Skocz do zawartości
cravenciak

Logitech G500 - problem z czułością

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z nowo zakupionym Logitechem G500. Chodzi o to, że gdy podnoszę myszkę to jeszcze na wysokości 1-2cm ona wciąż łapie sygnał. Dodam też, że to mój drugi G500 (po ponad roku intensywnego użytkowania wystąpił problem podwójnego kliknięcia, zarówno LPM jak i PPM), z pierwszym takich problemów nie miałem (lub miałem - zaraz po podłączeniu było chyba tak samo ale znalazłem rozwiązanie w internecie, nie pamiętam tylko jakie hasło wpisałem w google...). Ustawienia w SetPoincie są identyczne na obu myszkach. Korzystam z podkładki Steelseries QCK, jednak na innych powierzchniach jest to samo. Czyżby Logitech w dwóch różnych partiach tej myszy użył różnych laserów (co oznacza dla mnie tyle, że muszę się zaopatrzyć w podkładkę szklaną/metalową lub hybrydową)?

Myszkę sprawdziłem na trzech komputerach, wszędzie jest tak samo.

Edytowane przez cravenciak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jakieś problemy z tym jak się pogoogluje, część egzemplarzy zarówno g9x jak i g500 ma wysoki lift-off, właśnie około 1cm, a inne kilka milimetrów. Przypadki z forum logitecha pokazują, że ludziom wymieniali myszy, i niektórzy trafiali na sztukę z niskim lift-off distance za którymś razem, inni kilka myszy z tym samym problemem.

Większość tego nie zauważa, bo używa tych myszy z bardzo wysokim sensitivity, i to nie przeszkadza, bo nigdy nie podnoszą myszy z podkładki.

Moja g9x też łapie sygnał z grubo ponad 1cm.. Ale nie podnoszę, więc nie ma problemu.

Co rozwiązuje problem?

Stary mod z taśmą klejącą :) Przyklejasz pasek z taśmy z klejącej coś w tym stylu:

Dołączona grafika

z tym że tak żeby zasłaniało górną połowę tego otworu z sensorem. LOD spada wtedy do jakichś 1-2mm.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego jak to tłumaczą, to te dwie soczewki które widać jak się spojrzy pod mysz, to górna jest odpowiedzialna za źródło światła dla sensora, i można "regulować" lift-off distance, zasłaniając określony % górnej połowy otworu, im więcej się zasłoni, tym bardziej spada, aż do momentu kiedy mysz całkowicie przestaje działać. Gdy osłabi się źródło tego sygnału, to sensor nie jest w stanie "wyłapać" odbicia od podkładki z większej odległości.

Co ciekawe ta operacja nie wpływa w żaden sposób na precyzję myszy, odwzorowanie ruchów kursora.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, robię jak mówisz ale to nie działa. Powiedzmy, że zaklejałem co 0.5/1mm sprawdzając działanie myszki. Do pewnego momentu nic się nie zmienia (lub minimalnie), a 1mm dalej sygnał znika kompletnie. "Otwór" na soczewki jest taki jak 1/4 tego co na zdjęciu, ciężko wymanewrować... Górna soczewka jest ustawiona pod kątem do powierzchni podkładki, a nie równolegle. Trochę ciężko będzie to zasłonić.

Ok,kilka prób więcej i zmniejszyło się na tyle, że chyba da się tego używać. Dzięki wielkie za pomoc, napisałem na 5 forach, a tylko tutaj dostałem odpowiedź. Jeszcze raz dzięki.

Edytowane przez cravenciak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie mógłbyś wymienić mysz na gwarancji, tyko że jest duża szansa, że otrzymasz egzemplarz który zachowuje się identycznie. Działanie supportu logitecha jest dobre o tyle, że nie robią problemu z wymianą, problem polega na tym, że nikt nie podchodzi do problemu indywidualnie, dostajesz nowe pudełko, nikt tych myszy nie sprawdzi pod kątem opisywanego problemu.

Co ciekawe, w dokumentacji samego sensora ADNS-9500, wysokość LOD jest programowalna, zależy od kilku dodatkowych czynników (rodzaj soczewek), ale wydaje się że mogliby to poprawiać oferując nowy firmware.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe, w dokumentacji samego sensora ADNS-9500, wysokość LOD jest programowalna, zależy od kilku dodatkowych czynników (rodzaj soczewek), ale wydaje się że mogliby to poprawiać oferując nowy firmware.

Firmware umożliwiający regulowanie "LOD" z poziomu użytkownika - byłoby fajnie. Oczywiście w "bezpiecznym zakresie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi