Skocz do zawartości
Rolek13

Komputer- składam pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio sprzedałem lapka i postanowiłem kupić stacjonarkę, moje podzespoły które wybrałem, zestaw oczywiście będę kręcił:

Grafika: XFX DUAL FAN HD6870 1GB

Procesor: co sądzicie o tym ? AMD 955BE

Płyta: tutaj sam nie wiem ASROCK 970 EXTREME3, czym się różni ten ASROCK 3 OD 4 ? i czy bez problemu wykręcę tego Phenoma na tej płycie?

Zasilacz: OCZ StealthXStream 2 500W

RAM: standard 4GB Goodram

Będzie dobrze ?

Edytowane przez Rolek13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę doprecyzować tytuł tematu (pełna edycja pierwszego postu).

Ocena zestawu zmieniona na Komputer- składam pomocy Genialne, jeszcze napisz ofiara losu prosi :damage_wall:

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I3-2120 mimo swoich dwóch rdzeni w grach zazwyczaj jest szybszy od Phenoma II X4 955. Do tego jest mniej prądożerny, ma cichsze boxowe chłodzenie, a sama platforma LGA 1155 jest bardziej przyszłościowa. Aby kręcić Phenoma, musisz też dokupić dodatkowe chłodzenie, a to koszt przynajmniej od 70 (najtańszego sensownego) do 150 zł (w miarę wydajnego, pozwalającego na większe OC).

Jeśli byłbyś w stanie, warto dołożyć do najtańszego i5 oraz płyty na H61, będzie dużo wydajniej niż na Phenomie II X4 955, nawet takim po OC. Nie musiałbyś też dokupywać dodatkowego chłodzenia na procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oraz jakie różnice zachodzą miedzy extreme3 a 4 ?

Extreme3 to bieda z nędzą w porównaniu do Extreme4.

Brakuje jej z tego co widzę przycisków power, reset, wyświetlacza błędów, złącza usb3.0 przedniego panelu, równoległych złącz sata.

Przy różnicy 30-40zł nawet nie ma co patrzeć w stronę Extreme3.

Swoją drogą, najtańsze i5 + tanie mobo na H61 będzie lepszym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z czasem i3 nie wystarczy gdy większość gier(gdzie głównie do tego komputer będzie służył) będą korzystały z pełnych 4 rdzeni, w takim wypadku przeskoczę sobie spokojnie na i5, lecz nie zamierzam tego robić na przestrzeni kilku miesięcy od kupna i3

Edytowane przez Rolek13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3-2120 i HD 6870 to idealne połączenie. Wydaje mi się, że i tak prędzej ta karta ci się zatka niż ten procek. Sam mam taki zestaw i przy kilku pozycjach karta ma 100% obciążenia, podczas gdy procek około 50%. Najbardziej procka katuje chyba Crysis 2, wtedy dochodzi do 70%. Dodam, że karta jest podkręcona. Nie podniecaj się tak tymi 4 jajkami :)

Zastanowiłbym się ma twoim miejscu nad kartą od gigabyte. Jest tańsza i ma bardziej rozbudowane chłodzenie. Ten mój XFX wyjątkowo kiepsko się kręci. Zeby sterownik nie crashował się przy żadnej grze musiałem zjechać do 925Mhz na rdzeniu i 1150Mhz na pamięci. Zmiana napięcia jest zablokowana. Może te gigabajty lepiej się kręcą?

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi