Skocz do zawartości
kole0

benq xl2420t - dziwny obraz na lewej krawedzi ekranu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Musze powiedziec, ze sam nie jest jak to obrac w slowa bo nigdy z czyms takim sie nie spotkalem ale sprobuje.

Od wczoraj mam monitor benq xl2420t - ogolem jestem zadowolony, ale dostrzegam pewien problem.

Otoz po lewej stronie ekranu na jego granicy obraz jest inny niz na rescie powierzchni.

Sam nie wiem jak to nazwac, ale jest to takie jakby mrowienie, czy tez migotanie.

W kazdym badz razie prosto to ujmujac, patrza na prawa strone monitora widze obraz staly i jednolity, natomiast po lewej przy krawedzi obraz jakby sie caly czas 'poruszal', czy tez moze delikatnie migal/sniezyl.

Co tez zauwazylem to lewy gorny rog matrycy jest jakby troche 'luzny' - sprawdzalem zamontowanie matrycy lekko ja wciskajac, i wlasnie w lewym gornym roku matryca jest jakby odklejona czy cos - mozna ja poprostu delikanie wcisnac z charakterystym dzwiekiem tak jakby w tym miejscu byla ona luzna i na niczym sie nie opierala/do niczego nie byla przymocowana.

Co moze byc znaczace, ale nie jestem pewien jest cytat z jednej recenzji monitora - 'Praktycznie cała lewa strona jest niedoświetlona i to dość znacznie. Różnice sięgają nawet 20%'. Nie wiem czy to ma sie jakos do mojego problemu, ale akurat tak skojarzylem lewa strone.

Jesli ktos by mial jakies pomysly itp to bardzo prosze o odpowiedz, bo naprawde sam nie wiem jak to opisac/wytlumaczyc lepiej - o ile jakos mega to nie przeszkadza w pracy/rozrywce to jest poprostu mega irytujace i nie chce czegos takiego, a odsylanie 2 dniowego monitora do serwisu srednio mi sie widzi, tymbardziej ze nawet nie wiem jak nazwac ta mozliwa usterke.

PS. nie moge zalaczyc zadnych zdjec, bo nie jestem w stanie na nich pokazac tego co sie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie mrowienie widzę na monitorach z FRC, na analogowo podpiętych też ryzyko jest większe (nawet po rekalibracji sygnału {faza itp.} efekt pozostaje). Zacznę więc od podstawowego pytania: czy monitor jest podłączony cyfrowo (DVI, HDMI, DisplayPort itp.) czy ANALogowo (D-Sub) ?

Co moze byc znaczace, ale nie jestem pewien jest cytat z jednej recenzji monitora - 'Praktycznie cała lewa strona jest niedoświetlona i to dość znacznie. Różnice sięgają nawet 20%'. Nie wiem czy to ma sie jakos do mojego problemu, ale akurat tak skojarzylem lewa strone.

Równomierność (a raczej jej brak) rozprowadzania światła z podświetlenia, przez "rozpraszacze" itp. to raczej inna sprawa. Problem z równomiernością jasności na LCD swoją drogą jest powrzechny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi