jacekk20 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 witam ogólnie chodzi o to że mam obecnie zamontowane 4 kości po 2 GB każda (Geil DDR2), tej samej firmy, z tym samym CL. (tylko nie wiem dlaczego 2 chodzą na 5-5-5-15 a 2 na 5-5-5-18... ale to chyba mniej istotne) system Windows XP Pro 32bit. no i właśnie jak w tym moim przypadku najefektywniej wykorzystać ten RAM? 1. zrobić jakimś programem Ram Dysk (tylko jakim?) przenieść tam plik wymiany na całą wielkość RAM dysku i wyłączyć plik wymiany na dysku C? 2. użyć tylko programiku eBoostr i te 4GB RAMu których XP nie widzi upalić programikiem? 3. osobna kwestia niezależna od wybranej aplikacji wcześniej: da się zmusić system żeby Ram Dysk albo wykorzystanie eboostera było na tych 2 kościach RAM które chcę, czy nie ma opcji i będzie pamięć wybierana losowo z kostek? 4. druga niezależna sprawa: z tego co kojarzę to jak plik wymiany był na C, to dopiero jak wyciskałem kompa na maxa to pokazywała się chmurka że "system ma za mało pamięci..." i chyba wtedy dopiero odpalał tą pamięć pliku wymiany z C? chyba że się mylę. ale chodzi o to czy jest opcja żeby zmusić system do używania tej pamięci (niezależnie czy mowa o swapie na C, czy np na ram dysku) już od startu systemu, a nie dopiero kiedy systemowi brakuje RAMu? jeśli jakieś dane z konfiguracji kompa tu istotne to podam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...