atribe Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2012 Witam. Chciałbym nieco odświeżyć starego blaszaka. Chodzi mi po głowie taka konfiguracja: AMD Phenom II x4 960T Gigabyte GA-880GM-USB3 Kingston 2x4GB 1333 MHz DDR3 Aktualnie posiadam dość wiekową konstrukcję: Intel Pentium E2140 + SilentiumPC HE923 Asus P5K Kingston 2x2GB 1066 MHz HyperX DDR2 zasilacz to Corsair VX450W. Dobra droga, może jakieś inne propozycje? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2012 Możesz też pomyśleć nad i3-2120 i płytą na H61. Phenoma II X4 960T możesz brać, jeśli zamierzasz podkręcać procesor. Na Spartanie jednak daleko nie dojdziesz, poza tym przydałaby się jakaś lepsza płyta z chłodzoną sekcją zasilania, jak AsRock 970 Extreme3 czy AsRock 870iCAFE R2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2012 Proponuję jak wyżej i3+h61 (Proponowane zestawy komputerowe). A za 2-3 lata jak będziesz odczuwał niedostatek mocy zmienisz procesor na i5 2500 lub i7 2600. W dodatku taka platforma jest wydajniejsza (gry) i bardziej energooszczędna co pozwoli Ci na zakup lepszej karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atribe Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2012 Grami kompletnie się nie interesuję, jedynie czasem PES u kolegi ;). Ale "nigdy nie mów nigdy" PC służy do obróbki zdjęć RAW (Photoshop, Lightroom itp). Nie sądzicie że 4 rdzenie Athlona nadadzą się do tego lepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Myślę że różnica w stosunku do PDC E2140 będzie tak znaczna że różnicy między PII 960T a i3 2120 w tym zastosowaniu nie zauważysz. A jak mówiłem już wcześniej będziesz miał możliwość zmiany na i5 lub i7 które są znacznie wydajniejsze od PII i FX. Wybór należy oczywiście do Ciebie, jeśli będziesz miał szczęście i odpowiednią płytę główną to PII 960T może się odblokować do 6 rdzeni ale nie wiem czy są one wykorzystywane przez te programy i nie wiem jaki wzrost wydajności Ci to przyniesie (na pewno będzie słabiej niż i5). Wybierając AMD aktualnie nie masz zbyt dużych możliwości modernizacji, wybierając Intela będziesz mógł zmienić na i5, i7 a wybierając odpowiednią płytę główną mozliwośc wymiany nawet na przyszłe 22nm procesory intela o nazwie Ivy Bridge. Edytowane 19 Lutego 2012 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atribe Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Przemyślałem sprawę, jednak Intel wydaje się być lepszym rozwiązaniem na tą chwilę. Poczytałem trochę i złożyłbym następujący zestaw: CPU: Intel Celeron G530 Mobo: ASRock H61M/U3S3 RAM: GoodRam DDR3 1333MHz 4GB Razem: 442 zł W przyszłości wstawiłbym lepszy CPU, dołożył 4GB RAM. Wybrałem dobrą płytę? Idealnie byłoby w tej cenie to samo z 4 lotami na pamięć, ale ma SATA III, USB 3.0. Zastanawiam się jeszcze, czy by nie wstawić dysku SSD - OCZ Vertex Plus 60GB (wtedy całość powiększa się do 727 zł). Może lepiej poczekać do premiery Ivy Bridge? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 W Photoshopie milion rdzeni Ci nic nie da, najważniejsza sprawa to dużo RAMu (4GB to stanowczo za mało) i szybki dysk na system + PS oraz dodatkowy na magazyn/scratch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atribe Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 OK Panowie. Proszę o Waszą pomoc. Mam zestaw jak w pierwszym poscie: E2140 Asus P5K Kinston 2x 2GB DDR2 1066MHz 8600GT Sonic+ Corsair 450VX dyski: ssd 64, 1tb talerzowy 600 zł na modernizację- cpu, mobo + ram Co polecicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 to co wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Dalej polecasz Arocka U3S3? Toż to lipa w porównaniu z tańszym Asusem P8B75-M LX ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atribe Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Myślałem między trzema płytami: Gigabyte GA-B75-D3V MSI B75A-G43 ASRock B75 Pro3 Do tego procesor Celeron G530, 540 bądź 550. Pamięci Geil 2x 4GB 1333MHz Value Plus. Tak jak pisałem wcześniej, procesor nie będzie podkręcany, a z czasem wymienię na i5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Bierz MSI, ma solidne radiatory na sekcji zasilania, dobrą zintegrowaną dźwiękówkę i 3-letnią gwarancję. Co do procesora, to w większości sklepów najbardziej opłacalny jest Celeron G540, do wyższego modelu nie ma sensu dopłacać więcej, niż 20-30 zł. @humanoidal Asus P8B75-M LX to też "lipa" ze swoimi dwoma bankami pamięci, w tej cenie jest już MSI B75MA-P45, która ma 4 banki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atribe Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 OK, dzięki Panowie. Zamówione: Intel Celeron G530 MSI B75A-G43 Geil 2x 4GB 1333MHz DDR3 Value Plus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 z kostkami przesadziłeś - za tyle miałbyś już 8GB w jednej kości :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...