Fresco Fryzjer Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Witam. Czy moglibyście mi pomóc okiełznać program Prime95? Ściągnąłem go z netu i chcę potestować swojego proca ale nie za bardzo wiem jak skonfigurować tego progsa. Nie bardzo kumam tego połączenia z serwerem - po co to ? Co i jak ustawić aby przetestować w pełnym stresie proca powiedzmy przez godzinkę czy dłużej? Poczytałem help, który jest dodany ale nie bardzo czaje o co im tam chodzi. Proszę Was o jakieś konkretne wskazówki jak to draństwo ustawić i normalnie, po ludzku przetestować procka. Z góry dzięki za info. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Nic nie ustawiaj! To jest program do liczenia liczb pierwszych z OPCJA testowania procesora. Odpal Prime 95, wybierz Options/Torture Test. Jezeli Ci wyskoczy jakis blad to Twoj system jest niestabilny (RAM/CPU/chipset/ogolnie mobo). Jezeli prime bedzie pracowal bez bledu przez 3-6 godzin Twoj system mozna uznac za bardzo stabilny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Nic nie ustawiaj! ... jasne i na AMD odpale test np dla PIII i wg Ciebie wszystko bedzie OK :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Nic nie ustawiaj! ... jasne i na AMD odpale test np dla PIII i wg Ciebie wszystko bedzie OK :P No ja mam Athlona T-bred, to mam coś do ustawienia ? jesli tak to napisz proszę co i jak. Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 No ja mam Athlona T-bred, to mam coś do ustawienia ? jesli tak to napisz proszę co i jak. Dzięki. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33579 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33579 Przeczytałem ale nie ma tam konkretów tzn wiem, że trzeba ustawić rodzaj procka itd ale nie wiem dokładnie gdzie się to ustawia w tym programie. Jak wybiorę opcję CPU... z menu Preferences to pokazuje się okno i na dole w ramce pokazuje się następująca informacja : AMD Athlon XP 1700+ CPU speed : 1666 MHz CUP features : RDTSC, CMOV, PREFETCH, MMX, SSE L1 cache size : 64kb L2 cache size : 256kb No i te informacje są zgodne z prawdą, bo mam podkręconego procka. W menu Advanced mam tylko dostępne opcje Password i Affinity i w tej ostatniej mam ustawione Let program run on any CPU i tyle. Nie widzę żadnej opcji do zmiany ustawień procesora :-( Czy trzeba się łączyć z jakimiś serwerami czy coś takiego i o co chodzi z tym łączeniem?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Nic nie ustawiaj! ... jasne i na AMD odpale test np dla PIII i wg Ciebie wszystko bedzie OK :P Nie wiem jaka Ty masz wersje ale moja (najnowsza) 23.4.1 sama wykryla moj procesor. Nawet nie widze nigdzie opcji jak go manualnie zmienic. Wiec jak widzisz punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ;) Fresco! Zobacz sobie do Options/CPU... Jezeli w tym niezmienialnym okienku CPU Information beda prawdziwe informacje o Twoim procku to nie masz sie czym przejmowac tylko "Options/Torture Test" i smigasz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Nie wiem jaka Ty masz wersje ale moja (najnowsza) 23.4.1 sama wykryla moj procesor. Nawet nie widze nigdzie opcji jak go manualnie zmienic. Wiec jak widzisz punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia Fresco! Zobacz sobie do Options/CPU... Jezeli w tym niezmienialnym okienku CPU Information beda prawdziwe informacje o Twoim procku to nie masz sie czym przejmowac tylko "Options/Torture Test" i smigasz Dokładnie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 potwierdzam co mówi yabolek-w wersji 2341 nic nie trzeba ustawiac-sam dokładnie rozpoznaje CPU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 :P fucktycznie nowe wersje (teraz sprawdzalem ostatnia nie-beta czyli 22.13.1) same sie ladnie konfiguruja - sorki za zamieszanie :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Ja posiadam wersję 22.12.1 i to co pokazuje CPU info zgadza się z rzeczywistością. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 To super. Teraz przygotuj gaśnicę i "DO TESTÓW" :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Jeszcze mam takie pytanie. Czy jak testujecie procka przez Prime95 to prócz tego w tle jesteście w stanie robić inne rzeczy, np odpalenie przeglądarki www i oglądanie stronek, czy praca w office? Chodzi mi o to czy prime zabiera całą moc procka czy nie? Zazwyczaj przy działaniu podobnych programików system właściwie nie jest w stanie wykonywać innych czynności - chodzi totalnie wołowato. Jeśli chodzi o Prime95 to mogę właściwie robić różne rzeczy w tle... czy to jest normalny objaw? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Prime95 p prostu wymusza prace proca (a co za tym idzie chipsetu i pamięci) na 100%. POdobnie działają (wymienione w pliku STRESS.TXT programy: 3DMark2001 CPU Stability test Sisoft sandra Quake Folding@Home Seti@home Genome@home Połowy z nich nie znam :lol: Wracając do tematu - masz testować kompa przez jakieś 6 godz. W tym czasie możesz robic na nim wszystko - tylko nie rób rzeczy "odpowiedzialnych" - jak komp padnie stracisz swoją pracę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresco Fryzjer Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Dzięki za wyczerpujące informacje. Pozdrawiam i idę testować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Polecam jeszcze hotcpu. Testuje procka i reszte roznymi algorytmami (quicksort, prime, pi itp) Mozna nim wystawiac 'certyfikaty stabilnosci' ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Może troche banalne pytanie ale skąd można zassać tego prime?? POZDRo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Może troche banalne pytanie ale skąd można zassać tego prime?? tu pierwsza :D update - blad w quote :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 ehh ta skleroza zapomniałem o google 8) THX 'n' POZDRo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Może troche banalne pytanie ale skąd można zassać tego prime??... tu fajna strona http://lettuce.edsc.ulst.ac.uk/gimps/ bo masz dostep do roznych wersji tego porgsa (p95vxxx) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 8O <GULP> troche tego jest, dzięki za linka PS. benek --> miałem kiedyś taki komp jak masz w podpisie :) cool był 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krabol Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 ja puscilem i wszystko gra bez konfigu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenit Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Mam pytanko a propos Prime 95 w opcji CPU Information pokazuje mi mojego bartka 2500+ lecz L1 cache mam 64kb, a L2 cache 512kb, czy tu jest wszystko ok. nie powinienem mieć 128kb zamiast 64kb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...