Oskar2905 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Ok ale najwyższy model phentoma x4 jest na równi z g840. Już przecierpię tych... z intela. Będę mógł w coś pograć na g840, 4gb ramu goodram 1333mhz i radeonie hd4850 vertexa? Najbardziej zależy mi na bf3, call o duty najnowszym i crysisie 2. Edytowane 14 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Będziesz mógł jak zejdziesz z detali i rozdzielczości. W tym momencie będzie cie ograniczała karta graficzna. W crysisie 2 procek będzie się męczył, ale da radę. Edytowane 14 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Kurcze tego się nie spodziewałem :unsure: Dzięki swoją drogą strasznie dziwne że 2 rdzeniowy proc pokonuję 4 rdzeniowca. Poczekam na ivy bridge zobaczymy wtedy co będzie. Edytowane 14 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) naturalne że pokonuje - tak samo było jak weszły 2rdzeniowce - były gorsze od jedno-jajowców bo gry z tego nie korzystały .. Tak samo teraz - z tym że rdzenie Intela są znacznie wydajniejsze od tych AMD ... Edytowane 14 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 Dobra poczekam na ivy bridge i zobaczymy co będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 Jeśli płyta to ASRock > Products > 870iCafe to zdecydowałbym się na AMD. Testy G840 w sieci wskazują, że są to porównywalne procesory. Raz jeden prowadzi, raz drugi. W porównaniu na AnandTech G840 miażdży Athlona x3. W testach które oglądałem na szybko, nie ma minimalnego fps w grach, dobrze byłoby wiedzieć, jak dodatkowy rdzeń pływa na minimalny fps, Do tego piszesz, że odblokowuje się rdzeń. Jak zauważyłeś, chcąc modernizować s1155 (pod kątem oc) będziesz musiał zmienić płytę i procesor. Sprzedając zestaw na am3 nie dość, że nie stracisz, masz szanse zyskać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Niestety nie zrozumieliśmy się z kolegą co do płyty głównej. Powiedział że ma icafe na amd w drugim kompie i może mi ją sprzedać ale dużo drożej). Płyta którą mi chciał sprzedać to ta http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m4n68t-le-v2-418943/ po co podłączać monitor do płyty jeżeli nie posiada zintegrowanej karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 http://www.morele.ne...t-le-v2-418943/ po co podłączać monitor do płyty jeżeli nie posiada zintegrowanej karty? to jest com, a nie d-sub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Mogli byście polecić jakąś płytę na am3/am3+ która ma 2 odsłonięte PCI i ma core unlocker itp. Ważne jest też żeby miała sataII. Cena jak najtaniej. Edytowane 15 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Ja już się pogubiłem. Możesz w końcu nam powiedziec czego chcesz? Najpierw było SATAIII i USB3.0, potem 2xPCI teraz Najbardziej zależy mi na bf3, call o duty najnowszym i crysisie 2. Przesiadasz się naużywane AMD, które będzie równie wydajne jak G840. Jak będziesz chciał zmodernizować tego X3 na jakiegos phenoma to musisz brać płytę z dobrą sekcją zasilania - czyt. droższą (obsługa procków 125W) oraz chłodzenie. Biorąc g840 i h61 bez problemu możesz przeskoczyć na i5 2400 bez potrzeby inwestowania w drogą płytę i chłodzenie. Edytowane 15 Marca 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Jeżeli chcesz mieć intela musisz ciągle coś zmieniać,a to płyta główna bo coś tam czegoś nie obsługuję itd. W amd masz spokój, procki, płyty itp. są dostosowane do pracy ze starszymi częściami i kompa możesz modernizować po trochu. Jest to dla mnie ważne, ponieważ nie zawsze mam $$. Poza tym chciałbym kiedyś spróbować podkręcania, czego jeszcze nie robiłem. Poza tym nowe gry będą coraz intensywniej korzystały z wielu rdzeni. Usb 3.0 i sataIII sobie odpuściłem bo to ma być komputer domowy, a nie serwer, mogę poczekać parę minut dłużej np. przy kopiowaniu plików. Większość pendrive i tak ma transfer który i tak nie wykorzystuję w pełni nawet usb 2.0 Amd jest równeż tańsze w rozbudowie. Edytowane 15 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Określ budżet. Karta graficzna tak/może być? Nie licz zbytnio, że kupisz mobo na nforce 630 i będziesz mógł przez lata wkładać wszystkie procesory AMD. Podkręcanie też wymaga dobrego mobo (bios, sekcja zasilania, chipset musi świetnie współgrać). Przy ograniczonym budżecie szedłbym jednak w G840 + H61. Dobra wydajność na dzisiaj i szansa zakupu procesora z drugiej ręki w przyszłości. Co z tego, że u AMD jest jakaś tam kompatybilność wsteczna, jeśli wykręcony procek AMD co najwyżej zbliży się do niekręconego najsłabszego i5. Jest jeszcze jedno ryzyko. Procesor który odblokował się na jednej płycie, na innej strzeli focha i zostaniesz z trzema rdzeniami. Edytowane 15 Marca 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Wiem że jest ryzyko, ale nie ma to być komputer serwer tylko komputer dla niedzielnego gracza, w większości i tak będzie służył do internetu. Jak dla mnie mogą zostać nawet 3 rdzenie.Płytę mam upatrzoną która obsługuję do 140w. Edytowane 15 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Jaka dokładnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Jaka dokładnie? ASUS M4A77TD PRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Płyta ok tyle, że za używkę bez gwarancji dasz pewnie tyle ile trzeba dać za nowe H61. W wielu tytułach ten Athlon po OC ledwo co się zbliży do G840. Do Amd będziesz musiał pewnie dokupić jeszcze chłodzenie na cpu. Ale satysfakcja z OC - bezcenne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 I o tą satysfakcję mi chodzi:). Chłodzenie już mam arctic cooling freezer 7, ale zawsze mogę wymienić(aktualnie utrzymuję mojego p4 3.4ghz na 59C). Poza tym za icafe as rocka musiałbym zapłacić 280zł. a asusa z morele.net nowego mam za 170zł. Jest również szansa na odblokowanie rdzenia i 6mb pamięci l3, wtedy to było by coś po podkręceniu na 4ghz :rolleyes: ten asus za 160zł. obsługuję do 125w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Sprawdź czy masz zapinkę na AM3. Jesteś pewien, że ASUS M4A77TD PRO kupisz nowe za 170zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) Chodziło mi o asusa z morele.net (link podałem parę postów wyżej). Kurcze sprawdziłem i wyszło że mam chłodzenie tylko pod s775. Znalazłem SilentiumPC Fera może być? Ktoś mnie ubiegł z tym asusem :mur: Teraz nie wiem co wybrać. Chyba wezmę tego asusa używkę za 150zł. http://allegro.pl/asus-m4a77td-pro-plyta-glowna-am3-jak-nowa-okazja-i2206605405.html spróbuję coś z targować :razz: zobaczymy co wyjdzie. Edytowane 16 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 ASUS M4A77TD PRO Płyta główna AM3 jak nowa OKAZJA! (2206605405) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. spróbuję coś z targować :razz: zobaczymy co wyjdzie. Warunki: Nie sprzedaje poza Allegro. Nie dogaduje sie na boku, nie koncze wczesnie. Cena "kup teraz" jest ostateczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) Trudno jego strata mam asusa innego za 170zł. z przesyłką nowego. Płyta główna ASUS M4N68T V2 - Nowa ! Okazja ! (2171546075) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Edytowane 16 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 To jeszcze raz ja :razz: Jednak czytając recenzje i porównania widzę że AMD jest dalako za murzynami :-P i dlatego postanowiłem złożyć kompa na intelu.Mam pytanie czy opłaca się dopłacać z g530 do g840? Co do płyty zobaczę jak mi pozwoli budżet, wiem że będzie to coś na h61, ponieważ h61 dostanie wsparcie pod ivy bridge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) jeżeli planujesz upgrade do ivy to nie warto dopłacać, g530 nie zejdzie już wiele z ceną więc mniej stracisz na sprzedaży ;p w teście masz pokazane ~ jaki jest zysk wydajnościowy kolejnych pentiumów - pomiędzy G620 a g530 w aplikacjach lubiących duzo cache bedzie dodatkowo kilka % straty dla celerona. Jeżeli planujesz posiedzieć nieco dłużej i masz dodatkową stówke w swoim budżecie to bierz jak najwyższy model. reszte masz na pierwszej stronie swojego tematu :) Edytowane 18 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Możliwe że będę chciał upgradować do ivy bridge, ale też na jakiś niski model :razz: nie wiem o ile będą przebijały wydajnością sandy bridge, jeżeli mało to nie będę upgradował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Ivy ma oferować 10% przyrost wydajności i niższe TDP. Na niski model nie ma sensu zmieniać, bo i3 ma być dopiero na lato, a pentiumy na jesień, a skok wydajności nie będzie powalający. W takim wypadku brałbym teraz g840. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Myślicie że taka płyta będzie ok Camino.pl- Płyta Socket LGA1155 Gigabyte GA-B75-D3V i proc g840? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Fajna płyta. Sata III, USB3.0 na frontpanel i crossfire za taką cenę to raczej okazja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Gdzie ty tutaj widzisz że usbIII jest na front panel nie mogę znaleźć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4149#sp tu, pod slotami ram płyta fajna - o ile potrzebujesz tych wszystkich bajerów ;p widze że to nowość :) http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b75-d3v-458746/ dopiero wchodzi na salony Edytowane 19 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) Chodziło mi żeby była przyszłościowa i chyba mi się udało :wink: Tak to nowość ma nie więcej niż 2 tyg. Edytowane 19 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...