KamilWlodar Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam, mam problem otóż po zmianie chłodzenia płyty Asus RE III na blok wodny, bios widzi 4 GB a jest 6 GB. Wczesniej mi się to już zdarzało, ale wyjąłem , pozamieniałem coś tam zrobiłem i znowu było 6GB, ale teraz jakoś nie chce po próbach zamiany działać. Proszę o jakieś wskazówki jak to naprawić. Sprzęt tak w opisie poniżej. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blu3 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 Pożycz od kumpla jedną kość i sprawdź, czy spalił Ci się port, czy kość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 prościej będzie jeśli zrobi bootowanie z jedną kostką, jeden raz na każdą kostkę w każdym slocie, aż do skutku. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilWlodar Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 (edytowane) Dobra działa, zrobiłem tak jak napisałeś,Dzięki. Włożyłem jedna po drugiej kości do pierwszego slotu, później to samo do dugiego slotu, wszystko działa. Po włożeniu pierwszej kości do trzeciego slotu komp się nie uruchomił...reset... wyskakuje komunikat żeby zrestartować BIOS. RESTART. Wkładam kości do trzeciego slotu działa. Wkładam wszystkie 3 kości widzi 6 GB :) czyżby w BIOSie coś się poprzestawiało ? Ciekawe gdzie jest ustawieni dotyczące ustawienia tripple channel w BIOSIe lub gdzie się wyłącza trzeci slot... nie wiem zagadka? Może coś się dzieje z płytą ? Może oddać na gwarancje bo zostało nie wiele , ale jaką przyczynę awarii podać ? Zdecydowanie płyta chyba ma okres :) Edytowane 27 Lutego 2012 przez KamilWlodar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 BIOS nie zmienia ustawień sam z siebie. Zmieniałeś wcześniej coś w BIOS'ie? Pewnie się da zablokować to i owo w BIOS'ie, ale wtedy wszystkie trzy kości nie uruchomiłyby się w trzecim slocie. Jeśli masz czas to wysyłaj. Ja bym to olał skoro widzi 6gb ramu. Po testuj jeszcze ram aby upewnić się czy jest stabilny. Jeśli nie będzie to lepiej wyślij, jeśli będzie to rób jak uważasz ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Podepne sie. Mam taki sam problem z ddr2 i commando. Fizycznie wlozone jest 6 (2x1+2x2 gr pro) a widzi 5. W biosie jest 5, w windowsie tez 5, ale np. everest poprawnie wykrywa wszystkie kosci i ich rozmiar. Wszystkie kosci sprawne, wczesniej bez problemu dzialaly na rampage formula. Probowalem zmieniac sloty, wkladac po jednek josci, nic nie dalo. System 64bit. Edytowane 28 Lutego 2012 przez manieq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...