Napiecie Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Witam, znajomy poprosil mnie zeby pomoc mu zrobic upgrade sprzetu. (jego stary p4 3ghz i gf6600 na agp juz nie wyrabia nawet do internetu) Komputer ma sluzyc do przegladania internetu i ew jakis gier. Ma to chodzic latami i oprocz czyszczenia raz na jakis czas nic z tym sie ma nie dziac ;) Budzet to okolo 130 (maks 150 - jednak wolalbym taniej) euro - wiadomo im mniej tym lepiej Częsci bylyby raczej kupowane na niemieckim ebayu - raczej uzywane (jezeli jest sens) I tutaj moje pytanie co oplaca sie kupic w takiej cenie? Czy jest sens pakowac sie w np: athlona 2 250 / phenoma 550 - ok 40euro budzetowa plyte pod am3 - 40euro grafike np hd4870 - 40euro? + 2-4 gb Ramu (ceny podane orientacyjnie ale tyle te czesci srednio kosztuja) Ps1: zasilacz w starym kompie sie keidys spalil i zostal wymieniony na Tagana (nie wiem czy to dobrze napisalem) 600w (pociagnol by 2 takie stare zestawy) - porzadny zasilacz z odpinanymi kablami Ps2: Mam mozliwosc kupienia od kolegi 8800gts za 20euro lub 4870 za 40euro - oplaca sie inwestowac w takie stare karty? Ps3: dyski sa na ide - wiec plyta glowna musi je miec (2dyski + dvd) ================= odswierzam - problem dalej nie rozwaizany Edytowane 23 Lutego 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Na polskie realia ceny kart graficznych są bardzo dobre (8800GTS @ Allegro; HD4870 @ Allegro). Myślałeś może o Intelu? Tak czy inaczej sprzęt przytoczony w powyższym poście spokojnie nada się do przeglądania sieci (i nie tylko) oraz jest dość przystępny cenowo :). Edytowane 23 Lutego 2012 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 Wlasnie wacham sie miedzy intelem a amd Raczej wezme tego 4870 i 3x 1gb ramu ddr3 i zostanie jakies 90-100euro na mobo+CPU a moze lepiej by bylo i3-540 (550, 560)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 I dobrze co do karty. Unikaj starych GeForce'ów jak ognia, a szczególnie 8800GTS, bo one potrafiły padać już po 2 - 3 latach (słynna metoda przywracania do życia wygrzewaniem w piekarniku), a często można trafić na tanią ofertę "sprawnej" karty, która już była wygrzewana raz albo więcej. Taka karta pochodzi góra miesiąc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 a co z mobo i procesorem? pakowac sie w phenoma / athlona od amd, czy cos nowszego od intela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) też długo wymieniałem części w ten sposób, ale niestety to często sprawia problemy- stare komponenty bywają kulą u nogi systemu a kupione "nowe" używki bywają średnio sprawne. Osobiście kupiłbym jakąs płytę na H61 i G530+ 2x2gb ram(ew 2 teraz i 2 potem) sprzedał stare dyski i dvd i kupił nowe dvd z sata(ok 15E)i nowy dysk na SATA- ew wymienił te dwa z IDE na jakiś SATA używkę byle z pewnego źródła. Kartę graficzną można dokupić potem- integra daje radę .Cena CPU+MOBO+RAM2x2 to powinno być ok 100E a może nawet i DVD się zmieści w cenie. Ew jezeli sprzedaż dysków nie wchodzi w gre to bootowalny kontroler na PCI lub PCI-e w zależności od tego co płyta będzie miała, ale tego bym unikał. Jeżeli podany zestaw nie wchodzi w gre to coś od AMD na AM2 też będzie dobre. Odpada problem dyskami. Edytowane 23 Lutego 2012 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 RAM lepiej brać jako 4GB w jednej kości, zwłaszcza przy płycie z dwoma slotami na pamięć. 2x2GB nic nie da w kwestii wydajności, a utrudnia przyszłą rozbudowę i na dodatek często jest droższe od 1x4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 Dyskow i DVD wymieniac nie bede - jezeli nowe mobo bedzie mialo tylko 1 slot IDE to wywale jeden dysk Integra mnie nie interesuje - bedzie za slaba mobo - chcialbym zeby mialo 3 sloty na ram - patrz nizej RAM - mam mozliwosc kupienia tanio 3x 1gb ddr3 1333 - czy bedzie to zlym wyborem? (sprzet i tak nie bedzie rozbudowywany, a jak cos to 1 slot wolny zostanie) Caly czas zastanawaim sie nad amd... ale wydaje mi sie ze to troche juz stare i powinienem ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> cos nowszego ;] Jezeli Intel to jaka podstawka? (1155 / 1156?) @up: plyty na "H61" maja tylko 2 sloty na ram - troche bez sensu A warto pchac sie np w i3 - 5X0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 Znajdź najpierw płytę pod s1155 ze złączem IDE... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 Znajdź najpierw płytę pod s1155 ze złączem IDE... Proszę bardzo: P67 Motherboard Series Manufacturing - ASRock Inc. Problem w tym, że taka płyta kosztuje znacznie więcej od budżetówek na H61. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 właśnie... zaledwie jakieś 60 ojro droższa od budzetówek na h61 i ok 40 ojro od tych na h67... za tyle to prawie dysk można mieć . I tu leży pies pogrzebany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2012 Na moje, to zamiast trzymać stare, wolne dyski lepiej kupić jeden, a porządny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2012 tylko ze ceny sensownych dyskow na sata sa strasznie wysokie.... Zestaw z IDE to w takim razie tylko AMD phenom 550 / thlon 250 - mam racje? Czy jest cos co sie bardziej oplaca kupic w tej cenie z IDE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...