Skocz do zawartości
Shiver

Jaką kartę graficzną kupić zamiast Nvidia GeForce 8500GT 512MB

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet jesli jest jak mówisz to niestety ta cyna jest znacznie sztywniejsza od ołowiowej i dochodzi do pękania a i napewno zdażają się utlenione polączenia. Myślisz, że dlaczego np sprzęt medyczny jest zwolniony z tej idiotycznej ustawy ? bo jest ona mniej trwała od polączenia z użyciem ołowiu. Co do zimnych lutów jakbyś choć trochę zajmował się elektroniką wiedziałbyś, że w przypadku cyny bezołowiowej zimne luty to norma a z użyciem ołowiowej zdażają się sporadycznie.

@ Klaus dyskusja jest bardzo lagodna.

@ kaijitsu to nie zmienia faktu że to idiotyczny sposób stosowany najczęsciej przez ludzi któży nawet nie wiedzą co robią(deformacja pcb, odrywanie padów mało ?)

Maciem Dyskusję możemy prowadzić jeśli dasz jakieś argumenty na poparcie swoich teorii bo jak narazie to jedynie twoje domysły i teorie niepoparte faktami ani doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj wcale nie tak sporadycznie , masz racje zadziej niż z tą bezołowiową ale nie popadajmy w przesadyzm.

Ja zajmuje się elektroniką jakieś 5lat może troche więcej (naprawia zasilacze , telewizory i inne sprzęty AGD) a także mam ojca który jest elektrykiem ponad 25 lat więc jakieś tam pojęcie mam.

Nie abym się czepiał ale sam żadnych argumentów nie podajesz , to także tylko Twoje teori nie poparte faktami ani doświadczeniami.

Mam stycznośc z elektroniką a mój ojciec znacznie większą niż i nie popiera Twych teori że luty bezołowiowe to czyste złe zdecydowanie przesadzasz. Oczywiście luty bezołowiowe są gorsze ale nie jest tak źle jak Ty to przedstawiasz.

Wracając do 8800 to faktem jest że przez luty znacznie częściej padają one niż jakie kolwiek inne karty HD2900 / HD3850 czy nawet seria 9800. Mogli jeszcze nie mieć dobrego stopu cyny ale częściej się to zdarzało u nich niż innych.

@ kaijitsu to nie zmienia faktu że to idiotyczny sposób stosowany najczęsciej przez ludzi któży nawet nie wiedzą co robią(deformacja pcb, odrywanie padów mało ?)

Masz rację ale jak dzięki temu może zwykły kowalski naprawić sobie k.graficzną to czemu nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy których znam i siedzą w temacie podzielają moje zdanie nt. lutów bezołowiowych dlatego uważam, że jednak moje teorie są poparte jakims tam doświadczeniem sam mając stycznosc z elektroniką też widzę co się dzieje. Co do 8800 to możesz mieć rację z tym stopem ale czy 8800 była faktycznie pierwszym gpu zgodnym z rohs ? jeśli tak to może jest w tym sens, jednak fakt pozostaje faktem w kartach nic się nie uszkadza poza cyną(poza drobnymi wyjątkami) a może jest tak duzo uszkodzonych bo to była bardzo popularna karta ? kto wie..

Co do "napraw" w piekarnikach to jeśli ktoś robi to dla siebie i jest świadom swoich działan to proszę bardzo, niestety sporo z tego sprzętu trafia potem do sprzedania i można się nadziać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na YT zdecydowanie łatwiej jest znaleźć filmik z wygrzewania karty NV serii 8xxx niż jakąkolwiek inna kartę. Wpisałem dla przykładu "HD4850 piekarnik" i wyskoczyło w pierwszym wyniku "Jak naprawić kartę GeForce 8800 GT poprzez umieszczenie jej w piekarniku". Ja stawiałbym, że ATI znalazło lepszego producenta tych kart HD4850 (większość HD4850 to były referenty z czasem zmienionym chłodzeniem) albo już zostały wyciągnięte wnioski z błędów innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktem jest też, że karty uszkodzone na allegro to najczęściej seria 8XXX od NV, w przypadku ATI było tego mniej. Innym przykładem są chipsety nForce 4, które są niejako równolatkami z serią GF 7XXX i 8XXX - też padały jak muchy, zwłaszcza niektóre modele - po tym jak padł mój Gigabyte zgłębiłem dokładnie temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uważacie, że zeszliśmy trochę z tematu? :wink: Teraz chłopak będzie sie bał kupić cokolwiek używanego w obawie o zimne luty. W skrócie unikaj wszelkich GF8600/8800 z allegro. Zrób tak jak doradzano na początku, zasilacz Fortron + 9600GT/GT240/GTS250/HD4850.

ew jeśli chcesz nową kartę z gwarancja 2 lata.

http://www.morele.net/karta-graficzna-vertex3d-radeon-hd4850-1gb-ddr5-px-256bit-dvi-hdmi-ds-box-471250502-9191-436170

ale tu byś musiał trochę dopłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi