Skocz do zawartości
Radek88

Dysk sieciowy a transfer ftp

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Dopiero poznaje tajniki sieci i pare kwestii jeszcze nie rozumiem. Jedna z nich:

Mam z paroma znajomymi internet od tego samego dostawcy (kablówka). Mamy hub dc++ i możemy pobierać przez niego z prędkością sieci (10mb/s). Skonfigurowałem u siebie na kompie na freenas ftp, przekierowałem port na routerze i teraz mogę łączyć się z ftp za pomocą lokalnego, jak i zewnętrznego IP. Po wejściu na ftp poprzez lokalne IP mam transfer jak w dc++, jednak łącząc się przez zewn. IP pobiera mi z prędkością ,jakbym ściągał coś z neta, a nawet gorszą. Moi znajomi mają to samo. Czy jest możliwość, żeby mogli wymieniać się ze mną plikami poprzez ten server ftp z prędkością 10mb/s? lub chociaż zbliżoną do niej?

Jeśli nie, to może jakiś inny sposób, który jest dostępny w freeNas?

P.S.

Router dostaje przez DHCP ip z puli 10.x.x.x

na www.twojeip.wp.pl mam ip 83.x.x.x.x

Freenas ma ip 192.x.x.x

Wydaje mi się, że muszę jakoś zrobić, zeby móc się łączyć przez ftp po IP,ktore dostaje router i wtedy wszyscy uzytkownicy mojego dostawcy neta beda mogli ode mnie pobierac ''po lanie''. Jest to wykonalne?

Router d-link dir-320@Tomato

Pozdro

Edytowane przez Radek88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to telewizja majaca jeszcze w ofercie internet i telefon. Maja w kazdym bloku zalorzona skrzynke i poprowadzone kable do kazdego z mieszkan,jesli ktos chce od nich neta,to aktywuja kabel(czy jak to tam sie nazywa) i okno na swiat gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli łączysz się przez zewnętrzne IP, to przechodzisz przez router dostawcy netu, czyli tak jakby wchodzisz z "zewnątrz" - dlatego masz takie, a nie inne transfery. Zwracam uwagę, że to dotyczy też DDNS.

Żeby uzyskać pełną prędkość sieci wewnętrznej musisz używać adresu wewnętrznego. Sądząc z opisu, operator nie postawił wam sieci LAN, tylko wszyscy łączycie się do bramki z serwerem DHCP, więc raczej się to nie uda.

Nie licząc huba DC++, macie możliwość przeglądania wzajemnie zasobów swoich komputerów jak w sieci lokalnej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedy wchodze w ''sieci'',to jest tam duzo ''komputerow'' ,do niektorych mam dostep i jest tam folder ''drukarki''. Wiec jesli ustawiliby moi znajomi taka sama grupe robocza,jak ja,to by dzialalo? Zaznaczam,ze na pewno nikt nie ma ustawionej mojej grupy roboczej,a widze komputery innych uzytkownikow. Czy jesli mam w freenas sambe i moi znajomi ustawia moja grupe robocza,to pojdzie?

sprobuje zdzwonic sie z kims i sprawdze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi