Skocz do zawartości
Chemik16

Odświeżenie PCta ~600pln

Rekomendowane odpowiedzi

rozważam kupno FSP600-80BPN - ma cert 85+ i 504W na 12V, moge go nabyć w hurtowni za 210zł brutto - widzieliście może jakiś test tego ?

ogólnie zależy mi na możliwie mocnej linii 12v ponieważ w przyszłości planuje wymiane procka na i5 i dołożenie jakiegoś GF8600 dla zabawy (do pfisiksa)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jade na niej :) daje jej kredyt zaufania ze mi niczego nie spali ;) no i tak miło gwiżdże cewkami w rytm tego co sie dzieje na ekranie że zagłusza wszystkie wentylatory :) Napięcia trzyma w granicach normy ATX, nic sie nie przegrzewa, ma wstawione dodatkowe transile na wszystkich liniach.

Ogólnie czekam na jakiś test tych tańszych zasilaczy albo okazje na allegro, szkoda mi troche tyle kasy na zasilacz - chciałbym wydać możliwie jak najmniej.

Tego ocz też biore pod uwage.

(*) jak mi sie popali wszystko to sie pozbywam PC na rzecz laptopa - i tak trzymam tylko żeby se mieć w czym pogrzebać i ew. sprawdzić jakąś nowość :)

EDIT:

Wymieniłem go sobie na Qoltec-a(huntkey) 505W z mojego htpc :) teraz mam 11.94v idle (12.01 ma bez podłączania obciążenia, więc niewielki drop) a w stresie 11.88v

Więc z zasilaczem mam nadzieje poczekać do wymiany na i5 ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest, ten "kolorowy" zestaw z sygnaturki to mój obecny HTPC.

Z filmami 1080p radzi sobie bez problemu (~40% obciążenia procka), z truecryptem też (~60MB/s), a 2szt kosztowały mnie całe 21zł z wysyłką xD Chłodze go pasywnie frezzerem pro, w idle ma temp. otoczenia, w stresie nie więcej jak 45*C.

w razie czego OC do ~2.8Ghz nie będzie problemem ;p

GF8600GT zmodyfikowalem bios z 540/1188/400 na 300/1300/300, jednak i tak nie zaobserwowałem spadku temperatury ;/ stare dziadostwo.

Amacrox w nim ma tyle swobody że napięcia poszybowały do 12.46v ;>

Serwera gier na razie nie stawiam ponieważ okazało się że instalacja światłowodów w mojej okolicy opóźni sie o pół roku ...

Qoltec w moim obecnym sprzęcie radzi sobie jak na razie świetnie, po fanswap-ie z acutake na coś nieco wydajniejszego napięcia trzyma stabilnie 12,06v/11,99v idle/stress.

Zaoszczędzone pieniądze(~600pln) odkładam na przyszły upgrade ;)

PS:

WOW, ostrzeżenie mi zeszło ... po 6ciu latach ... :>

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi