Chemik16 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 Witam Potrzebuje jakiejś niewielkiej, energooszczędnej płyty z procesorem, najlepiej z obsługą DDR3 i conajmniej dwoma złączami SATA (najlepiej 4). Obecnie mój domowy server NAS/ftp/Truecrypt/etc pracuje pod kontrolą Thinclient Igel 1/2 (VIA C7 400Mhz, 512MB ram), jednak brakuje mi na niej portów SATA - dyski mam podłączone do USB co uniemożliwia mmi ich uśpienie, pomijam juz fakt że CPU nie jest w stanie kodować AES 256 szybciej jak 5MB/s ... Karta graficzna i dzwiękowa nie będą mi do niczego potrzebne - najlepiej jakby dało się je wyłączyć. Chciałbym przeznaczyć na to ofc jak najmniej :) ~200PLN coś w tym stylu: http://www.morele.net/plyta-glowna-intel-blkd425kt-352674/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewm Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Jeśli zależy Ci na ciszy to Atom będzie jedynym rozwiązaniem. Ja składam HTPC na bazie Celerona i wydajnościowo jest spora różnica między najszybszym Atomem. Niestety nie wiem jaka będzie różnica np. przy szyfrowaniu. Najtańsza płyta z 4 SATA. http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h61i-e35-b3-401296/ Celek: http://www.morele.net/procesor-intel-bx80623g460-446213/ - 1 rdzeń z HT Edytowane 11 Lutego 2012 przez andrewm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Na ciszy mi wcale nie zależy - całość siedzi na poddaszu ;) (ale mrozów ofc tam nie ma - obecnie 12*C ) w sumie nie musi to też być ITX, wybrałem go bo większość energooszczędnych konstrukcji jest robiona w tym formacie. rozważałem nawet kupno jakiegoś starszego serwera - ale z tego co doczytałem to nawet nie idzie DownClockingu zrobić, a wmontowane dwa zasilacze 500W nie napawaja optymizmem ;/ do tego zwykle i tak nie mają złącza sata - tylko SCSI co do twojego zestawu - dla mnie to i tak będzie chyba za mocarne i drogie - wolałbym przeznaczyć na to możliwie minimalna kwote - Wydajność na poziomie P3 800Mhz + sata mi całowicie wystarczą ... Edytowane 11 Lutego 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 Nasuwa mi się jakieś mobo na G690 (najekonomiczniejsze platformy na am2) + jakiś tani Athlon, sempron jednordzeniowy. W okolicach 1GHz pójdą na napięciu 0,8-0,9V. Pamięć ddr2 w kościach 512MB też kupisz tanio. W sumie zmieścisz się poniżej 200zł. Dodatkowo, płyty te mają złącze ATA w razie czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Zmiana Koncepcji !? :) Zmodernizuje chyba nieco moją główną jednostkę (z podpisu). przy okazji powymieniam też może conieco w HTPC (e6550, GA-p31-ds3l, 2x512GB, GF8600 512MB DDR2, Qoltec 505W) Planuję sprzedać : e6550 GA-p31-ds3l GA-p35-ds3l 3GB ramu Do głównej jednostki: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś z celkiem G530 (potrzebuje tylko virtualizacji i SSE4 - w moim dualcore troche tego brakuje) na większej wydajności mi specjalnie nie zależy - e5200 mi wystarczał to i g530 będzie chyba OK przy okazji PSU mi troche odetchnie :) czytałem też że jest możliwość jakiegoś drobnego OC na niektórych płytach (BCLK) - chce taką ;p pozatym wszystko jak najniższym kosztem ------------- HTPC Planuje z niego zrobić tytuowy allinone z NAS i Truecrypt 24/7 - z tym że dojdzie mu od czasu do czasu utzymanie serwera w grach pokroju minecraft etc.. Pozatym oczywiście ma odtwarzać fullhd na TV + internet (wszystko na linuxie) Z racji wysokiego mnożnika wetknę tutaj najprawdopodobniej mojego e5200 - będę miał mozliwość regulacji 600Mhz - 3,6Ghz wedle potrzeb :> Potrzebuje do niego mobo z s775, DDR3 i integrą - do wyboru chyba tylko coś na G41 dobrze aby miała możliwie dużo gniazd rozszerzeń i najlepiej SPDIF i ATA ... ------------------ MAIN: cpu g530 Mobo - tu nie wiem, conajmniej 2 dodatkowe sloty mi zajmie HD4870 xD http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-le-384741/ http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-le-r3-0-383540/ http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-378394/ http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-lx2-si-402763/ ram sie dobierze - 1x4GB --------------------HTPC e5200 - 0zł http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/0,0,,,,,,p,0,8173O360608/1/#product_list coś najtańszego - z możliwie dużą ilością PCI (pewnie wetknę tam dzwiękówkę, chyba ze te analogowo zadziałaja w 5.1 na linuxie, + karte WiFi), na razie będzie tam siedział GF8600/HD2600 ram - 2GB powinny wystarczyć Edytowane 5 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Na twoim miejscu zastanowiłbym się, czy nie brać 2x G530. Kup jednego celerona + mobo i sprawdź jak iGPU będzie się sprawdzało do HTPC. Jeśli cię będzie satysfakcjonować, bez sensu będzie robić htpc na osobnej grafice. Z drugiej strony, jaką przewagę ma mieć mobo na G41 względem P31 jeśli chcesz używać GF8600/HD2600? Nastawianie się na OC celerona poprzez BCLK jest uzasadnione tylko wtedy, gdy mobo będzie kupowane pod kątem przyszłej wymiany cpu na coś z "k". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Nastawianie się na OC celerona poprzez BCLK jest uzasadnione tylko wtedy, gdy mobo będzie kupowane pod kątem przyszłej wymiany cpu na coś z "k". całkiem możliwe. Aczkolwiek z tego co czytam to dlaczego takiej nie brać ? BCLK mają mobasy za 160pln ... a te pare mhz piechotą nie chodzi (właściwie z 530 można 620 zrobić) i również się zastanawiam nad dwoma g530, zobacze jak będe stał z budżetem po sprzedaniu tego co mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Aczkolwiek z tego co czytam to dlaczego takiej nie brać ? BCLK mają mobasy za 160pln W takim razie ok. Wydawało mi się, że BCLK można podnieść tylko na P67, Z68. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Do HTPC możesz spokojnie kupić najtańsze 8400, byle HDMI miało. Raczej odradzam ATI pod Linuxa - niby VAAPI jakoś już działa, ale nadal są z tym zabawy, NVidia na tym polu wychodzi dużo lepiej. Nie bawiłem się jeszcze XBMC Eden, więc nie wiem, czy coś się zmieniło w tej kwestii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) najgorzej z kartą dźwiękową ... potrzebuje wyście SPDIF do wzmacniacza ... a sam HTPC najlepiej jakby chodził tylko na integrze - będzie włączony 24/7 więc po co ma żreć dodatkowo energii ... Edytowane 5 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Szukaj płyty, która ma wyprowadzenie SPDIF chociaż na PCB, śledzik z takim wyjściem kosztuje grosze. Ew. ta ma wg opisu optyka z tyłu: http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p5g41t-m-lx2-gb-si-279590/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) wedle opisu to tam prawie każda ma - co z tego jak na stronie producenta wychodzi że są gołe ;p na morelach taki miszmasz w opisach że szok ... no i na tą chwile moje plany to: spylić to co mam (zarówno PC jak HTPC) i kupić 2x coś z g530, przy czym HTPC ma priorytet - musi działać już. ze swoim PC moge się wstrzymać - i tak go włączam od święta HTPC - musi mieć przynajmniej 1x PCI i 1x PCIe - do tego cyfrowe wyjscie dzwięku - dowolnie czy wyprowadzone z tyłu czy nie, optyczne/koncentryk. No i DVI/hdmi, do fullhd na VGA będzie chyba niezbyt piękne. Edytowane 5 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 fullhd na VGA będzie chyba niezbyt piękne.A to niby czemu? Wbrew marketingowej papce, VGA spokojnie przenosi wysokie rozdzielczości. Inna sprawa, że wiele TV traktuje VGA po macoszemu, umożliwiając pracę np. max w 1366x768. Co do SPDIF, to chyba każda płyta pod 1155 już to ma. To samo z DVI/HDMI. Co do wyjść - jedno ewentualnie na grafę, a drugie? Karta dźwiękowa jest zbędna, jeśli wychodzisz po optyku z płyty. Inna sprawa, że płyty mini-ITX często są dość drogie i mATX potrafi wyjść dużo taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 nie potrzebuje dzwięku po HDMI - musze mieć oddzielny do amplitunera ponieważ TV ma tyko wyjście stereo. Nie potrzebuje ITX - HTPC mam w przerobionej obudowie desktopowej FULL ATX - więc wszystko tam wejdzie :) sloty na -karta TV na PCI -Karta WiFi na PCI/PCIe +ewentualna dzwiękówka karty graficznej nie będe raczej potrzebował - ta w celku powinna dać radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Ja nie mówię o dźwięku po HDMI, tylko o SPDIF, czyli cyfrowym wyjściu audio ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) no to jakoś sie nie moge dokopać do takiej <200 pln co ją ma ;) niby na morelach mają wpisane - ale jak patrze po manualu to nie ma wyszczególnionego złącza spdif na mobo :) edit rozważam: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-b3-377644/ http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-lx-r3-0-intel-h61-lga-1155-pcx-vga-dzw-glan-sata-ddr3-matx-414473/ edit 2 : MAM ! http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-lx2-si-402763/'>http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-lx2-si-402763/ biore najprawdopodobniej tę do HTPC - ma header spdif ;] do tego ilość złączy zadowalająca ew http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-lx2-si-402763/ Edytowane 5 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Witam, Postanowiłem troche odświeżyć moją konfiguracje z sygnaturki Pozbyłem się CPU, Mobo i ramu - za co wpadło mi troche ponad 400pln :) Ogólnie z PC korzystam bardzo mało - 95% czasu "komputerowego" spędzam przed lapkiem :) Blaszaka używam głównie do sprawdzania co nowszych tytułów (ciężko to nazwać graniem - zwykle gra ląduje w koszu po 1-2h) oraz kompilacji co bardziej skomplikowanych programów - który to proces na lapku (t4200) potrafił trwać i kilka godzin ;p Czasem też skompresuje jakiś film do h264 - ale tu godzinka w tą czy wewtą nie gra roli. Wydajność E5200 mi w zupełności wystarczała. wstępnie zarezerwowałem ( zrealizują dopiero w poniedziałek) co ~pokrywa się z zyskiem ze sprzedaży + 1GB ramu więcej Płyta w miarę mi pasuje - lepszy byłby full ATX, jednak dopłata 100pln dla paru dodatkowych slotów jest dla mnie nieopłacalna. Nie potrzebuje USB3 ani SATA3 - nie planuje kupna SSD. Dodatkowo ten asusik ma spore możliwości konfiguracji ramów, zmiany napięć oraz jako takie podkręcanie przez zmiane bclk - zawsze ~100Mhz na CPU gratis :) Jest również wsparcie dla 22nm procków. Procesor miałem brać G840 - o 100zł droższy - jednak z racji słabej dostępności i stosunkowo wysokiej ceny biore G530 :) słabsze modele są zwykle dłużej w cenie, więc z minimalnymi kosztami (bądź nawet zyskiem ;p ) planuje wymienić na coś mocniejszego w przyszłości. zastanawiam się czy warto zamiast tych goodramów wziąć 1600Mhz - wiem że celek tego nie wykorzysta - ale może uda sie bardziej zbić opóźnienia (do CL5-6) ? koszt raptem paru złotych, takie http://www.morele.net/pamiec-elixir-4gb-1600-mhz-ddr3-cl9-dimm-nanya-elixir-m2x4g64cb8hg5n-dg-442433/ np. No i kwestia mojej obecnej karty - HD4870 - w porównaniu z resztą zestawu straszny z niego "potfur" :> wpitalał będzie pewnie 4x tyle co cała reszta zestawu ;) do tego jest gorący(~80*C stress) i nie daje rady go cicho schłodzić. Jest coś podobnego wydajnościowo na co bym mógł, za minimalną dopłatą, ją wymienić ? czy może wywalać ~100pln na AC S1 rev2 ... ps: aa i jeszcze potrzebowałbym możliwie taniego PSU z wysoką sprawnością(mój ma całe 66% :D ), nie śpieszy mi się z wymianą warriora więc moge zapolować na jakieś fortrony z allegro - tylko jakie ? tak do ~150pln Edytowane 7 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Klasa sztuki musiałbyś mieć, żeby zbić opóźnienia do 5-6. Inna sprawa, że SB i tak nie za bardzo reaguje na CL więc 1333MHz Cl9 w 100% wystarczają. Co do karty graficznej mógłbyś zrezygnować z dedykowanej i jechać na tej z procka(skoro twoje granie wygląda tak jak opisujesz...). Wtedy sprzedałbyś 4870 i kupił coś co się może bardziej przydać(np. druga kostka 4GB ;)). Z SSD nie mów "HOP". Naprawdę czuć kopa i imho warto co najmniej rozważyć zakup. Ps. Może warto rozważyć coś ze stajni AMD? K. graficzne w prockach czerwoni mają o wiele lepsze. Pozdrawiam Edytowane 7 Marca 2012 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Niee no bez przesady :) całkiem karty graficznej to ja się pozbywać nie chce :) równie dobrze mógłbym pozbyć sie PC i wymienić lapka na jakiś nieco lepszy ;p Ten blaszak to tak bardziej z sentymentu - lubie se w nim czasem pogrzebać :P No i żadna integra nie pozwoli mi na granie na full detalach - a 4870 jak na razie daje rade. Szkoda że nie ma możliwości przełączania pomiędzy dedykiem a integrą ... btw, w Ventage na e5200 miałem 10500pkt dla GPU. CPU już nie pamiętam 5700 albo 6700pkt. ciekawe o ile spadnie na G530 ;p Edytowane 7 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Gorąco polecam MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Wracając do sprawy zasilacza: Chyba jednak musze przyśpieszyć tą wymianę :) myślałem że po przejściu na G530 będzie miał luźniej - ale jego stan już chyba się pogorszył od kiedy ostatnio mierzyłem mu napięcia :> z mc temu miałem po 1h obciążenia GPU ~11,87v - teraz mam 11.65v :D Potrzebuje czegoś 80+ - najlepiej nieco na zapas z mocą - za ~150+ - czym taniej tym lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Jeśli ma być koniecznie z 80+, to w tym przedziale cenowym (trochę powyżej 150 zł) dostaniesz OCZa SXS2 400W, czyli Fortrona GHN z oplecionymi kablami: http://www.morele.net/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-400w-psu-80plus-ocz400sxs2-eu-354525/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Może http://www.plugloadsolutions.com/psu_reports/FSP%20TECHNOLOGY_FSP350-60EGN_ECOS%202586_350W_Report.pdf http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/fortron-fsp350-60egn-350w-oem,25106.html Wielkiego zapasu mocy nie będzie ale GOLD może kusić. Ciekawe jaki tam wentylator dali i jak go zestroili. edit: w morele taniej http://www.morele.net/zasilacz-fortron-fsp350-60egn-90-413358 Edytowane 11 Marca 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2012 teraz pracuje na zasilaczu który ma lekko ponad 60% sprawności więc każda zmiana to będzie dla mnie ogromy skok :D głośność wentylatora mnie nie interesuje - w razie czego zrobie fanswapa. to samo sie tyczy przewodów - i tak je pewnie wymienie pod siebie (mój obecny amacrox ma tylko 2x 6pin PEG + 2x sata +ATX+4pin) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2012 głośność wentylatora mnie nie interesuje - w razie czego zrobie fanswapa. I stracisz gwarancję :P Lepiej nawet dopłacić kilka złotych i mieć cichszy wentylator niż potem być zmuszonym po miesiącu(bo np. jakaś wadliwa partia poszła) na kupno nowego. Fanswapy mają sens w zasilaczach będących już po gwarze, albo na samym jej końcu. Oczywiście to tylko moje zdanie i to są twoje pieniądze więc możesz ryzykować ile chcesz ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) BTW - Fortron FSP350-60EGN 90+ w środku xD teraz już sie nie da rozróżnić tandety od high-class ;p gdybym miał do wyboru tę płytke a Tracer-a 400W to w ciemno brałbym Tracera ;p tak pozatym - ma tylko 336W na 12v - celowałbym w coś ~400W na tej linii - chciałbym go mieć na przyszłość Edytowane 12 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2012 Jest to zasilacz pod ekonomicznego kompa. Po 350W nie można oczekiwać cudów. Nie wiem też jak wygląda jego okablowanie. Pewnie nie jest zbyt bogate. Co do wnętrza. Wg raportu 80plus, zasilacz do obciążenia 21,5A trzymał cały czas równo 12V więc nie jest ok. Małe radiatory? Jeśli zasilacz ma moc 350W i sprawność 65% to aby oddać te 350W, musi pobrać z sieci 538W (538Wx,65=350W). Ten ma natomiast sprawność 90% (w przybliżeniu) więc aby oddać 350W musi pobrać 389W (389Wx,9=350W). W zasilaczu o sprawności 65% odkłada się 188W ciepła a w tym o sprawności 90% tylko 39W. Różnica jest prawie pięciokrotna (x4,8). Nie ma więc potrzeby ładowania monstrualnych radiatorów jeśli trzeba rozproszyć niemal pięciokrotnie mniej ciepła. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2012 Ja sobie dobrze zdaje z tego sprawę Klaus :) - mówie tylko jak to wygląda na pierwszy rzut oka - to co nam wpajały przez lata wszelkiego rodzaju poradniki, arty, testy etc. że zasilacz musi ważyć, mieć dobre radiatory, dużo podzespołów i tym podobne :) a tu mam jakiś radiatorek wycięty z cienkiej blaszki - co nie wygląda zachęcająco ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 No ale to włąśnie wynika z tego, co napisał Klaus - nie ma potrzeby stosowania masywnych radiatorów, bo ciepła do wypromieniowania jest dużo, dużo mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 wpajały przez lata wszelkiego rodzaju poradniki, arty, testy etc. że zasilacz musi ważyć, mieć dobre radiatory, dużo podzespołów i tym podobne :) Do tego jeszcze ważyć tyle co cegła. Opinie te powstawały i były prawdziwe, gdy zasilacze miały sprawność ok 65%, więc olbrzymie radiatory były niezbędne. Znaczną część przestrzeni i wagi zasilacza wypełniał też wtedy dławik pasywnego PFC, żelastwo mi miedź. Słynne Delty, Chieftec'ki, Fortrony miału wtedy PPFC, Codegeny, Megabajty i podobne nie miały żadnego PFC. Pamiętam, jak po pojawieniu się kilka lat temu Fortrona GLN fora biadoliły, jaki to on pusty w środku, małe radiatory itd. Chyba do dzisiaj jest ubierany w lepsze garnitury i sprzedawany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...