Skocz do zawartości
jacekk20

optymalne wykorzystanie 8GB RAM w XP pro 32 bit

Rekomendowane odpowiedzi

witam

ogólnie chodzi o to że mam obecnie zamontowane 4 kości po 2 GB każda (Geil DDR2), tej samej firmy, z tym samym CL. (tylko nie wiem dlaczego 2 chodzą na 5-5-5-15 a 2 na 5-5-5-18... ale to chyba mniej istotne)

system Windows XP Pro 32bit.

no i właśnie jak w tym moim przypadku najefektywniej wykorzystać ten RAM?

1. zrobić jakimś programem Ram Dysk (tylko jakim?) przenieść tam plik wymiany na całą wielkość RAM dysku i wyłączyć plik wymiany na dysku C?

2. użyć tylko programiku eBoostr i te 4GB RAMu których XP nie widzi upalić programikiem?

3. osobna kwestia niezależna od wybranej aplikacji wcześniej: da się zmusić system żeby Ram Dysk albo wykorzystanie eboostera było na tych 2 kościach RAM które chcę, czy nie ma opcji i będzie pamięć wybierana losowo z kostek?

4. druga niezależna sprawa: z tego co kojarzę to jak plik wymiany był na C, to dopiero jak wyciskałem kompa na maxa to pokazywała się chmurka że "system ma za mało pamięci..." i chyba wtedy dopiero odpalał tą pamięć pliku wymiany z C? chyba że się mylę. ale chodzi o to czy jest opcja żeby zmusić system do używania tej pamięci (niezależnie czy mowa o swapie na C, czy np na ram dysku) już od startu systemu, a nie dopiero kiedy systemowi brakuje RAMu?

jeśli jakieś dane z konfiguracji kompa tu istotne to podam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi