milamber Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Witam, Posiadam płytę główną Gigabyte 945GM-S2. Niestety chipset Intel i945P przyjmuje tam tylko maksymalnie 4GB RAM, a koniecznie potrzebuje do pracy jakieś 8GB RAM. Proszę o pomoc odnośnie płyty głównej, która pozwoli mi zachowac istniejący procesor Intel Core 2 Duo E4400 i (jeśli się da) pamięć DDR2 (DUAL - niestety 4x1GB) Dyski mam podłączone przez SATA. Przy okazji martwi mnie jedna sprawa. Mam legalnego Windowsa 7 64bit licencja OEM. Czy po wymianie płyty głównej od razu strace licencje czy może się uda,że nie?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simonn Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Według mojej wiedzy dotyczącej legalności w tym przypadku, to jest tak, że to sklep (tylko jeśli masz gwarancje na płytkę) i płyta zostanie uszkodzona, po czym zostaje udzielona wymiana ,to kwestią licencji zajmuje się sklep, i masz nadal 'oryginała',ale po upływie gwarancji (i przy uszkodzeniu czy zmianie platformy) przy wersji OEM tracisz oryginalność instalując na innym sprzęcie (dotyczy to płyty głównej).Inna sprawa jest z wersją BOX, którą to możesz instalować na każdy komputer,ale sęk w tym ze może być zainstalowana na jednym a nie na kilku komputerach jednocześnie. Zasadnicze pytanie - Co pochłania Ci te 4gb pamięci, przy takimzestawie, co ją tak połyka? :o ? Kolejna sprawa jest taka, jeśli chciał byś więcej ramu z użyciem obecnego rozwiązania (czyli bez sprzedawania obecnych kostek), to jest problem bo nie ma płyt pod ten Socket z większą ilością banków.(Te mix-y np. 4xDDR2+2xDDR3 / 4xDDR2+2xDDR1, działają w ten sposób, że albo używasz jednego rodzaju pamięci albo drugiego. W Twoim przypadku radził bym przejść na DDR3 (tańsze przede wszystkim i bardziej przyszłościowe, będziesz mógł je zasolić do nowszego komputera.) Gdybyś miał 2x2gb, to można by kupić płytę z 4-rema bankami i wsadzić kolejne 2x2gb, ale w tym przypadku nie ma co gdybać.. GOODRAM -(tu cokolwiek w cenie do 200zł będzie dobre...)DDR3 8192MB PC1333 DUAL 2 x 4096 CL9 kosztują 150~200zł płyta głowna LGA 775 pod DDR3 MSI G41M-P25 ~200zł Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Simonn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milamber Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Dziękuje za odpowiedź. Co do różnicy licencji OEM/BOX to zdaje sobie z tego sprawe. Raczej myślałem tutaj o tym czy zmiana płyty spowoduje,że Windows przestanie od razu działać. Czy to ktoś testował pod "siódemką" ? W kwestii poboru pamięci to mam karte na dwa monitory 24" i pracuje po 10h dziennie. Firefox zjada najwięcej - średnio 500MB. Potem Openoffice, komunikator, czasem Photoshop, The Bat do obslugi poczty i inne rzeczy - dropboxy itd. Ewidentnie system przycina czasem, az filmiki na Youtube potem tracą klatki. Dziękuje za sugestie odnośnie RAMU (wezme DDR3 x 2 po 4096MB) Co do płyty to to też super. Ew. moge prosić jakąś Asusa sprawdzoną jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milamber Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Witam, Zastanawialem sie nad upgradem w watku: Zmiana płyty głównej (Socket 775 LGA) na lepszą (support RAM >4GB) - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne (chodzilo o upgrade na socket 775) Doszedlem jednak do wniosku,ze moze zaszaleje i kupie lepszy procesor tez. Mysle o zestawie: Procesor: Intel CORE i3-2100 Płyta: no właśnie jaka? (koniecznie Sata3 bo dysk SSD bedzie i konieczne ze wsparciem do max16gb przyszlosciowo). Prosze o pomoc w wyborze Dysk: OCZ Vortex 3 120GB na system (+ stare 2 dyski beda magnetyczne wiec przyda sie 4x SATA na plycie) Pamięci: koniecznie 8GB wiec chyba najlepiej 2x4GB (DDR3 1333Mhz) w dualu - plyta musi to wspierac. (Grafike teraz mam GeForce 9600GT (wyjscie 2x DVI bo musze miec dwa monitory) na razie zostaje.) Bardzo prosze o dobor plyty odpowiedniej jakiejs porzadnej. Wstepnie znalazlem plyte,ktore mi sie podoba: ASUS P8Z68-V LX Z68 LUB ASUS P8H67 Rev. 3.0, H67 Z góry dziękuje! Edytowane 28 Lutego 2012 przez milamber Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milamber Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Trafilem jeszcze na Asusa P8P67-M PRO REV 3.0 poniewaz i tak mam karte grafiki wiec nie potrzebuje akurat z wyjsciem. Pytanie tylko czy brac chipset P67 czy z68. Jezeli moze mi ktos cos doradzic to bedze wdzieczny bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Po pierwsze: na pewno nie brać Vertexa, to jest wręcz proszenie się o problemy (odsyłam do tematu o SSD). Sugeruję Cruciala m4 :). Mobo? Zarówno płyty na P67 jak i Z68 pozwolą na podkręcanie procesorów z literką K*. Rozważałeś ASRocka? (również stosowne tematy na forum; teraz robi naprawdę przyzwoite mobo) *ewentualna opcja na przyszłość ;) Edytowane 28 Lutego 2012 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Doszedlem jednak do wniosku,ze moze zaszaleje Zaszalałeś. MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Bez sensu taka droga płyta do i3. Ta wystarczy: http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h61de-s3-381977/ Weź i3-2120. Przy zakupie dowolnej płyty na morelach dostajesz na niego 2% rabatu i wychodzi 5zł drożej niż i3-2100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milamber Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 @Klaus, dziekuje i z procesorem tak zrobie:) Co do płyty jeszcze mam dylemat,bo ta którą podałeś nie ma USB 3, ktore by sie generalnie przydalo przyszlsciowo.Może warto zainwestować w porządną płytę,a potem kiedyś jak procki stanieją wrzucić sobie I7. Wciąż do końca nie wiem czy brać płyte na chipsecie P67 czy z68. Z tego co widze to nie tylko ja mam taki dylemat Nie jestem koniecznie zainteresowany jakimś specjalnym overclockingiem,ale zajmuje się administracją sieciami. Mam dwa monitory na stałe podpięte do karty i komp pracuje 12-14h dziennie więc wolałbym porządną sprawdzoną płytę, która pozwoli mi potem na spokojną wymiane procesora na lepszy lub w późniejszym czasie dodanie pamięci. Synonimem jakości dla mnie był kiedyś Asus, Gigabyte. Nie wiem czy tak dalej teraz jest. Całośc zamierzam zamówić do końca tygodnia więc coś będe musiał wybrać w miare szybko. Z góry dzięki za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...