harykeogh Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Witam Jestem na etapie składania kompa i mam 2 pytania o "zasadę działania" karty graficznej w niektórych sytuacjach ... Ale od początku - będę używał kompa w zasadzie do pracy, więc integra z i5 i płyta na Z68 byłaby wystarczająca. Ale czasami będę chciał pograć, głównie w strategie, więc myślę o dołożeniu 560 lub 560Ti. I tutaj pytania 1. czy jest możliwe softwarowe całkowite wyłączenie karty graficznej i korzystanie tylko z integry?. Przez wyłączenie rozumiem całkowite zatrzymanie wiatraków i ograniczenie poboru prądu (coś w stylu standby) i emisji ciepła. Wtyczkę do monitora oczywiście mogę przepiąć w wyjście zintegrowane jeżeli potrzeba. 2. Czy karty 560TI oferują jakiś "tryb 2D", podczas którego działają na chłodzeniu pasywnym i minimalizują pobór prądu oraz emisję ciepła do poziomów pomijalnie małych ? Wtedy mógłbym kupić płytę na P67 i darować sobie integrę w ogóle ... Oba pytania wynikają z faktu, że nie chcę znosić hałasu dodatkowych 2 wentylatorów i kosztów związanych z dodatkowymi 100W poboru energii i problemów z chłodzeniem (vide prędkość wentyli całej budy) po to, żeby co kilka miesięcy pograć przez kilka tygodni... Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Przy Z68 po prostu wpinasz monitor do gniazda płyty głównej i ustawiasz w sterownikach przełączanie między integrą a zewnętrzną. Niestety to, jak to się sprawuje, pozostawia trochę do życzenia. Zastanowiłbym się jednak, czy coś takiego ma sens. Nowe karty, przy niskim obciążeniu, działają na zaniżonych zegarach i napięciu, co powoduje znaczne zmniejszenie poboru prądu. Zajrzyj tutaj: XFX HD 7770 Black Edition Super Overclock 1 GB Review - Page 24/30 | techPowerUp. W idlu jest to pobór rzędu 20-30W, czyli tyle, co nic. Moim zdaniem nie ma potrzeby bawienia się w całkowite wyłączanie karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 nie da sie wylaczyc karty grafiki. mozna ja odlaczyc od ekranu, ale dalej bedzie działała. sam mam z68 i wiem jak to działa. nic specjalnego, ostatecznie to wylaczylem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...