Furtek Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 Płyta Gł to ga-ma790xt-ud4p Problem: Chciałem podłączyć do kompa subwoofer aktywny normalnie przez mini jacka (z końcówką 2 RCA), bawiłem się tak z 20 minut, i w pewnym momencie komp się zawiesił, czekam chwile no i się odwiesił, tyle że odinstalował mi stery do dźwięku! Myślę ok próbuje zainstalować od nowa... no ale nie przyjmuje ich, pokazuje błąd! Próbuję przywrócić system.... nie powiodło się! Patrzę z głupa na temperatury i SZOK! 66 i rośnie! główna temp Płyty głównej! Myślę nie możliwe! Wszystko inne 30 stopni tylko ta temp. szukam palcami co gorące i znalazłem miejsce tutaj: gigabyte_ga_ma790xt_ud4p by Furtek, on Flickr Pomóżcie proszę bo zgłupiałem! chłądzę to miejsce teraz wiatraczkiem i siedzi temp poniżej 40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 Chyba poprostu upaliłeś sobie kodek dzwiękowy na płycie, zaznaczone miejsce zdaje sie to potwierdzac :wink: Wyłącz dzwięk w biosie i zobacz czy grzeje sie dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furtek Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 (edytowane) wyłączyłem i dalej gorące :) Idzie to naprawić ? Gorący jest ten chip z realteka znaczkiem. chyba ma z milion stopni :/ poparzyłem się haha Dzis juz ide spac :/ masakra :/ Dobrej nocy życzę Edytowane 27 Lutego 2012 przez Furtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Przyczyną uszkodzenia była różnica napięć między subem a komputerem ( masz w domu instalację 2 czy 3 przewodową ? --bezpiecznik rożnicowy ) oraz czy sub ma kabel z zerem ochronnym ( 3 bolce ) . Teraz pozostaje ci wysłanie na GW jesli jest. Jesli odrzucą to dobry elektronik siedzący w SMD wymieni ten chip. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furtek Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Dzięki za odp Kwazor komp podpięty do uziemienia ale sub nie był :/ sub ma 3 bolce środkowy to "rem" czy jakoś tak. Na ile wyceniacie wymianę tego czipa ? i koszt tego samego czipa. łopian wyłączyłem to w biosie ale nadal grzeje, nie tak jak przedtem ale nadal nie idzie utrzymać palca na tym :/ Powiem wam szczerze że dokupiłbym kartę dźwiękową i byłby spokój ale niestety grzeje się ten czip więc trzeba go wymienić :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furtek Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Sorka za dubel ale cisza tutaj :) Gdzie mogę kupić ten chip ? i jak się dowiedzieć co za model itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Z kupieniem pojedynczej sztuki bedziesz miał problem. I pozostaje ci tzw. "przeszczep" Czyli wylut z innej uszkodzonej płyty i wlut do twojej.... i jak się dowiedzieć co za model itp No bez jaj..... Edytowane 4 Marca 2012 przez Kwazor 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furtek Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Z kupieniem pojedynczej sztuki bedziesz miał problem. I pozostaje ci tzw. "przeszczep" Czyli wylut z innej uszkodzonej płyty i wlut do twojej.... No bez jaj..... Nie no są jaja :) muszę mieć tą samą płytę gł na dawcę czy może być inna ? Chyba mam ??? Czy to jest nazwa tego chipa ? : Realtek ALC889A codec Mógłbym kupić tą płytę i zamienić je ? : Mój odnośnik Edytowane 4 Marca 2012 przez Furtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Jeśli jest taki sam jak twój to tak. Koszt sprawnej dzwiękówki na pci to 10zł nie warto raczej bawić się w wymianę tego układu. Edytowane 5 Marca 2012 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Jeśli jest taki sam jak twój to tak. Koszt sprawnej dzwiękówki na pci to 10zł nie warto raczej bawić się w wymianę tego układu. Zgadzam się. Poproś, żeby Ci wylutowali ten grzejący się chip i zostaw to miejsce po prostu puste. Kup luzem dźwiękówkę na PCI i będzie luz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furtek Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Właśnie miałem pisać że nowa dźwiękówka nic nie da jeśli będzie mi się chip nadal grzać... Jeśli jednak wylutowanie nie spowoduję żadnych problemów to mogę na to iść :) Dam radę to wylutować sam ? :D w łikend muszę obczaić jak to wygląda :) Dzięki za podpowiedzi Dam znać co i jak ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Nie sam nie wylutujesz ! trzeba miec specjalną nakładkę na dyszę stacji lutowniczej by na raz odlutować wszystkie nogi ( 48-pin LQFP ) i nie uszkodzić pcb płyty. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) Albo umiejętne władanie hotem albo podczerwień. Tak czy siak, lutownicą tego nie zrobisz. Oddaj do serwisu. U mnie by takie samo wylutowanie ze 2-3 dyszki kosztowało (piszę żebyś miał jakieś odniesienie co do kosztów, wiadomo, co serwis/miasto/powiat to inaczej). "Naprawa" sugerowana, na życzenie klienta bez gwarancji itd. (bo szczerze, kto wie, może gigashrot zgłupieje i nie będzie chciał wystartować bez tego modułu? ) Edytowane 6 Marca 2012 przez Havoc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...