gryzzli Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Witam. Jako że z komputera korzystam tylko do przeglądania neta jakiegoś downloadu, pakietu office czasami i czestego wypakowywania większych archiwów od 1.5GB do nawet 20GB chce zlożyć do tego jakiś niedrogi komputer. A że nie posiadam w pokoju zbyt wiele miejsca wybór padł na coś z segmentu ITX. Zastanawiam się nad czymś takim: GIGABYTE GA-H61N-USB3 H61 mITX s.1155 INTEL Pentium Dual Core G840 i do tego jakieś 4GB ramu ale nie wiem jeszcze jakie. albo to http://www.morele.net/pamiec-corsair-cmv4gx3m1a1333c9-356344/ albo to http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-4096mb-pc1333-cl9-gr1333d364l9-4g-294462/ i do tego może taka buda http://www.morele.net/tacens-ixion-itx-sfx-300w-czarna-325374/ Co sądzicie o takim zestawie, dysk już mam 1TB, procesor taki a nie inny ale w przyszłości mam zamiar go wymienić i właśnie o to też chciałem zapytać czy pod tą płytę będę mógł włożyć jakieś i i3/i5 bez problemu? Wiadomo że musi być ten sam socket czyli 1155 ale czy procesor ma tu jakieś znaczenie że jeżeli będzie nowszy to nie będzie współpracował z tą płyta. Za wszelkie opinie i porady będę wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Najnowsz bios na płytach gigabyte daje wsparcie dla ivy bridge. Możesz wrzucić tam nawet i7. Raczej nie ma sensu dopłacać 15zł do ramu korsarza. Ogólnie bardzo dobry zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Rozumiem dzięki. Zastanawiam się tylko teraz nad budą jakbym chciał założyć jakieś pasywne chłodzenie to co musiałoby być? Bo w zależności od tego potrzebuje wiedzieć ile musiałoby być miejsca między płytą główna a zasilaczem które zazwyczaj są montowane nad płytami głównymi. I właśnie jak z wentylacją te procesory produkują dużo ciepła, nie ugotuje mi się tot am wszystko? I jeszcze własnie jak z energią taki zasilacz wystarczy czy trzeba szukać czegoś lepszego? Edytowane 7 Marca 2012 przez gryzzli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Zasilacz wystarczy w zupełności. Co do chłodzenia to nie wiem ile jest miejsca w tej obudowie, w każdym razie boxowe chłodzenie intela w zupełności wystarczy, ten pentium wcale mocno się nie grzeje, a ivy bridge mają mieć jeszcze obniżone TDP. Pasywne chłodzenie raczej i tak się nie zmieści, musiałbyś zastosować coś w rodzaju Arctic cooling freezer 11 LP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Chodzi mi o to żeby było ciche dlatego pomyślałem o pasywnym :) Co do budy to zastanawiam się nad czymś takim LIAN LI PC-Q07B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Chyba nie warto, jest większa i nie ma zasilacza, wyjdzie ponad 2x drożej. Chłodzenie boxowe intela w idle może zagłuszyć ci zasialacz. Dopiero pod obciążeniem będzie wyraźnie słyszalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) I właśnie tego zasilacza najbardziej się boje mam nadzieje że nie będzie chodził jak traktor :P Skoro mówisz ze LIAN LI PC-Q07B nie warto to chyba sobie ja odpuszczę :) Edytowane 7 Marca 2012 przez gryzzli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Zawsze możesz zmienić w nim wentylator. Za tą cene ta obudowa to naprawdę okazja. Jeżeli bardzo zależy ci na ciszy to weź ten coolerek: http://www.morele.net/arctic-cooling-freezer-11-lp-ucaco-p2000000-bl-449548 Raczej nie warto płacić 2x tyle za scythe shuriken, ten arctic zbiera dobre recenzje. Jak masz trochę kasy to możesz też dorzucić kartę graficzną: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-210-1gb-turbo-cache-gv-n210tc-1gi-v1-0-401230/ Nie powala wydajnością, ale ze starszymi tytułami sobie poradzi. Dostajesz też HDMI i wtedy taki komp bardzo dobrze współpracowałby z TV Edytowane 7 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 A sądzisz że to co tam jest będzie kiepsko pracowało przez co wydajność systemu też będzie gorsza? Zdarza mi się czasem jakaś obróbka wideo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Właśnie sprawdziłem, że ta karta jest słabsza niż integra w tym pentiumie, a integry w ivy bridge będą dużo mocniejsze, tak więc tą karte raczej można odpuścić :P Edytowane 7 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 I jeszcze jedno pytanie jest jakiś sens lądować więcej niż 4GB ramu, w gry nie gram od tego mam konsole :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Do edycji wideo albo obróbki zdjęć się przyda, poza tym to nie bardzo. Możesz dorzucić drugą kość jak będziesz wymieniał procesor. Pamiętaj, że zintegrowana grafika też wykorzystuje trochę ramu. Edytowane 7 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Dobra dzięki za pomoc. Zestaw zamówiony jak złożę to napiszę co i jak :) pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...