Skocz do zawartości
corrado

HD 5870 Matrix 2Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam pytanie , może ktoś miał podobny przypadek chociaż po przeglądnięciu forum nie znalazłem. Niedawno kupiłem kompa:

Procesor: AMD Phenom X6 1090T

Chłodzenie: Chłodzenie wodne Corsair Hydro H60

Płyta: Asus M4A89TD PRO/USB 3.0

Grafika: Asus HD 5870 Matrix 2Gb/DDR5

Pamięć: Kingston HyperX 8GB (2x4GB) 1600MHz PC3-12800

Zasilacz: Antec Gamer High Current HCG-750

Dyski:

System Win 7 64 zainstalowany na 2x SSD OCZ Vertex2 60 GB spięte w Raid0

2 dysk: Hitachi DeskStar 7K3000 3 TB (64MB, SATA III)

3 dysk: WD Caviar Black 1TB 64MB SATA III

Teraz o problemie, system chodzi super jest szybki i stabilny. Jednak po uruchomieniu np.Stalkera,BF3,MW3,chodzi ale na osobach lub drzewach czy trawie widac małe kwadraciki w innym kolorze i wysypuje się lub zamarza. Doszedłem że to chyba antyaliasing bo po wyłaczeniu AA chodzi stabilnie. W Stalkerze musze włączyć oświetlenie statyczne w opcjach i to pomaga. Sterowniki Catalyst 12.1. Może dla niektórych to nie problem bo można i bez AA grać ale mieć dosyć dobrą konfigurację kompa i nie cieszyć sie z jego możliwości w pełni? Proszę o pomoc. Acha i czy w sterach 12.1 sa jakieś opcje ustawiania grafiki ? Pytam ponieważ ja nie mam czegoś takiego jak CCC. Stery ze strony oficjalnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, o czym mówisz, to tzw. 'artefakty'. Sądząc po objawach, problem leży w pamięci grafiki (przegrzewa się, lub jest przetaktowana; może uszkodzona?). Ściągnij GPU-Z i popatrz po temperaturach pamięci, czy nie są za wysokie. A w samych sterach nie ma opcji konfiguracji DirectX czy OpenGL, po to właśnie potrzebne jest CCC. Dlatego też je zainstaluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Przed chwilą próbowałem jeszcze raz pokombinować i sprawdzałem temp. w HWinfo. maks byl na pamieciach 92,5 st. na procku 84 st. i zauważyłem jeszcze że jak w czasie gry pokazują się artefakty i grafika zamarza to na chwilke jakby wentylator ma karcie graf. się zatrzymywał a po paru sekundach rusza na 100% i kreci sie tak z 10 sek. i znowu cisza. Dziwne objawy. Może karta jest brudna w srodku albo trzeba paste na GPU i pamięciach wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę wysokie te tempy, zwłaszcza jak na chłodzenie od asusowych matrixów. Jeżeli karta jest na gwarancji, to od razu bym ją oddał (a jak chcesz się samemu bawić to wymiana pasty i padów pod coolerem powinna pomóc; albo też i wymiana całego chłodzenia). :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie jest na gwarancji. Myślałem ze to może wina oprogramowania a nie sprzętu. Może jeszcze jakieś propozycje usunięcia usterki zanim wezmę się za rozbieranie karty? Zapomniałem dodać ze komp jest podłączony do telewizora 50" a nie monitora i chodzi na 1280/720 60 Mhz ale pewno to nie ma znaczenia.Kartę testowałem w kilku programach i w żadnym nie było błędów. No i jeszcze miałem kilka razy komunikat ,że "Sterownik graficzny przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność po nieoczekiwanym zamknięciu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odinstalować stery a następnie zainstalować je ponownie. Następnie uruchom kartę z niższymi taktowaniami, niż default (np. 700/1000). Jeżeli będzie działać bez problemu to znaczy, że się po prostu przegrzewa i trzeba będzie wymienić pastę oraz wyczyścić radiator z kurzu. Problemem w tej karcie jest to, że jeden rząd pamięci nie posiada w ogóle chłodzenia, ponieważ znajduje się dokładnie pod zagięciem rurek heat-pipe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery reinstalowałem kilka razy. Próbowałem także ze starszymi. Obecnie są Catalyst 12.3 RC. Sprawdzę też z niższym taktowaniem. A jeśli będzie bez zmian na niższym takcie to karta uszkodzona? Karte właśnie wyczyściłem. A może to inna część w kompie nie współdziała z jeszcze inną a nie grafa? Karta sprawdzona w kilku programach i brak błędów. Tylko w AMD OverDrive tam gdzie ustawia się wyższe lub niższe taktowanie i na dole jest "Sprawdz na niestandardowych ustawieniach" to pokazują na tym kolorowym ekranie w paski takie same artefakty jak w grach. A może bios w karcie? Nie jestem pewien ale ta karta ma chyba 2 Biosy. Czy mozna go zmieniać?

Po obniżeniu taktowania z 900/1200 do 700/1000 Mhz na pamięci i na GPU problem znika. Temperatury pod obciążeniem 82 na GPU i 89 na pamięci. MW3 i STALKER Zew Prypeci na full HD i wszystkie opcje na maksimum włącznie a AA , pograłem tak z poł godz. Czyli jaka diagnoza?

Edytowane przez corrado

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dziękuję za pomoc. Napiszę czy pomogło po wymianie pasty i padów. Pozdrawiam.

A jeszcze jedno spostrzeżenie ,ustawiłem wiatrak na karcie na sztywno na 60%. I temperatury sa lepsze bo 62 na GPU i 64 na pamięci przy obciążeniu. Ustawiłem spowrotem takty na default i chociaż temp. jest dobra to artefakty dalej są w grach. Więc wychodzi że nawet jak się nie przegrzewa to coś nie gra. ?

Edytowane przez corrado

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuść furmarka, on porządnie rozgrzeje tę kartę i wyjdą wtedy prawdziwe temperatury. Jeśli to nie wina przegrzewania to drugie, co mi przychodzi do głowy, to zbyt wysokie takty jak na napięcie, jakie ma karta ustawiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. A więc pasta i pady zmienione. Arctic Silver 5. Założone dwa 12cm. wentylatory w obudowie. Nadmuch i wyciąg. Po Furmarku temp. 76 na GPU i 84 na pamięciach. W czasie gier sytuacja bez zmian. Artefakty na oświetlonych powierzchniach. Wszystko gra gdy obniżę takty na 700/1000. Default 894/1200. Próbowałem także obniżyć na samym GPU i na samych pamieciach. Ale bez skutku. A jak może być za niskie napięcie jeśli jest fabryczne? Używam AMD Over Drive do zmiany taktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro na mniejszych taktach karta działa bez problemu, to może wina nie z jej powodu. Spróbuj odpalić tę kartę u znajomego (najlepiej, jakby też miał ATi - nie będzie musiał instalować nowych sterów). Jeżeli problem nie wystąpi, być może wadliwa jest płyta główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Wczoraj się zdziwiłem ponieważ zainstalowałem Dead Space 2. I chodzi bez najmniejszych problemów , bez obniżania taktów z ustawieniami na maksa wszystko w 1080p. Jest to druga gra która nie ma artefaktow, pierwsza to Orcs Must Die. Czy ta gra korzysta z OpenGL czy z Dx. ? Może to programowy problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...