Skocz do zawartości
PogromcaSS

Dysk na system

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowiłem kupić nowy dysk bo mój 7-letni złom słabo wypada przy nowej jednostce. Potrzebuje dysku 1 tb który nadawał by się na dysk systemowy i nie było awaryjny. Czy warto wybrać 32mb czy 64mb cache. Suma jaka dysponuje to około 350-380zł oraz proszę o podpowiedz w wyborze. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak potrzebujesz czegoś głównie na system to pomyślałbym raczej za SSD z te pieniądze spokojnie kupisz 64GB Cruciala lub Samsunga, a i różnice na plus w wydajności też odczujesz. Dyski HDD jak wiesz lub nie jakiś czas temu sporo podrożały i jeżeli nie potrzebujesz więcej pojemności to radziłbym narazie odpuścić zakup HDD.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być np. ten WD:

http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/

Na system jednak lepiej byłoby kupić SSD, znacznie szybszy (i cichszy). Minusem jest tylko wysoka cena za 1GB w porównaniu do HDD.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test dysku Seagate Barracuda ST1000DM003 1000 GB - Dyski Twarde - CDRinfo.pl

może być, prędkości na poziomie mojego samsunga F3 - również jednotależowiec.

Nie wiem jak tutaj z jakością nowych 1TB krążków, ale pewnie do bani, gwarancja 1rok nie napawa optymizmem :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test dysku Seagate Barracuda ST1000DM003 1000 GB - Dyski Twarde - CDRinfo.pl

może być, prędkości na poziomie mojego samsunga F3 - również jednotależowiec.

Nie wiem jak tutaj z jakością nowych 1TB krążków, ale pewnie do bani, gwarancja 1rok nie napawa optymizmem :>

Samsung F3 nie jest tak szybki. Więc o "takim samym poziomie" nie ma mowy. Zmienię zdanie jak wkleisz pomiar swojego F3 (choćby HDTach), który ma średni transfer z całej powierzchni na poziomie ponad 150 MB/s. ;)

Bólem jest tylko ta roczna gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wydajnościowo z F3 bez porównania.

Jednak odkąd wprowadzono krótszą gwarancje i kampanie pt "Kupuj częściej dyski", aż strach cokolwiek kupić... osobiście po seriach 7200.11/12 Seagate-a się szczególnie boje.

Jednakowoż jeżeli autor faktycznie potrzebuje pojemnego i szybkiego dysku myślę że najlepsza opcja. Alternatywa WD o podobnych parametrach jest wolniejsza, głośniejsza i droższa...choć ma 3 lata gwarancji...

Edytowane przez Ancient

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz link z cdrinfo nie dziala - ale z tego co pamiętam było tam MAX 150MB/s , min 90MB/s - i tak to wygląda na 1tależowym F3.

Jeżeli ma 150MB średniego to ofc jest szybszy :) ale to i tak marna pociecha - za mojego Samsunga F3 1TB z gwarancji dostałem seagate 7200.11 ... Nie moge o nim powiedzeć dobrego słowa - pozatym że jest cichy i chlodny ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi