cravenciak Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) Witam, mam problem z nowo zakupionym Logitechem G500. Chodzi o to, że gdy podnoszę myszkę to jeszcze na wysokości 1-2cm ona wciąż łapie sygnał. Dodam też, że to mój drugi G500 (po ponad roku intensywnego użytkowania wystąpił problem podwójnego kliknięcia, zarówno LPM jak i PPM), z pierwszym takich problemów nie miałem (lub miałem - zaraz po podłączeniu było chyba tak samo ale znalazłem rozwiązanie w internecie, nie pamiętam tylko jakie hasło wpisałem w google...). Ustawienia w SetPoincie są identyczne na obu myszkach. Korzystam z podkładki Steelseries QCK, jednak na innych powierzchniach jest to samo. Czyżby Logitech w dwóch różnych partiach tej myszy użył różnych laserów (co oznacza dla mnie tyle, że muszę się zaopatrzyć w podkładkę szklaną/metalową lub hybrydową)? Myszkę sprawdziłem na trzech komputerach, wszędzie jest tak samo. Edytowane 3 Marca 2012 przez cravenciak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Są jakieś problemy z tym jak się pogoogluje, część egzemplarzy zarówno g9x jak i g500 ma wysoki lift-off, właśnie około 1cm, a inne kilka milimetrów. Przypadki z forum logitecha pokazują, że ludziom wymieniali myszy, i niektórzy trafiali na sztukę z niskim lift-off distance za którymś razem, inni kilka myszy z tym samym problemem. Większość tego nie zauważa, bo używa tych myszy z bardzo wysokim sensitivity, i to nie przeszkadza, bo nigdy nie podnoszą myszy z podkładki. Moja g9x też łapie sygnał z grubo ponad 1cm.. Ale nie podnoszę, więc nie ma problemu. Co rozwiązuje problem? Stary mod z taśmą klejącą :) Przyklejasz pasek z taśmy z klejącej coś w tym stylu: z tym że tak żeby zasłaniało górną połowę tego otworu z sensorem. LOD spada wtedy do jakichś 1-2mm. Edytowane 4 Marca 2012 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cravenciak Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Dzięki za pomoc, później sprawdzę i dam znać czy działanie typu "polak potrafi" przyniosło jakiś skutek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Z tego jak to tłumaczą, to te dwie soczewki które widać jak się spojrzy pod mysz, to górna jest odpowiedzialna za źródło światła dla sensora, i można "regulować" lift-off distance, zasłaniając określony % górnej połowy otworu, im więcej się zasłoni, tym bardziej spada, aż do momentu kiedy mysz całkowicie przestaje działać. Gdy osłabi się źródło tego sygnału, to sensor nie jest w stanie "wyłapać" odbicia od podkładki z większej odległości. Co ciekawe ta operacja nie wpływa w żaden sposób na precyzję myszy, odwzorowanie ruchów kursora. Edytowane 4 Marca 2012 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cravenciak Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Cóż, robię jak mówisz ale to nie działa. Powiedzmy, że zaklejałem co 0.5/1mm sprawdzając działanie myszki. Do pewnego momentu nic się nie zmienia (lub minimalnie), a 1mm dalej sygnał znika kompletnie. "Otwór" na soczewki jest taki jak 1/4 tego co na zdjęciu, ciężko wymanewrować... Górna soczewka jest ustawiona pod kątem do powierzchni podkładki, a nie równolegle. Trochę ciężko będzie to zasłonić. Ok,kilka prób więcej i zmniejszyło się na tyle, że chyba da się tego używać. Dzięki wielkie za pomoc, napisałem na 5 forach, a tylko tutaj dostałem odpowiedź. Jeszcze raz dzięki. Edytowane 4 Marca 2012 przez cravenciak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Z tym że musisz zaklejać górną część, nie tak jak na zdjęciu dolną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cravenciak Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Wiem, tak zrobiłem. Lift-off z 2cm zmniejszył się do 4mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Teoretycznie mógłbyś wymienić mysz na gwarancji, tyko że jest duża szansa, że otrzymasz egzemplarz który zachowuje się identycznie. Działanie supportu logitecha jest dobre o tyle, że nie robią problemu z wymianą, problem polega na tym, że nikt nie podchodzi do problemu indywidualnie, dostajesz nowe pudełko, nikt tych myszy nie sprawdzi pod kątem opisywanego problemu. Co ciekawe, w dokumentacji samego sensora ADNS-9500, wysokość LOD jest programowalna, zależy od kilku dodatkowych czynników (rodzaj soczewek), ale wydaje się że mogliby to poprawiać oferując nowy firmware. Edytowane 4 Marca 2012 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Co ciekawe, w dokumentacji samego sensora ADNS-9500, wysokość LOD jest programowalna, zależy od kilku dodatkowych czynników (rodzaj soczewek), ale wydaje się że mogliby to poprawiać oferując nowy firmware. Firmware umożliwiający regulowanie "LOD" z poziomu użytkownika - byłoby fajnie. Oczywiście w "bezpiecznym zakresie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...