodzi o kontakt z klientami z którymi nasza firma już współpracowała wcześniej, chcemy po prostu zmienić formę przesyłania ofert z tradycyjnej poczty na wiadomości e-mail.

Czy bazę stworzoną w programie Excel będzie można potem wrzucić do jakiegoś programu i przerobić na bazę SQL ?

Z góry dziękuję za pomoc,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się wyeksportować:

- zapisujesz w excelu jako CSV,

- importujesz bezpośrednio do mailingu

- jeżeli nie ma opcji importu, piszesz skrypt

CSV to zwykły tekst odpowiednio sformatowany, więc możesz sobie go podglądnąć nawet w notatniku. Nie wiem nawet, czy phpmyadmin nie jest w stanie zaimportować danych z CSV.

Edytowane przez m4r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi