MasterXXX Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 (edytowane) Zacznijmy od tego że jestem nowy na forum więc wypada się przywitać. Mam duży problem mianowice. Jestem posiadaczem procesora i7 920 i wystąpiły u mnie duże problemy z temperaturami. Wiem że na forum znalazły się podobne wątki przeczytałem je lecz nie znalazłem w nich rozwiązania na mój problem więc prosze administratorów o nie usuwanie tego wątku. Temperatura w idle to 40-47 stopni celsjusza, pod systemem bez obciążęnia 50-55 stopni. Prawdziwe problemy zaczynają się gdy procesor jest pod obciążeniem np programem Prime95 temperatura w przeciągu 5 minut przekracza 80 stopni celsjusza i dalej rosnie, nie patrzyłem do ilu nie chciałem go bardziej forsować. Cooler który posiadam to Scythe Katana III, a pasta Arctic Coolin MX-2. Reszta podzespołow to: Płyta główna Gigabyte 58A-UD3R, RAM Corsair 6GB 1600, i karta Gigabyte GTX 460SE 1GB GDDR5. Zasilacz to Chieftec 600, a system to Windows 7 x64 Ultimate Dołączam zdjęcie po 5 minutach obciążenia prime 95. Edytowane 21 Lutego 2012 przez MasterXXX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Radiator rzeczywiście gorący? Chłodzenie dobrze przylega do CPU? jak jest przy otwartej obudowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterXXX Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Radiator rzeczywiście gorący? Chłodzenie dobrze przylega do CPU? jak jest przy otwartej obudowie? Sprawdziłem radiator wrzątek, chłodzenie poprawiałem kilka razy (za każdym razem zmieniając paste). Obudowe mam otwartą cały czas w obawie aby komp sie nie ugotował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Core i7 - Bloomfield (LGA 1366) - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Jakie Vcore płyta ustawia? Co pokazuje ET? masz właczone opcje oszczędzania energii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterXXX Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 (edytowane) Jakie Vcore płyta ustawia? Co pokazuje ET? masz właczone opcje oszczędzania energii? Oszczendzanie energi Turbo Boost i Hyper Threating mam włączone. Napięcia na dodanym screenie. Edytowane 21 Lutego 2012 przez MasterXXX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Spróbuj zaktualizować BIOS. Ale skoro twierdzisz że radiator jest gorący, więc wątpię żeby to była wina BIOSu. Sprawdź pastę czy dobrze się rozsmarowała na rdzeniu, oraz czy nie jest jej zbyt dużo lub zbyt mało. Cooler może też zbyt mocno dociskać rdzeń. Ogólnie sprawdź czy jest on zamontowany zgodnie z instrukcją. Może czapka (IHS) na procesorze jest źle zamontowana- wada fabryczna, z tym będzie ciężko coś wykombinować. Spróbuj zmniejszyć napięcie dla procka w BIOSie, powinno to pomóc obniżyć temperaturę procka o kilka/ kilkanaście stopni, ale za pewne nie o to Ci chodziło :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterXXX Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Spróbuj zaktualizować BIOS. Ale skoro twierdzisz że radiator jest gorący, więc wątpię żeby to była wina BIOSu. Sprawdź pastę czy dobrze się rozsmarowała na rdzeniu, oraz czy nie jest jej zbyt dużo lub zbyt mało. Cooler może też zbyt mocno dociskać rdzeń. Ogólnie sprawdź czy jest on zamontowany zgodnie z instrukcją. Może czapka (IHS) na procesorze jest źle zamontowana- wada fabryczna, z tym będzie ciężko coś wykombinować. Spróbuj zmniejszyć napięcie dla procka w BIOSie, powinno to pomóc obniżyć temperaturę procka o kilka/ kilkanaście stopni, ale za pewne nie o to Ci chodziło :wink: . Na boxowym chłodzeniu wszystko było ok, potem zaczeło się robić ciepło więc je zmieniłem, Wszystko zamontowane dobrze paste też sprawdziłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 A pod obciążeniem jakie jest napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 patrząc na screen widać, że napiecie w spoczynku spada prawidłowo. Ja bym zrobił reset biosu albo wgrał najnowszy. A może coś uszkodziłeś podczas montażu chłodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...