Skocz do zawartości
Ramir

Spadek możliwości OC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procka DualCore E2220 fabrycznie chodzi na 2.4GHz. Wiek około 4 lata. Kiedyś kręcił się spokojnie na 3GHz i było OK. Później z przyczyn różnych wróciłem do ustawień fabrycznych, obecnie znowu zachciało mi się kręcić. Co prawda wytrzymał 9h orthosa na 3GHz i około 2h Crysis, ale zaliczył podczas zwykłego przeglądania internetu 3 restarty. Nie wiem co może być przyczyną. Jakieś pomysły/domysły? Może już wiek zrobił swoje i sekcje zasilania są nadwyrężone, a może to nie jest kwestia sprzętu tylko Windowsa? Proc jest chłodzony Fortisem (SilentiumPC).

Zasilacz Amacrox 350W

płyta Gigabite GA-P31-DS3L

2 GB RAM Kingston 800MHz

Gainward 8800GS (lekko podkręcony)

Temperatury sprawdziłem pomijając pojedyncze wyskoki trzymają się w granicach 55 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź plytę, podbijaj napięcia CPU, NBi DIMM. Sprzęt ma to do siebie że z czasem potrzebuje więcej prądu do stabilnej pracy - zużywa się jak wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie ciach!ły od oszczędzania energi w idle itp powyłączane ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żadnego oszczędzania energii nie mam, próbowałem już na 1.4V i zgon. Wyżej trochę pękam.

 

Edit:

Po sprawdzeniu wielu kombinacji i napięć dochodzę do wniosku, że "sufit" dla tego zestawu się obniżył. Kiedy był względnie nowy zaporą nie do przejścia było 3.1GHz, teraz jest to niżej - nie mam wystarczająco dużo samozaparcia żeby to wyraźnie określić. Temat chyba do zamknięcia, chyba, że ktoś ma coś odkrywczego do dodania.

Edytowane przez Ramir

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobnie z moim E4600, przez pierwsze 3 lata bez problemu śmigał na 3,25 GHz z 2,4 GHz. Potem już był problem z oc na 2,66 GHz.

Po koniec działał już tylko na 2,4 GHz.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako pewnik trzeba przyjąć, że im sprzęt starszy tym się gorzej kręci. Jakąś tam stabilność znalazłem, ale zauważyłem jedną sprawę.

Jeśli ustawię "mnożnik RAM-u" (wybaczcie niefachowość chodzi o stosunek FSB do częstotliwości RAM) na 3.00 to system się wyawala, jeśli 3.33 to pracuje stabilnie. Przypadek czy reguła?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Głupoty piszecie. Ja swój procesor podkręciłem tuż po kupnie - też będzie ze 4 lata temu jak nie więcej - i do tej pory chodzi mi tak samo. Tzn. chodził, bo jak zmieniłem pamięci, to się okazało, że nie chcą one pracować na 1000 mhz - mino że fabryczne 1066 mhz - i byłem zmuszony trochę obniżyć szynę. Ale to nie wina procesora. Może u ciebie też coś z pamięciami się dzieje.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Głupoty piszecie. Ja swój procesor podkręciłem tuż po kupnie - też będzie ze 4 lata temu jak nie więcej - i do tej pory chodzi mi tak samo. Tzn. chodził, bo jak zmieniłem pamięci, to się okazało, że nie chcą one pracować na 1000 mhz - mino że fabryczne 1066 mhz - i byłem zmuszony trochę obniżyć szynę. Ale to nie wina procesora. Może u ciebie też coś z pamięciami się dzieje.

 

Problem z pamięciami raczej to nie jest. Próbowałem kręcić procek i pamięci równolegle, jak również podbijać tylko proc a pamięci zostawić w okolicach fabrycznych 800MHz. Sprawdziłem też ustawienia z mniejszym mnożnikiem. FSB 300, mnożnik 10, co dało na procku 3GHz i zgon, ale mnożnik 8, FSB 350 i procek na 2.8 poszedł spokojnie. Fakt jest faktem, 3GHz w początkowym okresie użytkowania teraz (po około 4 latach) jest nie do osiągnięcia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może pasta pod coolerem straciła swoje właściwości?

 

Dopiero co założyłem fortisa z arctic silver 5 . Temperatury w Orthosie wahają się w okolicach 55 stopni, teraz gdy to pisze jest 35. Nie wiem czy to dużo czy mało, ale na boxie i niepodkręconych zegarach było prawie 10 więcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Głupoty piszecie. Ja swój procesor podkręciłem tuż po kupnie - też będzie ze 4 lata temu jak nie więcej - i do tej pory chodzi mi tak samo. Tzn. chodził, bo jak zmieniłem pamięci, to się okazało, że nie chcą one pracować na 1000 mhz - mino że fabryczne 1066 mhz - i byłem zmuszony trochę obniżyć szynę. Ale to nie wina procesora. Może u ciebie też coś z pamięciami się dzieje.

 

Jest coś takiego jak degradacja procesora.

Podkreciłeś, zapewniłeś odpowiednie temperatury , do tego niskie napiecie i nic się nie ma prawa dziać.

Gdy jednak sztuka jest oporna, tempy wysokie (ale nadal akceptowalne) i dużo V potrzebuje, to jest pewne że po pewnym czasie możliwości OC się troszkę zmniejszą

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie masz racje. Pamiętam jak kiedyś z Bartonem M miałem podobnie, tzn. nie mogłem osiągnąć początkowych ustawień. I fakt, że sporo miał wtedy podanego papu. Jednak nie można wykluczyć czegoś podobnego z płyta główną...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wysokie napięcie na początku nie jest wskazane. Dlatego nie raz apelowałem do ludzi co podkręcali swoje procki Sandy Bridge (i5 2500K/2600K) na napięciu rzędu 1.4v tylko po to by osiągnąć magiczne 5.0 ghz, gdzie średnio 4.5 ghz jest do osiągnięcia na 1.3v. Żywotność procka się może wydłużyć. To jest idealny przykład. Podobne miałem z E2180. Musiałem zjechać z OC, bo po czasie wywalało błędami. W takim wypadku można spróbować podbić nieco napięcie i albo pomoże i stabilność wróci lub nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Informacja dla innych mających podobny problem. Obecnie stabilność znalazłem na 2.88GHz przy zjeździe z mnożnikiem pamięci na 3.33

Spadku taktowania nie czuję, więc generalnie nie jest to duży problem. Napięcie w BIOSIE 1.35V (chyba). Orthos zaliczony na 12h.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.