Skocz do zawartości
Palar

[Pentagram P 6342][Neostrada] Zrywa połączenie na 15sekund!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedzieli korzystam z nowego routera Pentagram Cerberus 6342 i mam z nim pewien problem.

Co pewien czas, wczoraj nawet co 20 minut zrywa połączenie na 10-15 sekund.

Po szybkim wejściu do ustawień routera i wejściu w zakładke diagnostic otrzymuje coś takiego:

Dołączona grafika

Podczas gdy połączenie działa prawidłowo to zakładka diagnostic wygląda tak:

Dołączona grafika

Jak widać z powyższych screenów router nie zrywa synchronizacji z linią adsl, a jedynie co widać po polu "test authentication with ISP" tak jakby wylogowywuje mnie z neostrady i po chwili loguje na nowo.

Router po podłączeniu ustawiłem wg. skróconej instrukcji dołączonej do niego. Dodatkowo odpowiednie szyfrowanie i hasło do sieci bezprzewodowej oraz zmieniłem adres IP routera na 192.168.1.1 oraz pulę adresów na 192.168.1.10-150 aby współpracował z dekoderem tp. Router domyślnie jest z anteną 5 dBi, ja dokupiłem jednak antenę Pentagramu o zysku 12 dBi. Do routera mam podłączony na stałe kablem komputer stacjonarny oraz dekoder satelitarny TP.

Parametry, które pokazuje router:

Dołączona grafika

Dodam, że wcześniej 4 lata miałem neostradę podpiętą pod router Pentagram Cerberus 6311-072 i takich problemów nie było. Router zmieniłem aby mieć wifi w domu.

Może ktoś miał takie problemy albo wie jak im zaradzić to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam, Palar.

Edytowane przez Palar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi