Skocz do zawartości
spavatch

Szacowanie wydajnosci wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono!

Temat poniekad stoi "okrakiem" miedzy dwoma subforami, bo w moim przypadku dotyczy wentylatorow na chlodnice. Uznalem jednak, ze zagadnienie jest na tyle uniwersalne, iz wiekszy pozytek ze zgromadzonych wnioskow bedzie wtedy, gdy trafia do dzialu traktujacego o popularnych sposobach chlodzenia.

Pytanie jest nastepujace: czy da sie oszacowac wydajnosc wentylatora przy napieciach nizszych niz znamionowe, znajac jedynie parametry dla jego maksymalnych obrotow? Chodzi oczywiscie o wartosc orientacyjna, a nie pomiar laboratoryjny z dokladnoscia do dwoch miejsc po przecinku. Jak mniemam zycie byloby zbyt proste, gdyby w zachodzila tu zaleznosc liniowa, do tego pewnie dojdzie jeszcze element faktycznego cisnienia powietrza tloczonego - a to juz ponad moje mozliwosci pojmowania ;].

Skad potrzeba takiego wyliczenia? Probuje dobrac wentylatory o porownywalnej lub wyzszej wydajnosc jak te, ktore posiadam, jednak znacznie cichsze, unikajac jednoczesnie metody prob i bledow. Na chlodnicy mam obecnie zasadzone cztery tanie wiatraki Chenri 120x120x38 (zdjecie) - po dwa na strone. Ich wydajnosc przy napieciu 12V producent okresla na 100 CFM @2500 RPM, a deklarowany przez niego Halas przy takich obrotach to ponad 38 dB. Nie trudno wyobrazic sobie nieznosny szum generowany przez cztery takie potworki. Po skreceniu do 950 obr. poprzez obnizenie napiecia do ok. 5V szum sie zaledwie znosny, stad powod moich poszukiwan.

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylatory na chłodnicę to grubszy temat, nie liczą się tam CFMy, jak static pressure, tzn zdolność do pchania powietrza przez przeszkodę (radiator, chłodnicę). Pewne popularne w ekstremalnym wyciszaniu wentylatory, mają tak niski ten parametr, że przez chłodnicę nie są w stanie prawie nic przedmuchać.

Najlepiej dobierać wentylatory poprzez testy.

Polecam ten temat, i testy tego pana ogólnie

120mm Fan Testing on an MCR120 Radiator Round 6

zwróć uwagę na model Gentle Typhoon, i jego wyniki na chłodnicach

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ostudziles moj zapal. Metoda prob i bledow przy cenach przekraczajacych 50 zl/szt. skutecznie mnie zniechecila do dalszego kombinowania, tym bardziej ze wbrew wnioskom wyplywajacym z w/w testow moje wiatraki po 9 zl/szt. maja fantastyczna kulture pracy przy niskich napieciach, zadnego grzechotania, jedynie szum powietrza.

Na ktorego GTyphoon mam zwrocic uwage? Jest ich troche, roznia sie obrotami. Najciekawiej wypadaja chyba te 800 i 1150 RPM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje wiatraki po 9 zl/szt. maja fantastyczna kulture pracy przy niskich napieciach, zadnego grzechotania, jedynie szum powietrza.

Mam przykrą wiadomość, szybko to się zmieni. ;) obstawiam maksymalnie rok. Chociaż moje doświadczenia z wentylatorami po 9zł/szt były raczej takie, że po 3-4 miesiącach zaczynały grzechotać. Fandery się "starły" po 3 latach - tak dla ciekawości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ktorego GTyphoon mam zwrocic uwage? Jest ich troche, roznia sie obrotami. Najciekawiej wypadaja chyba te 800 i 1150 RPM.

Jeżeli nie jesteś maniakiem wyciszania to nawet AP-15 dają radę, są najpopularniejsze na chłodnice na xs/ocn, i jak na głośność naprawdę ładnie dmuchają. Oczywiście im mniejsze obroty (modele <15) tym ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam przykrą wiadomość, szybko to się zmieni. ;) obstawiam maksymalnie rok.

To zaskocze Kolege, uzywam ich juz od jakichs trzech lat i nie odczulem zadnej roznicy ;).

Serio, nie sciemniam! Na

, nakreconym podczas "prac konserwacyjnych", widac jak sie prezentowaly niemal dwa lata temu :).

Fandery się "starły" po 3 latach - tak dla ciekawości.

I wlasnie o Fanderach pierwotnie myslalem. Niech by sie scieraly nawet co rok, przy takiej cenie jest to do przelkniecia ;). Mam starego białego 120x120, jeszcze starszego niż te po 9 zl - nawet na pelnych obrotach jest porownywalny pod wzgledem glosnosci do w/w chinoli @5V, natomiast skrecony wbudowanym potencjometrem odpowiada moim "cichofilskim" potrzebom. Nasuwa sie pytanie czy obecnie sprzedawane Fandery Roxo to to samo co dawniej ino w innym kolorze oraz czy dadza rade przepchnac cokolwiek przez chlodnice zakladajac prace w konfiguracji ssaco-tloczacej "kanapki"... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zaskocze Kolege, uzywam ich juz od jakichs trzech lat i nie odczulem zadnej roznicy ;).

Albo masz słaby słuch, albo trafiłeś na super modele, tylko pozazdrościć. :)

Ja osobiście średnio wspominam białe fandery (2x120) na mojej Black Ice II. Jednak to było wieki temu, teraz używam 140mm Roxo do wysysania gorącego powietrza z biurka i jest ok, ale nie sądzę, żeby przepchnął chłodnicę. ;)

Swoją drogą, dla mnie impulsem do WC była cisza. Teraz , jedyne co bym na WC zyskał, to niższe temperatury, głośność taka sama a wydatek ~ 2k pln mnie przeraża. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo masz słaby słuch, albo trafiłeś na super modele, tylko pozazdrościć. :)

Sluch jeszcze jako tako sie trzyma, gdyby bylo inaczej nie szukal bym cichszego rozwiazania ;).

Swoją drogą, dla mnie impulsem do WC była cisza. Teraz , jedyne co bym na WC zyskał, to niższe temperatury, głośność taka sama a wydatek ~ 2k pln mnie przeraża. ;)

W moim przypadku prawdziwy zysk jest na grafice - po zwodowaniu temperatura pod Furmarkiem spadla o 22-23 st. C, a komputer stal sie wreszcie zdatny do uzytku. Nie wyobrazam sobie na dluzsza mete uzywania Radeona 5870 z ta wielka wyjaca suszarka... :P

W przypadku procesora sprawa nie jest tak oczywista, bo zestaw ma juz swoje lata i powoli "zatyka sie" temperaturowo. W czasach pierwszych X2 doskonale dawal sobie rade, teraz niestety szesc rdzeni zajetych w stu procentach wyciska 57 st. C, a to raczej bardzo kiepski wynik... Ale z drugiej strony calosc jako agregat jest relatywnie cicha, wiec summa summarum inwestycja wyszla na plus :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak to było wieki temu, teraz używam 140mm Roxo do wysysania gorącego powietrza z biurka i jest ok, ale nie sądzę, żeby przepchnął chłodnicę. ;)

Fandery Roxo są dość słabymi wentylatorami więc na chłodnice (zwłaszcza te grubsze) niespecjalnie się nadają...

To nie do końca jest tak :) Chodzi o to, że przy niższym poziomie głośności możesz uzyskać na chłodzeniu wodnym lepsze temperatury niż high-endowy cooler CPU z wysoko-obrotowym wentylatorem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fandery Roxo są dość słabymi wentylatorami więc na chłodnice (zwłaszcza te grubsze) niespecjalnie się nadają...

To właśnie napisałem.

To nie do końca jest tak :) Chodzi o to, że przy niższym poziomie głośności możesz uzyskać na chłodzeniu wodnym lepsze temperatury niż high-endowy cooler CPU z wysoko-obrotowym wentylatorem :)

Ja w swoim poście widzę bardzo wyraźnie "dla mnie impulsem była cisza". Doskonale znam wady i zalety WC, więc nie wiem odnośnie czego to uwaga. Co do niższych temperatur się zgodzę, co do głośności - wybacz, ale w swojej konstrukcji zakładając WC, będę miał głośniej.

Powody do zakładania WC są różne i dla każdego inne a nie tylko jeden wyznaczony "kanon" : "ciszej i chłodniej" bo to bzdura. Niektórzy robią extremalne chłodzenie wodne dając turbowentylatory o głośności ~ 70 dBa , żeby tylko uzyskać wydajność, więc nie generalizuj. Do schłodzenia wody potrzebny jest pewien poziom hałasu (wentylatory na chłodnicy), który w pewnych przypadkach (tak jak u mnie) będzie wyższy niż AC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy robią extremalne chłodzenie wodne dając turbowentylatory o głośności ~ 70 dBa , żeby tylko uzyskać wydajność, więc nie generalizuj.

Ja tuta nie mowię o komapktowych zestawach chłodzenia wodnego gdzie wentylatory to suzarki ;) Ja mowię o porządnym chłdozeniu wodnym samemu wybranym i złożonym :) W takim zestawie możesz śmiało mieć wentylatory pracujące @ 600-800 RPM i nie wmówisz mi, że to będzie jakośc super słyszalne ;)

Do schłodzenia wody potrzebny jest pewien poziom hałasu (wentylatory na chłodnicy), który w pewnych przypadkach (tak jak u mnie) będzie wyższy niż AC.

Jeśli oczekujesz żeby jedna mała chłodnica "obslużyła" po OC procseor i jakąś bardzo gorącą wydajną kartę graficzną to faktycznie potrzebny by tam był bardzo wydajny i bardzo głośny wentylaotr ale z kolei zapominasz o tym, że świadomy użytkownik dobierze większą chlodnicę i super ciche wentylaotry i na pewno to nie będzie głośneijsze niż AC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U sure? Skupienie strumienia to jedno, ale zwroc uwage jaka "fala zwrotna" idzie od zwyklych wentylatorow, pewna czesc powietrza zasysanego odbija sie i wychodzi pod wentylatorem. W tych z grillem nie ma tego zjawiska. Ponadto cytowanych wyzej testach wydajnosci Penetrator wypada doskonale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki grill daje też dodatkowy opór dla powietrza, chłodnica jest zbyt blisko wentylatora, żeby jakiekolwiek skupianie "wiązki" miało tutaj znaczenie. Model wentylatora, który ma dokładnie te same parametry co penetrator, a różni się brakiem grilla będzie lepszy.

A co do ludzi używających penetratorów na chłodnicę, przyczyn jest kilka. Część w ogóle się nad tym nie zastanawia, część miała te wentylatory z obudową, więc nie ma sensu kupować nowych, a część błędnie myśli że są lepsze bazując na filmiku reklamowym. Ten bajer w wentylatorach penetrator, służy wyłącznie jako polepszenie własności wentylatora, który służy za przewiew w obudowie. Podobnie stosowanie ich jako wyciąg z obudowy nie ma sensu, bo nie obchodzi nas jak się rozproszy strumień powietrza wylatujący z obudowy. Na wlot, owszem, można "skierować" strumień prosto na grafikę albo cpu, z rejonów frontu obudowy. Ale to jedyne zastosowanie (no i ofc chwyt marketingowy, ile osób skuszonych takim filmkiem kupi, myśląc że te wentylatory są zawsze i wszędzie lepsze).

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silverstone Penetratory nie są dedykowane ani na coolery CPU ani na chłodnice bo skupiają powietrze kilkanaście - kilkadziesiąt cm za tym swoim "grillem" ;) Dlatego np. nadają się jako wentylatory na zasysajace na przód i spód obudowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzebuje temat. Albo na starosc robie sie marudny i dotychczasowy poziom szumu przestal mi pasowac, albo faktycznie po trzech latach intensywnej pracy wentylatory na chlodnicy wypracowaly sie i zaczely pracowac glosniej niz dotychczas.

Po przeczytaniu wielu watkow na forum oraz testow przeprowadzanych przez rozne serwisy tematyczne jestem... tak samo glupi jak wtedy, gdy zakladalem ten watek. No, moze z ta roznica, ze zdaje sobie sprawe z faktu, iz istotnym czynnikiem jest nie cfm, a cisnienie statyczne, choc to tez enigmatyczne zagadnienie, bo zaden producent nie podaje parametrow je opisujacych. Dowiedzialem sie, ze Fander, ktory przed laty nienajgorzej sprawdzal sie na radiatorach, na chlodnicy raczej nie ma racji bytu... "ale ty to sprawdz", bo to wszystko rozbija sie o proby. A tak w ogole, to powinienem sobie sprawic Coolstream XTX, bo Cooltek Exstream to juz przezytek dobry do chlodzenia samej pompki, a nie calego zestawu. Ostatecznie nie wiem, czy wystarczy dac cztery Zefirki 120 i miec temat z glowy za 60 zl czy tez musze sie szarpnac na Gentle Typhoony po 60 zl/szt.

Jak widac ta ciekawa dyskusja nie doprowadzila do jednoznacznych wnioskow. Moze przy pomocy doswiadczonych w temacie Kolegow udalo by sie stworzyc prosty ranking wentylatorow dobrze sprawdzajacych sie na chlodnicach, najlepiej z podzialem na grupy cenowe (do 20, 20-50, powyzej 50 zl) oraz na subiektywna halasliwosc z odleglosci np. 50 cm (bezglosny, cichy, ale nadal akceptowalny szum, wyrazny szum). W takim wypadku warto by prosic moderatora o przeniesienie watku do dzialu chlodziw plynnych.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi