Masu91 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Witam. Zakupiłem wczoraj w/w laptopa. Problem w tym, że miał on już wgranego Windowsa 7 Home Premium x64. Uznałem, że pomimo kilku nieudogodnień w tej akurat wersji, zostawię wszystko tak jak jest. Schody zaczęły się już przy pierwszym uruchomieniu systemu. Po pierwsze system miał już założone konto (nie wiem czy tak to ma wyglądać, ale nigdy wcześniej nie kupowałem laptopa z systemem). Po włączeniu się komputera na pulpicie wyskoczyły wszystkie chyba możliwe testy, konfiguracje itp całego hardware'u (test touchpada, mikrofonu, kamery itd). Przejście testów niestety nie spowodowało, że po ponownym włączeniu komputera testy zniknęły. Ikonki ze sterownikami i ich oprogramowaniem zajmują pół pulpitu (płyty żadnej nie dostałem). Uznałem, że usunę po prostu te pliki i nie będzie problemu. Okazało się jednak, że są jeszcze dziwniejsze rzeczy a mianowicie partycje. HP daje ~290GB miejsca na dysku w swoich reklamowanych 320GB. Jest to oczywiste. Problem w tym, że jako obszar niepodzielony na partycję zostało 250GB. Dodając do tego angielskiego Windowsa i narzucone mi konto administratora o nazwie r23, postanowiłem zainstalować swojego W7. Po włożeniu nośnika z bootem pojawił się kolejny problem. Zamiast miłego instalatora moim oczom ukazało się File:\Boot\BCD Status: 0xc0000225 can not read boot configuration data Co powinienem zrobić? Oczywiście postaram się oddać laptopa do sklepu MIX Electronix, ale różnie mogą podchodzić do zwrotu jeśli dotyczy to software'u. Dodam jeszcze, że standardowo tapeta była biała, a po zmianie jej na ciemniejszą zobaczyłem, że w prawym dolnym rogu jest napis, For testing purpose only Build 6xxx. Czy to prawda, że teraz kupując laptopa z systemem, powinniśmy w jakiś sposób jeszcze raz przeinstalować system? Mam nadzieję, że ktoś zrozumie o czym piszę i postara się mi pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 No cóż, prawdopodobnie wcisnęli Ci używanego bubla po jakimś zwrocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Odpal jeszcze raz instalator, włącz zaawansowane opcje partycjonowania i usuń partycję recovery HP (to to, co zajmowało Ci miejsce). Na czystym dysku zrób od nowa partycjonowanie i dopiero instaluj. Za pewne przez partycję ISA bootcfg źle ponumerował partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...