Skocz do zawartości
luxer

K. Graficzna [300zł] komputer dziwoląg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam pewien problem dotyczący zakupu grafiki. Obecnie posiadam jakąś integrę i zasatanawiam się nad jakąś grafiką do 300zł.

Mój procesor to:

2x Intel Pentium III Xeon, 2333MHz (2,5 x 933)

Płyta główna:

Typ Magistrali - Intel AGTL+

Szerokość Magistrali 64bit

Taktowanie 933MHz

Przepustowość 7466 MB/s

Zasilacz:

FSP GROUP INC.

MODEL NO: FSP 250-60HEN

RAM:

4GB

Spisałem to co pokazuje mi Everest. Dostałem takiego kompa w prezencie i nie wiem dokładnie co w nim siedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS MCP73PVT-PM - Szukaj w Google

Ta płyta to jakiś rzadki, ubogi egzemplarz.

Wnioskując się tym i kilkoma wynikami od wujaszka Google można by wywnioskować, że płyta ma LGA 775 i PCI-E. Umieściłbyś zrzut z CPU-Z?

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba coś nie tak pokazuje ten everest bo to koło pentiuma 3 nawet nie stało. Ten xenon to praktycznie zwykły c2d, a płyta jest totalnie budżetowa. Max do tego zestawu to jakis gf9600/8800/radeon3780 za oko 100zł (zakładając, że można na tej mobo podkręcić procesor) + zakup fortrona 400W 60zł. Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest sprzedać to wszystko i kupić G530+mobo+4GB ram+ zasilacz.

To jednak nie jest ciekawy komputer heh..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był pentium 3 xenon, później xenon a teraz q8200? W sumie to dużo nie zmienia. Bez oc procka (na tej płycie to może być trudne z quadem) nie ma sensu wrzucać nic mocniejszego od gf 9600/8800.. Trzeba oczywiście zmienić zasilacz bo 250W to troszkę za mało.

Tu masz fajną grafę do tego zestawu:

http://forum.purepc.pl/Sprzedam-f19/Asus-GeForce-9800GT-t343908.html

Zasilacz np:

http://allegro.pl/zasilacz-atx-fortron-400w-fsp400-60emdn-fvat-gw-i2161931249.html

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wymianie zasilacza sprawdź, na ile uda Ci się stabilnie podkręcić procesor. Taki Fortron jest jak najbardziej ok.

@grafika - nie lepiej 'oczko wyżej'? Coś pokroju HD4850 :). Przy Q8300 @ 3.33 i 4GB RAMu karta pasowała jak ulał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, że ta płyta to padaka :) Jeżeli da się na niej podkręcić tak quada to mozna celować w 4850, ale nie sądzę, a wtedy nie ma sensu pakować nic mocniejszego od 9600/8800/9800 bo i tak będzie dławione.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi