Skocz do zawartości
F13

Po wymianie karty graficznej, zmniejszona ilość pamięci RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jest to już drugię forum na którym poszukuję odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie...

Dotychczas korzystałem z grafiki 9500GT 1GB DDR2 firmy ASUS, wczoraj zamontowałem GIGABYTE GT220 1GB DDR3.

Na 9500GT bios widział mi pełną ilość pamięci czyli 3GB, po wymianie na GT220 bios świruje, przed jego aktualizacją, widział zainstalowaną pamięć 2GB, a dostępną 2,75. Tak samo jak system XP 32 bitowy.

Dzisiaj rano zaktualizowałem bios'a do najnowszego dostępnego na stronie producenta.

Bios widzi jako zainstalowana pamięć 3,1GB a dostępną 2,75 w biosie jak i w systemie.

Przełożenie pamięci do innych banków nic nie daje. Zintegrowanego układu graficznego nie ma.

Płyta Główna ASUS M2N-SLI.

Pamięci DDR2 2GB i 1GB taktowane na 800.

Najpiękniejsze jest to, że mimo dołożenia jeszcze więcej pamięci, przykładowo dokładam kość 512MB na testy, bios i tak i tak widzi tylko 2,75GB dostępnej, a zainstalowanej 3,5.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli podsumowując masz 3GB Pamięci RAM ale Windows 32bitowy widzi Ci tylko 2.75GB.

Problem polega na tym że używasz systemu 32 bitowego przy którym procesor może zaadresować maksymalnie 4GB pamięci RAM. Pomimo że procesor ma dostęp do 4GB RAMu to część z tej pamięci jest rezerwowana na komunikację między urządzeniami w związku z czym dostępna pamięć dla użytkownika zawsze jest mniejsza przeważnie mieści się w granicy od 2.5GB do 3.75GB. Dostępna pamięć którą może użytkownik wykorzystać jest uzależniona od zamontowanych w komputerze podzespołów, czyli po zmianie np. karty graficznej, dołożeniu dodatkowego dysku, czy wymianie płyty głównej pamięć dostępna dla użytkownika może uledz zmianie.

Dzięki technologi PAE (Physical Address Extension- 36 bitowe adresowanie) można wykorzystać całe 4GB Pamięci RAM, ale nie każdy system oraz procesor poprawnie potrafi skorzystać z tej technologi. Dlatego też jest ona często domyślnie wyłączona.

W XP włącza się to tak:

Dołączona grafika

Czyli właściwości na Moim Komputerze / zaawansowane / Ustawienia przy Uruchamianie i odzyskiwanie/ Edytuj / na końcu dopisujemy "/PEA"

Tu masz opis jak to włączyć w Windowsie 7:

Windows 7 32bit - 4GB RAMu i więcej (tutorial)

Oczywiście przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań związanych z włączeniem rozszerzonego adresu fizycznego upewnij się czy twój procesor go obsługuje.

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PAE obniża też wydajność w pewnych zastosowaniach. Nie są to jakieś kosmiczne wartości ,ale warto wiedzieć.

Imo lepiej przesiąść się na 64-bit system ,nie ma na co czekać imo ,32-bitowe aplikacje są bezproblemowo obsługiwane także...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika nie posiada turbo cache.

OK, ale dlaczego po dołożeniu kolejnej kości pamięci, przykładowo do 3,5GB, wciąż widzi tylko 2,75?

PAE nie działa.

Co do systemu, postawiłem Windows 7 64x, wciąż jest to samo "Zainstalowanej pamięci - 3GB, dostępnej 2,75GB" .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi