Skocz do zawartości
milamber

Płyta socket 1155 + procesor i3 + pamiec minmum 8GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam płytę główną Gigabyte 945GM-S2. Niestety chipset Intel i945P przyjmuje tam tylko maksymalnie 4GB RAM,

a koniecznie potrzebuje do pracy jakieś 8GB RAM.

Proszę o pomoc odnośnie płyty głównej, która pozwoli mi zachowac istniejący procesor Intel Core 2 Duo E4400 i (jeśli się da) pamięć DDR2 (DUAL - niestety 4x1GB)

Dyski mam podłączone przez SATA.

Przy okazji martwi mnie jedna sprawa. Mam legalnego Windowsa 7 64bit licencja OEM. Czy po wymianie płyty głównej od razu strace licencje czy może się uda,że nie?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mojej wiedzy dotyczącej legalności w tym przypadku, to jest tak, że to sklep (tylko jeśli masz gwarancje na płytkę) i płyta zostanie uszkodzona, po czym zostaje udzielona wymiana ,to kwestią licencji zajmuje się sklep, i masz nadal 'oryginała',ale po upływie gwarancji (i przy uszkodzeniu czy zmianie platformy) przy wersji OEM tracisz oryginalność instalując na innym sprzęcie (dotyczy to płyty głównej).Inna sprawa jest z wersją BOX, którą to możesz instalować na każdy komputer,ale sęk w tym ze może być zainstalowana na jednym a nie na kilku komputerach jednocześnie.

Zasadnicze pytanie - Co pochłania Ci te 4gb pamięci, przy takimzestawie, co ją tak połyka? :o ? Kolejna sprawa jest taka, jeśli chciał byś więcej ramu z użyciem obecnego rozwiązania (czyli bez sprzedawania obecnych kostek), to jest problem bo nie ma płyt pod ten Socket z większą ilością banków.(Te mix-y np. 4xDDR2+2xDDR3 / 4xDDR2+2xDDR1, działają w ten sposób, że albo używasz jednego rodzaju pamięci albo drugiego. W Twoim przypadku radził bym przejść na DDR3 (tańsze przede wszystkim i bardziej przyszłościowe, będziesz mógł je zasolić do nowszego komputera.) Gdybyś miał 2x2gb, to można by kupić płytę z 4-rema bankami i wsadzić kolejne 2x2gb, ale w tym przypadku nie ma co gdybać..

GOODRAM -(tu cokolwiek w cenie do 200zł będzie dobre...)DDR3 8192MB PC1333 DUAL 2 x 4096 CL9 kosztują 150~200zł

płyta głowna LGA 775 pod DDR3

MSI G41M-P25   ~200zł

Edytowane przez Simonn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź.

Co do różnicy licencji OEM/BOX to zdaje sobie z tego sprawe. Raczej myślałem tutaj o tym czy zmiana płyty spowoduje,że Windows przestanie od razu działać. Czy to ktoś testował pod "siódemką" ?

W kwestii poboru pamięci to mam karte na dwa monitory 24" i pracuje po 10h dziennie. Firefox zjada najwięcej - średnio 500MB. Potem Openoffice, komunikator, czasem Photoshop, The Bat do obslugi poczty i inne rzeczy - dropboxy itd. Ewidentnie system przycina czasem, az filmiki na Youtube potem tracą klatki.

Dziękuje za sugestie odnośnie RAMU (wezme DDR3 x 2 po 4096MB) Co do płyty to to też super. Ew. moge prosić jakąś Asusa sprawdzoną jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zastanawialem sie nad upgradem w watku:

Zmiana płyty głównej (Socket 775 LGA) na lepszą (support RAM >4GB) - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

(chodzilo o upgrade na socket 775) Doszedlem jednak do wniosku,ze moze zaszaleje i kupie lepszy procesor tez.

Mysle o zestawie:

Procesor: Intel CORE i3-2100

Płyta: no właśnie jaka? (koniecznie Sata3 bo dysk SSD bedzie i konieczne ze wsparciem do max16gb przyszlosciowo). Prosze o pomoc w wyborze

Dysk: OCZ Vortex 3 120GB na system (+ stare 2 dyski beda magnetyczne wiec przyda sie 4x SATA na plycie)

Pamięci: koniecznie 8GB wiec chyba najlepiej 2x4GB (DDR3 1333Mhz) w dualu - plyta musi to wspierac.

(Grafike teraz mam GeForce 9600GT (wyjscie 2x DVI bo musze miec dwa monitory) na razie zostaje.)

Bardzo prosze o dobor plyty odpowiedniej jakiejs porzadnej.

Wstepnie znalazlem plyte,ktore mi sie podoba: ASUS P8Z68-V LX Z68 LUB ASUS P8H67 Rev. 3.0, H67

Z góry dziękuje!

Edytowane przez milamber

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: na pewno nie brać Vertexa, to jest wręcz proszenie się o problemy (odsyłam do tematu o SSD). Sugeruję Cruciala m4 :).

Mobo? Zarówno płyty na P67 jak i Z68 pozwolą na podkręcanie procesorów z literką K*. Rozważałeś ASRocka? (również stosowne tematy na forum; teraz robi naprawdę przyzwoite mobo)

*ewentualna opcja na przyszłość ;)

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus, dziekuje i z procesorem tak zrobie:)

Co do płyty jeszcze mam dylemat,bo ta którą podałeś nie ma USB 3, ktore by sie generalnie przydalo przyszlsciowo.Może warto zainwestować w porządną płytę,a potem kiedyś jak procki stanieją wrzucić sobie I7.

Wciąż do końca nie wiem czy brać płyte na chipsecie P67 czy z68. Z tego co widze to nie tylko ja mam taki dylemat :damage_wall:

Nie jestem koniecznie zainteresowany jakimś specjalnym overclockingiem,ale zajmuje się administracją sieciami. Mam dwa monitory na stałe podpięte do karty i komp pracuje 12-14h dziennie więc wolałbym porządną sprawdzoną płytę, która pozwoli mi potem na spokojną wymiane procesora na lepszy lub w późniejszym czasie dodanie pamięci.

Synonimem jakości dla mnie był kiedyś Asus, Gigabyte. Nie wiem czy tak dalej teraz jest.

Całośc zamierzam zamówić do końca tygodnia więc coś będe musiał wybrać w miare szybko. Z góry dzięki za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi